Menu

Ajax heeft op abominabel veld in San Siro niets te verliezen

Het veld in het stadion San Siro heeft momenteel meer weg van een lappendeken dan van een voetbalveld. ,,Even aan het veld wennen!", riep Ruud Krol de Ajacieden maandagavond tijdens de training in het stadion toe. Maar eigenlijk viel er niet aan te wennen, want het was zo'n bonte verzameling graszoden en geen vijf meter zag er hetzelfde uit. Nog een krappe dag en dan zullen elf Amsterdamse voetballers het op die grasmat AC Milan zo moeilijk mogelijk gaan maken.

,,Als we zeventig of tachtig procent doen wat we vorig seizoen in de kwartfinale tegen AC Milan deden dan denk ik dat we niet verliezen", sprak Ronald Koeman tijdens de persconferentie in het stadion. ,,Beter moet het defensief, we zijn op twee of drie momenten afgestraft. En als we hetzelfde niveau halen in balbezit zal het goed zijn. AC Milan heeft vorig seizoen in beide wedstrijden veel problemen met ons gehad. Ook de revanchegedachte zal bij de spelers nog wel aanwezig zijn, want het is tenslotte niet zo lang geleden dat we onterecht verloren."

Zoals Koeman al had gezegd, viel er uit zijn laatste training voor de eerste wedstrijd in de UEFA Champions League weinig omtrent de opstelling af te lezen. Wel was het een pittige training met name gericht op het spelen in balbezit en het jagen om balbezit af te dwingen. Ajax speelde twee partijen van negen tegen negen en Petri Pasanen, Tomás Galásek, Rafael van der Vaart en Steven Pienaar waren de enigen die beide oefensessies met het gele hesje om de schouders speelden.

Van AC Milan verwacht Koeman dat de opstelling niet veel verschilt met hoe Ancelotti de laatste wedstrijden speelde. ,,Hun manier van spelen is hetzelfde. Het maakt niet eens zoveel uit met welke spelers ze aantreden. Ik denk ook dat ze hetzelfde strijdplan als vorig jaar in het hoofd hebben, want dat is toen goed afgelopen", sprak de trainer met een wrange ondertoon. ,,We hebben geen angst voor Milan. Wel respect, want het is de kampioen van de UEFA Champions League."

Tomás Galásek zal vanuit een ongedwongen gedachte spelen, liet hij na de training weten. ,,AC Milan zal weinig weggeven, wij moeten zonder foutjes spelen. Je kan het niet vergelijken met vorig seizoen. Toen waren beide clubs verder in het seizoen en meer in vorm. Feit is dat wij niets te verliezen hebben."

Dat is ook de mening van Koeman zelf. ,,Ik had ook wel liever met een thuiswedstrijd begonnen, maar aan de andere kant is het zo dat als je thuis niet het gewenste resultaat boekt, je eigenlijk al direct achter de feiten aanloopt. Nu spelen we uit en direct tegen de sterkste. Dan heb je niets te verliezen."

Terwijl Tonny Bruins Slot na afloop van de training ging vertellen wat er precies niet deugde aan het veld en waarom je zo de plaggen eruit trapt - er zit wit zandstrand onder het gras in plaats van aarde waardoor het niet hecht - liet Maxwell kort zijn licht op dinsdagavond schijnen. Hij verwacht behalve een moeilijke wedstrijd ook een totaal andere wedstrijd dan vorig seizoen. Wat de linksbenige Braziliaan voor ogen heeft, liet hij niet doorschemeren, maar een vastberaden gezicht trok hij er wel bij.

Ajax wil niet weer verliezen in Milaan en daar zullen de spelers alles aan doen.