Menu
Ajax heeft voor play-offdeelname aan punt genoeg tegen RKC Waalwijk

Ajax heeft voor play-offdeelname aan punt genoeg tegen RKC Waalwijk

Ajax moet zondag de laatste en beslissende slag slaan voor deelname aan de play-offs. De ploeg van trainer Danny Blind treedt eerste paasdag om half drie aan in Waalwijk voor het treffen met RKC. De Amsterdammers hebben aan een punt genoeg voor plaatsing voor de play-offs. Na een vliegende competitiestart is voor de Brabanders hooguit nog Intertoto-deelname weggelegd.

Als de mannen van trainer Adrie Koster werkelijk aanspraak willen maken op de troostprijs, zal zondag in het eigen Mandemakers Stadion gestunt moeten worden. Een stunt die niet bepaald in de lijn der verwachtingen ligt. Of beter gezegd: in de prestaties die de ploeg de afgelopen maanden leverde. De vliegende competitiestart ten spijt, zijn de Brabanders de kluts aardig kwijt sinds de winterstop. Zo speelde RKC tot nu toe zestien duels in 2006. De schamele oogst in de tweede seizoenshelft: slechts drie overwinningen. De laatste Waalwijkse zege dateert alweer van 5 maart, toen ADO Den Haag met 3-0 werd geklopt. De Koster-brigade slaagde er verder, in 2006 dus, alleen nog in de laagvliegers NAC en Willem II te verslaan. Al het voorgaande is, kort samengevat, het voornaamste verhaal achter de twaalfde plek die RKC één speelronde voor het einde van de reguliere competitie bezet.

De avond waarop Ajax tegen Vitesse op sensationele wijze een 0-1 achterstand omboog in een 2-1 overwinning, eindigde voor RKC dus ook al in mineur. In Rotterdam was Sparta te sterk: 3-2. Uitgerekend voormalig RKC-speler Jason Oost bleek een heuse plaaggeest voor zijn oude ploeg.

Ajax heeft de play-offdeelname na de zege op de Arnhemmers dus nog helemaal in eigen hand. Ook FC Urecht en FC Groningen zijn nog kansrijk voor deelname aan het seizoenstoetje, waarmee deelname aan de voorrondes van de Champions League kan worden afgedwongen. De Utrechters ontvangen de laatste ‘normale’ speelronde Willem II. FC Twente - FC Groningen is het voorlopig laatste duel voor de Groningers.

Eerder dit seizoen was Ajax nog met 4-1 te sterk voor RKC. Rick Hoogendorp, inmiddels spelend voor het Duitse Wolfsburg, opende de score op 4 december in de Amsterdam ArenA. Twee minuten later scoorde Hedwiges Maduro de gelijkmaker, waarna Wesley Sneijder, Markus Rosenberg en Ryan Babel de Amsterdamse zege veiligstelden.

De laatste onderlinge ontmoeting in Waalwijk, bracht Ajax ook al succes. Ook in deze RKC - Ajax waren het de Waalwijkers die de score openden. Robert Fuchs sloeg al na zeven minuten toe. Met treffers van Sneijder en Mauro Rosales kwam alles uiteindelijk toch nog goed in dit midweeks gespeelde duel. RKC - Ajax was een duel met een wel heel bijzondere lading voor de beide trainers. RKC-trainer Erwin Koeman kruiste voor het eerst de sportieve degens met zijn broer en collega aan Ajax-kant Ronald. Laatstgenoemde kon uiteindelijk pronken met de familie-eer.

RKC Waalwijk - Ajax de laatste vijf keer:

2000-2001: 2-2
2001-2002: 0-2
2002-2003: 1-1
2003-2004: 0-1
2004-2005: 1-2

Eerste editie: 1985-1986 (0-3).

Laatste overwinning RKC: 25 september 1988 3-1.
Scoreverloop: 35. Schapendonk 1-0, 45. Hoekstra 2-0, 73. R. de Boer 2-1, 89. Hoekstra 3-1.