Menu
‘Ajax heeft schaal met een hand vast’

‘Ajax heeft schaal met een hand vast’

Koploper Ajax heeft zondag weer een goede stap richting de landstitel gezet. FC Groningen werd met 2-0 geklopt. ,,We hebben de schaal met een hand vast,’’ weet Frank de Boer drie speelrondes voor het einde van de competitie. ,,Nu moet die andere hand er nog bij.’’

Ajax begon aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met de prettige wetenschap dat alle titelconcurrenten deze speelronde voor de verandering eens wél allemaal wonnen. Focussen op de resultaten van andere clubs is eigenlijk nauwelijks meer nodig voor de koploper. Ajax was in de afgelopen voetbaljaren meestal de achtervolger. Dit seizoen is alles anders en hebben de Ajacieden als regerend kampioen en royaal koploper in de Eredivisie alles in eigen hand. ,,Winnen van Groningen is van cruciaal belang. Als dat lukt zit je de resterende drie duels in een zetel,’’ onderstreepte De Boer vrijdag al het belang van de voorlaatste thuiswedstrijd.

Ondanks de zure nederlaag die Ajax dit seizoen leed in de Euroborg (1-0, met rood voor Van der Wiel), leek een thuisoverwinning op de Noorderlingen vooraf niet te veel gevraagd. De ploeg van voormalig Jong Ajax-trainer Pieter Huistra presteert dit seizoen teleurstellend, met een Groningen onwaardige plek ‘diep’ in het rechterrijtje als gevolg. Koploper Ajax kon een helft lang nauwelijks het verschil maken met de Groningers. Het overduidelijke veldoverwicht (hoogtepunt: 70% tegen 30%) en overvloedige balbezit ten spijt, duurde het lang voordat de Amsterdammers afstand namen van de gasten.

Kansen en kansjes trokken voorbij in de uitverkochte Amsterdam ArenA, maar de openingstreffer viel pas vlak voor rust te bejubelen. Voor de 1-0 van Derk Boerrigter zagen Vurnon Anita (kopbal) en Christian Eriksen (inzet) hun kansen vooral gekeerd worden door doelman Luciano Da Silva. De inzet van de Deen werd na tussenkomst van de uitblinkende goalie op het nippertje nog van de doellijn gehaald door oud-Ajacied Lorenzo Burnet. In de blessuretijd van de eerste helft kwam het dan toch tot de, ietwat gelukkig tot stand gekomen, Ajax-treffer. Het geluksgehalte van de treffer deed niet ter zake. In de jacht op titelprolongatie is iedere meevaller mooi neegenomen. Ajax werd wel beloond voor zijn geduldige jacht op een doelpunt.

Lachende gezichten bij de Ajacieden na afloop van de elfde zege op rij. Lachende gezichten bij de Ajacieden na afloop van de elfde zege op rij.

De goal werd ingeleid door een schot van Siem de Jong dat werd gekraakt door Petter Andersson, waarna deze met een merkwaardige curve bij Boerrigter belandde. De linksbuiten gleed de bal vervolgens voorbij de kansloze Luciano. Zo werd de saaie, eenzijdige eerste helft op de valreep toch nog opgefleurd door een treffer. Pal voordat scheidsrechter Serdar Gözübüyük floot voor de pauze zetten de Ajacieden op de tribunes een overtuigend ‘kampioenen, kampioenen’ in.

,,We hebben vandaag gedomineerd, maar het ontbrak lang aan het laatste zetje,’’ blikte De Boer terug op het duel waarin zijn ploeg oppermachtig was maar dat vergat uit te drukken in klinkende cijfers. ,,Ik ben wel tevreden over de eerste helft, waarin we voortdurend druk zetten. Ook in de tweede helft waren er een paar schitterende aanvallen, waar ook net niks uit kwam. Uiteindelijk ben ik trots op de jongens. Ze spelen zoals we graag willen zien: dominant. Precies zoals het hoort in deze fase van het seizoen.’’

Ook na de rust veranderde het wedstrijdbeeld niet. Met Ajax als jager en de Groningers als opgejaagde ploeg, dan wel prooi. Kenneth Vermeer kreeg opmerkelijk weinig ballen te verwerken, maar zag ook dat het lang duurde voordat zijn veldspelers het duel definitief beslisten. Luciano liet ditmaal van zich spreken met reddingen op een vrije trap van Janssen en een geplaatst schot van Van der Wiel. Janssen legde met een subtiele balberoering uiteindelijk wel het fundament voor de 2-0. De middenvelder bracht de bal met een fabuleuze touch bij De Jong, waarna invaller Kolbeinn Sigthórsson afrondde.

Net als in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap oversteeg het resultaat opnieuw de attractiewaarde. In deze fase van het seizoen is dat eigenlijk wel begrijpelijk. In de jacht op de 31ste landstitel in de rijke clubhistorie is (bijna) alles geoorloofd. Ajax is met zijn zes punten voorsprong op de naaste belagers AZ en Feyenoord nog maar een overwinning (plus een gelijkspel bij Feyenoord - AZ) verwijderd van een kampioensschaal. Als de concurrenten volgende week in hun onderlinge punten morsen en de Ajacieden winnen, is het kampioenschap een feit. Hét ultieme doel is dan bereikt.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Ajax – FC Groningen en de reacties van trainer Frank de Boer en enkele van zijn Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Andermaal was er een basisplaats weggelegd voor Ismaïl Aissati op rechts. Andermaal was er een basisplaats weggelegd voor Ismaïl Aissati op rechts.
Gregory van der Wiel koos zijn momenten om op te komen en voor te zetten zorgvuldig. Gregory van der Wiel koos zijn momenten om op te komen en voor te zetten zorgvuldig.
Bijna kopte Vurnon Anita na een half uur raak. Bijna kopte Vurnon Anita na een half uur raak.
Op slag van rust schoot Derk Boerrigter de 1-0 binnen. Op slag van rust schoot Derk Boerrigter de 1-0 binnen.
Boerrigter viert zijn treffer met Siem de Jong. Boerrigter viert zijn treffer met Siem de Jong.
Kenneth Vermeer hield weer 'de nul'. Kenneth Vermeer hield weer 'de nul'.
Lenny zong in de rust 'Three little birds'. Lenny zong in de rust 'Three little birds'.
Jan Vertonghen was wederom een rots in de branding bij Ajax. Jan Vertonghen was wederom een rots in de branding bij Ajax.
Frank de Boer en Pieter Huistra volgen het spel op de voet. Frank de Boer en Pieter Huistra volgen het spel op de voet.
Theo Janssen zet voor... Theo Janssen zet voor...
Siem de Jong ziet zijn schot geblokt... Siem de Jong ziet zijn schot geblokt...
waarna Kolbeinn Sigthórsson de bal binnen kan glijden. waarna Kolbeinn Sigthórsson de bal binnen kan glijden.
Eyong Enoh verving de laatste minuten Vurnon Anita, die op scherp staat. Eyong Enoh verving de laatste minuten Vurnon Anita, die op scherp staat.
De Ajacieden vieren de winst met de supporters. De Ajacieden vieren de winst met de supporters.