Menu
Ajax heeft wat recht te zetten tegen Sparta

Ajax heeft wat recht te zetten tegen Sparta

Ajax begint zondag om 12.30 uur aan de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Voor de koploper uit Amsterdam een prima gelegenheid om zich te revancheren voor de pijnlijke 3-0-nederlaag van vorig seizoen.

Wesley Sneijder werd vorig seizoen heel snel van het veld gestuurd tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta. Wesley Sneijder werd vorig seizoen heel snel van het veld gestuurd tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta.

De selectie van Ajax reist 26 november 2006 met enige druk af naar Rotterdam voor de uitwedstrijd tegen Sparta. De twee weken voor het duel op Het Kasteel waren op z’n minst onprettig te noemen voor de Amsterdammers. Eerst was er zondag 12 november de 0-1-thuisnederlaag tegen PSV, waardoor de koppositie verspeeld werd in de Eredivisie. Een week later speelde de ploeg van Henk ten Cate in de ArenA met 1-1 gelijk tegen FC Twente. Buiten het magere resultaat zorgde Kenneth Perez voor een grote smet op die wedstrijd. De Deen liet zich discriminerend uit tegen assistent-scheidsrechter Nicky Siebert. Perez bood zijn excuses aan, maar het kwaad was al geschiet. Het land viel over de middenvelder en de Amsterdamse club heen.

Drie dagen voor de wedstrijd tegen Sparta lukte het Ajax in de UEFA Cup ook niet zijn draai te vinden. Uit bij Sparta Praag kwam Ajax niet verder dan 0-0: een slechte wedstrijd met een rode kaart voor Urby Emanuelson. Kortom: de behoefte aan een zege tegen Sparta Rotterdam is die laatste zondag van november meer dan groot.

Olaf Lindenbergh begon tijdens de laatste Sparta - Ajax in de basis. Dit seizoen speelt de middenvelder in dienst bij Sparta. Olaf Lindenbergh begon tijdens de laatste Sparta - Ajax in de basis. Dit seizoen speelt de middenvelder in dienst bij Sparta.

Maar de wedstrijd tegen de Spartanen, die op de ranglijst terug te vinden zijn op de zestiende plaats, zorgt niet voor de gehoopte ommekeer. Integendeel. Ajax bereikt die middag pas de bodem van een put die dieper dan ooit blijkt te zijn. Met behoorlijke overtredingen halen de Rotterdammers de woede op de hals van de gasten uit Amsterdam. Wesley Sneijder wordt in de beginfase van de wedstrijd een paar keer hard tegen de grond gewerkt en na een overtreding van Jeffrey Vlug kan hij zich niet meer beheersen. De middenvelder scheldt richting Vlug, krijgt geel, foetert nog wat door en krijgt zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Bossen. De arbiter denkt dat de weinig vleiende woorden van Sneijder voor hem zijn bedoeld.

Na het wegsturen van Sneijder zet Yuri Rose Sparta in de 35ste minuut met een kopbal op een 1-0 voorsprong. In de rust wordt Henk ten Cate nog naar de tribune verwezen vanwege aanmerkingen op de leiding. Sjaak Polak (penalty) en Haris Medunjanin stellen in de tweede helft de zege veilig voor Sparta. ,,De ploeg zit er mentaal helemaal doorheen”, vat Ten Cate de staat van zijn team samen. ,,In de kleedkamer zit iedereen stuk.”

Ajax stond in de thuiswedstrijd tegen Sparta al heel snel met 3-0 voor. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers 'slechts' met 5-2. Ajax stond in de thuiswedstrijd tegen Sparta al heel snel met 3-0 voor. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers 'slechts' met 5-2.

De Ajacieden zitten er doorheen, vier dagen later wordt ook nog met 0-2 verloren van Espanyol in de UEFA Cup. Pas in het nieuwe jaar 2007 komt Ajax er weer bovenop. De landstitel komt zelfs weer binnen handbereik, dankzij een goede serie en veel puntenverlies van PSV. In de voorlaatste speelronde speelt Ajax thuis tegen Sparta. Een grote overwinning is noodzakelijk om kans te houden op het landskampioenschap. Ajax pakt heel snel een 3-0 voorsprong en lijkt op een monsterscore af te stevenen. Ten Cate ruikt bloed en gaat nog aanvallender spelen door George Ogararu te wisselen voor Kenneth Perez. Maar Sparta komt terug tot 3-2. Ajax wint uiteindelijk wel met 5-2, maar dat is een uitslag waar niet echt verheugd op gereageerd word. Een week later wordt duidelijk dat Ajax één treffer te kort komt voor het kampioenschap.

Zondag kan Ajax pas echt revanche nemen op Sparta, de club die Ajax afgelopen seizoen twee keer pijnlijk dwars zat. En dat de aanloop naar die wedstrijd door de uitschakeling in de UEFA Cup opnieuw weer niet ideaal is, moet maar even vergeten worden.

Sparta - Ajax, de laatste vijf keer:

2006-2007: 3-0
2005-2006: 1-2
2001-2002: 0-4
2000-2001: 3-0
1999-2000: 1-2