Menu
Ajax heeft titel nu in eigen hand

Ajax heeft titel nu in eigen hand

Met een prachtig slotakkoord had Siem de Jong zondagmiddag het laatste woord op de voor Ajax schitterende middag. Waar de Amsterdammers met 4-1 van Excelsior wonnen, daar leed PSV een ruime nederlaag bij Feyenoord. Ajax heeft na deze Eerste Paasdag de titel opeens in eigen hand.

De spanning wordt per week groter door de kleine verschillen in de top 3 van de Eredivisie. FC Twente won vrijdagavond hun wedstrijd al bij ADO Den Haag (1-2) en kon in een strandstoel voor de televisie de verrichtingen volgen van Ajax tegen Excelsior en PSV tegen Feyenoord. Die duels begonnen zondagmiddag gelijktijdig in Amsterdam en Rotterdam.

In Amsterdam kende Ajax een flitsstart door een snel doelpunt van Lorenzo Ebecilio, die de bal na een afgeslagen vrije trap met uiterste nauwkeurigheid langs doelman Pellatz mikte; 1-0. Het was het honderdste officiële doelpunt van het seizoen. Dat het de openingstreffer betrof en niet een gelijkmaker had Ajax te danken aan Kenneth Vermeer die twee minuten daarvoor een katachtige redding verrichtte op een kopbal van Gudde.

Het gaf wel aan dat Excelsior zich allerminst wilde verstoppen deze subtropische middag. Dat de club van Alex Pastoor de nummer 16 is in de Eredivisie, daar wilde Frank de Boer vrijdag al weinig waarde aan hechten. Hij zag een gevaarlijke ploeg en dat zagen zijn spelers vanaf zondagmiddag ook. Want in de 28ste minuut kopte de vrijstaande Fernandez net naast het doel.

Ajax heeft, na de winst op Excelsior, de titel in eigen hand. Ajax heeft, na de winst op Excelsior, de titel in eigen hand.

Twee minuten na die speldenprik van Fernandez, wat zijn laatste actie bleek want hij werd in de 34ste minuut gewisseld, barstte de ArenA uit zijn voegen. Niet dat Ajax een excellente actie op de mat legde, maar op de megagrote SONY-schermen kwam een juichende Georginio Wijnaldum in beeld die Feyenoord tegen PSV op een 1-0 voorsprong zette. Een daverend applaus klaterde van de Amsterdamse tribunes. Toen moesten de elf Ajacieden het op de mat weer overnemen van de fans. Dat lukte lang niet altijd naar de zin van de fans en zichzelf want het bleef Excelsior dat de vrije mensen vrij makkelijk wist te vinden. En zo bleef de voorsprong bij rust minimaal. ,,Wij speelden de eerste tien minuten onwennig", vond De Boer. ,,Misschien was het de spanning om een goed resultaat te moeten behalen. Daarna hebben we ons herpakt en na die goede redding van Kenneth Vermeer hadden we controle."

In de rust had De Boer gezegd dat zijn mannen iets minder druk mochten zetten en dat het vooral de drie aanvallers moesten zijn die de laatste linie moest opjagen. De verdediger-in-ruste ergerde zich vervolgens groen en geel aan zijn mannen toen Daan Bovenberg de gelijkmaker mocht inkoppen. ,,Die bal hangt vijf minuten in de lucht. Je hebt alle tijd om goed te timen." Mounir El Hamdaoui had na de aftrap direct een aardige mogelijkheid om de score weer te doen kantelen, maar het schot ging voorlangs.

Zo bleef het razendspannend. Nadat op het scherm de rode kaart voor PSV'er Orlando Engelaar was vertoond, moest Ajax het laatste half uur zelf alles-op-alles gaan zetten om zo een buitengewoon positieve uitgangspositie niet in duigen te laten vallen. Maar daarvoor was weer een goal van Wijnaldum in Rotterdam nodig. Kort nadat hij Feyenoord weer op voorsprong had gebracht, volgde er een twijfelachtige goal in Amsterdam. Van der Wiel mocht door omdat de grensrechter hem niet buitenspel zag staan, waarna Christian Eriksen de bal in tweede instantie over de doellijn tikte, 2-1 met nog twintig minuten te spelen. ,,Het was natuurlijk buitenspel", gaf De Boer ruiterlijk toe. ,,Maar we hadden in die fase de wedstrijd onder controle." Dat was niet in het minst aan De Zeeuw te danken die fantastisch inviel. De 3-1 van Man of The Match Ebecilio gaf de opluchting, de prachtige omhaal van De Jong was een schitterend slotakkoord. Feyenoord won bovendien met 3-1. ,,Met nog twee wedstrijden hebben we het kampioenschap in eigen hand", concludeerde de trainer die op 15 mei zijn verjaardag kan opluisteren met de titel. ,,Nu kunnen we het alleen onszelf verwijten als het niet lukt."


Tekst:Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Gregory van der Wiel kreeg een schaal voor 150 wedstrijden. Gregory van der Wiel kreeg een schaal voor 150 wedstrijden.
Aanvoerder Jan Vertonghen maakte meters over het middenveld. Aanvoerder Jan Vertonghen maakte meters over het middenveld.
Lorenzo Ebecilio was buitengewoon effectief met twee goals. Lorenzo Ebecilio was buitengewoon effectief met twee goals.
Christian Eriksen duwde de bal over de lijn: 2-1. Christian Eriksen duwde de bal over de lijn: 2-1.
Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder bekeken de wedstrijd vanaf de tribune. Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder bekeken de wedstrijd vanaf de tribune.
Via de SONY-schermen werden de supporters op de hoogte gehouden van de wedstrijd Feyenoord - PSV. Via de SONY-schermen werden de supporters op de hoogte gehouden van de wedstrijd Feyenoord - PSV.
De Ajacieden bedankten na afloop het publiek voor hun aanwezigheid. De Ajacieden bedankten na afloop het publiek voor hun aanwezigheid.