Menu

Ajax heeft ongeslagen thuisstatus tegen Willem II

Heeft Ajax de domper tegen SC Heerenveen op zondag verwerkt als er tegen Willem II wordt gespeeld? Dat is de grote vraag voor de komende wedstrijd in de KPN Eredivisie. Ajax kan zich vasthouden aan een keurige palmares in eigen huis tegen de huidige club van trainer Hans Westerhof. Op vier gelijke spelen na, won Ajax alle ontmoetingen.

In eigen huis heeft Ajax nog nooit verloren van Willem II. In totaal speelden de Tricolores en Rood en Wit 27 keer in Amsterdam tegenelkaar. Van die ontmoetingen won Ajax 23 keer en werd er 4 keer gelijk gespeeld. Nog nooit verloor de Amsterdamse formatie op eigen terrein van de Tilburgse.

Vorig seizoen was dat bijna wel het geval, maar toen kwam de thuisploeg goed weg doordat Mathijsen in eigen doel schoot en zo de 1-1 op het scorebord bracht. Dat was overigens ook pas de vierde keer dat Ajax punten liet liggen. Fred Grim keepte die 11e februari 2001 een puike partij waardoor het ene puntje werd gered.

De ploeg van oud-directeur opleidingen bij Ajax, Hans Westerhof, weet deze competitie niet veel uitwedstrijden in winst om te zetten. Alleen uit Sittard werden drie punten mee naar Tilburg genomen. In Tilburg verloor de ploeg overigens nog geen enkel duel en staat de 3-1 overwinning op PSV prachtig in het rijtje thuisuitslagen.

Ajax liet in eigen huis tot dusverre alleen in de seizoensouverture punten liggen. Tegen Roda JC, momenteel de laatstgenoteerde ploeg in de eredivisie, bleef de formatie van trainer Adriaanse steken op 1-1. Adriaanse kan ook deze wedstrijd nog geen beroep doen op de geblesseerden Pasanen, Cruz, Van der Gun en Vierklau. Ook Zlatan moet nog drie wedstrijden schorsing uitzitten.

Co Adriaanse kent Willem II natuurlijk als geen ander. Zelf was hij jarenlang trainer bij de Tilburgers, waardoor hij de persoonlijke kwaliteiten van elke spelers goed in zijn hoofd heeft zitten. Dat geldt andersom ook. Hans Westerhof was jarenlang in dienst bij Ajax en nam de laatste weken van de competitie 1999-2000 de Ajax-selectie over van de ontslagen Jan Wouters. Het was Westerhof die ondere andere Rafael van der Vaart en Yakubu in het eerste liet debuteren. Spelers die nu dragende krachten zijn in het team van Adriaanse.