Menu
Ajax heel even boven El Clásico

Ajax heel even boven El Clásico

Ruim een jaar na zijn laatste bezoek aan de Amsterdam ArenA gaf José Mourinho daags voor Ajax - Real Madrid opnieuw een persconferentie in het stadion van Ajax. Aan de vooravond van zijn 88e duel in de UEFA Champions League gaf de coach van Real Madrid een ‘show’ van 18 minuten weg. Een verslag van minuut tot minuut.

19:35 uur: De perszaal van de Amsterdam ArenA is gevuld met Spaanse en Nederlandse journalisten. De vertegenwoordigers van de media wachten samen met acht cameraploegen en een batterij aan fotografen op de komst van de man die ook wel als ‘The Special One’ door het leven gaat.

19:45 uur: Op het moment dat de persconferentie officieel zou beginnen, is er van de Portugees nog geen spoor. Volgens de berichten is het vliegtuig met Real Madrid op het geplande tijdstip aan het begin van de avond geland. De koploper van Spanje traint deze avond niet in de ArenA, maar heeft er ’s middags al een sessie in Madrid opzitten.

19:54 uur: ‘He’s coming!’ klinkt het uit de mond van een man in een UEFA-jas. De fotografen nemen hun plaatsen in achter het rode gordijn van waarachter de 48-jarige Mourinho ieder moment kan verschijnen. Dankzij de setting is de vergelijking met een theatervoorstelling snel gemaakt.

19:57 uur: Mourinho duikt in een bad vol flitslichten als hij tussen vertegenwoordigers van Real Madrid en de UEFA achter het gordijn vandaan komt. In zijn kielzog volgt Antonio Adán (24) het spoor van zijn trainer. De reservedoelman vervangt woensdagavond Iker Casillas (116 Champions Leage-duels) rust krijgt aangezien Real Madrid al enige tijd zeker is van de groepswinst in poule D. Bovendien wacht de Koninklijke zaterdag El Clásico tegen FC Barcelona. Ook Sami Khedira, Cristiano Ronaldo, Pepe, Marcelo, Diarra, Sergio Ramos worden gespaard.

19:58 uur: Op allerlei manieren wordt geprobeerd om het gesprek op de wedstrijd tegen FC Barcelona te brengen. Net als vorig jaar, toen Ajax - Real Madrid ook in het ‘voorprogramma’ van El Clásico stond, worden ook nu alle registers opengetrokken om de Spaanse sportkranten te vullen. ,,Hoeveel spelers starten er zowel woensdag als zaterdag in de basis?”, probeert een verslaggever. Het antwoord levert geen namen op. Tot zover poging 1.

Mourinho: ,,Altijd mooi om tegen Ajax te spelen." Mourinho: ,,Altijd mooi om tegen Ajax te spelen."

20:00 uur: De NOS is aan de beurt. Op de vraag hoe het is om weer in Nederland terug te zijn, antwoordt Mourinho: ,,Het is altijd goed om in Amsterdam te zijn. Het is altijd mooi om tegen Ajax te spelen.” Op de vervolgvraag over zijn schorsing naar aanleiding van het bewust kaarten pakken tijdens de vorige ontmoeting met Ajax zegt Mourinho: ,,Als ik gestraft ben voor een betere voetballerij vind ik dat goed. Maar sindsdien is er niemand voor gestraft. Alleen ik.”

20:02 uur: De persman van Real Madrid is onverbiddelijk. Een nieuwe vraag zit er niet meer in voor de Nederlandse televisie. ,,Sorry, volgende.” Die volgende vraag levert een opmerkelijk moment op. Naar de smaak van talenwonder Mourinho is de vertaling van de tolk van het Engels naar het Spaans niet helemaal juist. Een man van de UEFA springt er uiteindelijk tussen om het antwoord alsnog van de gewenste accenten te voorzien.

20:07 uur: Poging 2. Op de vraag of Nuri Sahin en Hamit Altintop speelminuten krijgen, antwoordt Mourinho: ,,Karim Benzema, Gonzalo Higuaín spelen sowieso. En Fernando Pacheco (vierde doelman, red.) speelt sowieso niet. Verder kan ik er niet veel over zeggen.” In de wetenschap dat naast de achterblijvers de geblesseerde Ricardo Carvalho ook niet speelt - en Adán zijn tweede Champions League-duel mag spelen als vervanger van Casillas - wordt de puzzel van de opstelling langzaam iets duidelijker.

20:08 uur: De zoveelste poging om het gesprek op de wedstrijd tegen Barcelona te brengen wordt opnieuw gepareerd door de coach van Real Madrid. ,,We nemen elk duel serieus. Ook deze wedstrijd tegen Ajax. In de Champions League staat zowel sportieve als economische prestige op het spel. We zijn dus nog niet met zaterdag bezig.”

20:09: De tijd van Mourinho is voorbij. Vanaf nu mogen er alleen nog maar vragen aan de keeper worden gesteld. Een poging van een Nederlandse verslaggever om alsnog een vraag aan de coach van Real te mogen stellen wordt niet gehonoreerd.

20:14 uur: Voor de derde keer in 17 minuten valt de naam van een Nederlander. Nadat Frank de Boer (reactie van Mourinho op het feit dat de coach van Ajax desgevraagd wel iets over El Clásico heeft gezegd) en Louis van Gaal (die Mourinho als mens en trainer hoog heeft zitten, zo zegt hij) even aan bod zijn geweest, klinkt nu de naam van Edwin van der Sar uit de mond van keeper Adán. Samen met Oliver Kahn behoort Van der Sar tot de keepers die hem hebben geïnspireerd. ,,Maar”, zo besluit de doelman: ,,Ik sta elke dag met Casillas op het trainingsveld. Hij is natuurlijk het beste voorbeeld dat je als jonge keeper kan hebben.”

20:15 uur: ,,Gracias, thank you”, klinkt het vanachter de perstafel. Na precies 18 minuten zit de 'voorstelling’ erop. Na een bemoedigende schouderklop van Mourinho voor de tolk verlaat de Portugees de ArenA. De Spaanse kranten kunnen worden gevuld. Benieuwd hoeveel er woensdagochtend over Ajax - Real Madrid in zal staan.

Ajax - Real Madrid begint woensdag om 20:45 uur. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mourinho betreedt de persruimte van de ArenA. Mourinho betreedt de persruimte van de ArenA.
Mourinho en keeper Adán. Mourinho en keeper Adán.
Alle vragen over El Clásico werden vakkundig gepareerd. Alle vragen over El Clásico werden vakkundig gepareerd.