Menu
Ajax heeft wat recht te zetten

Ajax heeft wat recht te zetten

Een groter contrast tussen hoe twee clubs uit een vorige speelronde komen, is bijna niet denkbaar. Willem II won met 6-0 van Excelsior en Ajax verloor op eigen veld met 1-3 van NAC. Zaterdagavond ontmoet Ajax Willem II in Tilburg.

Dat de Tilburgers de zege nodig hadden, is een understatement. De vorige en tot vorige week enige winst dateerde van 22 september toen Roda JC op een 1-0-nederlaag werd getrakteerd. Maar Ajacied Rydell Poepon wees de Tilburgse ploeg de weg tegen de Rotterdamse formatie. Hij schoot in de negende minuut raak en om de cirkel mooi rond te maken, was ook het zesde en laatste doelpunt van de voor de Tilburgers fantastische middag van de door Ajax verhuurde spits. Voor Poepon betekende dat zijn tweede en derde goal van het seizoen.

Voor de andere Ajacied in Tilburgse dienst, Kenneth Vermeer, verloopt seizoen met ups en downs. Toevalligerwijs miste hij beide duels die werden gewonnen. Want toen Maikel Aerts op 22 september was hersteld van een blessure, speelde hij weer om direct weer geblesseerd te raken. Maar vorige week had Aerts de plaats onder de lat weer ingenomen en moest Vermeer toekijken hoe zijn ploeg met 6-0 won. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat interim-trainer Andries Jonker de talentvolle Vermeer tegen Ajax laat spelen. Jonker volgde vorige maand de Amsterdammer Dennis van Wijk op, die na de tegenvallende resultaten zijn congé kreeg.

De teleurstelling bij Urby Emanuelson en Maarten Stekelenburg was vorig seizoen groot na afloop van Willem II - Ajax. Ajax scoorde een goal te wienig voor de landstitel. De teleurstelling bij Urby Emanuelson en Maarten Stekelenburg was vorig seizoen groot na afloop van Willem II - Ajax. Ajax scoorde een goal te wienig voor de landstitel.

Net als Willem II is ook Ajax natuurlijk geconfronteerd met een tussentijds vertrek van de hoofdtrainer en de interim Adrie Koster verloor afgelopen weekeinde zijn eerste duel als verantwoordelijke hoofdcoach. Dat verlies zal Ajax zaterdagavond willen rechttrekken. Bovendien verloor Ajax vorig jaar op het veld van Willem II de landstitel. Eén doelpunt hadden de Ajacieden in Tilburg meer moeten maken dan de twee die ze die 29ste april maakten en het kampioenschap had gevierd kunnen worden.

Maar Willem II wilde niet meewerken aan een Amsterdams doelpuntenfestijn en verzette zich met hand en tand. Ajax kwam niet verder dan 0-2 en ook Maarten Stekelenburg die zich nadrukkelijk liet zien in het Tilburgse strafschopgebied slaagde er niet in een extra goal te forceren. Daardoor ging de titel naar Eindhoven.

Dus met de nederlaag van afgelopen weekeinde tegen NAC en de wetenschap dat vorig jaar een doelpunt te kort werd gescoord, heeft Ajax dubbele redenen om te vlammen tegen Willem II.

Laatste tien ontmoetingen tussen Willem II en Ajax in Tilburg:

25-04-99 Willem II - Ajax Eredivisie 3-1
03-10-99 Willem II - Ajax Eredivisie 3-6
05-11-00 Willem II - Ajax Eredivisie 0-1
03-02-02 Willem II - Ajax Eredivisie 1-3
02-02-03 Willem II - Ajax Eredivisie 0-6
16-05-04 Willem II - Ajax Eredivisie 2-5
07-11-04 Willem II - Ajax Eredivisie 1-3
21-04-05 Willem II - Ajax Amstel Cup 1-0
10-09-05 Willem II - Ajax Eredivisie 0-2
28-02-07 Willem II - Ajax KNVB Beker1/4 F 0-2
29-04-07 Willem II - Ajax Eredivisie 0-2