Menu
'Ajax heel bekend in Japan'

'Ajax heel bekend in Japan'

Het was een bijzondere ochtend voor coach Naoki Kusunose en zijn spelers van Tokyo Verdy Oyama. De Japanners zagen van dichtbij hoe een select groepje Ajacieden zich op het trainingsveld in het zweet werkte. Thomas Vermaelen maakte zijn rentree in de selectie.

De selectie van Tokyo Verdy Oyama trekt deze week kriskras door Nederland. ‘Head Coach’ Kusunose zag zijn manschappen al gelijkspelen tegen elftallen van NAC (5-5) en NEC (2-2). De vriendschappelijke wedstrijd tegen Willem II staat ook nog op het programma. In zeven dagen spelen de Japanners, inclusief ontmoetingen met amateurclubs, liefst zes duels. De trip naar Europa heeft daarmee alle kenmerken van een pittig trainingskamp.

Uitzinnige Japanse voetballers langs het trainingsveld. Uitzinnige Japanse voetballers langs het trainingsveld.

,,Later deze week reizen we alweer terug naar Japan’’, vertelt Kusunose, via zijn teammanager die voor de gelegenheid de rol van tolk speelt. ,,De wedstrijden die we hebben gespeeld, maar ook deze training, zijn zeer leerzaam. Als je alleen al kijkt naar Ajax kan je zoveel leren. Dit hele trainingskamp is educatief. Vooral omdat je ook een andere cultuur leert kennen. We zouden trouwens heel graag een oefenwedstrijd tegen Ajax spelen. Helaas gaat dat niet lukken.’’

Gabri liet niet alleen zijn voeten spreken tijdens de ochtendtraining. Hier wijst de Spanjaard zijn ploeggenoten de juiste weg. Gabri liet niet alleen zijn voeten spreken tijdens de ochtendtraining. Hier wijst de Spanjaard zijn ploeggenoten de juiste weg.

De Japanners kregen na de training een rondleiding door de ArenA. Voor de rondleiding kon onder meer worden genoten van fraaie treffers en acties van met name Gabri. De Spanjaard was vooral tijdens de mini-partij (twee tegen twee) bijzonder goed op dreef. De bijzondere gasten zagen bovendien Thomas Vermaelen terugkeren in de selectie. De verdediger stond lang aan de kant met een knieblessure. De Belg, die revalideerde op de Toekomst, trainde vandaag voor het eerst weer met de selectie mee. Vermaelen verliet het zonovergoten trainingsveld na de oefensessie zonder klachten en dus tevreden.

Thomas Vermaelen maakte zijn rentree in de selectie. De Belg is bevrijd van zijn knieblessure. Thomas Vermaelen maakte zijn rentree in de selectie. De Belg is bevrijd van zijn knieblessure.

De Aziatische afvaardiging, de ploeg van Kusunose speelt in de in de Japanse tweede divisie, hield alle verrichtingen op het veld scherp in de gaten. Als het aan Kusunose en zijn spelers had gelegen, had de training wel langer mogen duren. Onder leiding van assistent-trainer Hennie Spijkerman maakten de Ajacieden er een heus voetbalpracticum van. ,,Ajax is heel bekend in Japan’’, legde de trainer uit. ,,Maar ook PSV en Feyenoord zijn bekende clubs. De laatste club is dat natuurlijk vooral omdat onze landgenoot Shinji Ono daar ooit speelde. De wedstrijden van Ajax bekijken, is helaas moeilijk. In Japan zien we vooral flitsen, soms een hele wedstrijd. De wedstrijden in de Champions League zijn vaak wel live te volgen.’’

Vermaelen verliest de bal niet uit het oog. Vermaelen verliest de bal niet uit het oog.

Als het programma het toelaat, wordt ook de Toekomst nog bezocht. Kusunose: ,,Misschien kunnen we ook daar iets opsteken. Bijvoorbeeld van bepaalde oefenvormen. Het lijkt me in elk geval erg leuk om ook de Ajax-jeugd aan het werk te zien.’’