Menu
Ajax heer en meester in Klassieker

Ajax heer en meester in Klassieker

De krachtsverhouding tussen Ajax en Feyenoord was zondag duidelijk. Ajax was heer en meester, terwijl doelman Maarten Stekelenburg nooit noemenswaardig op de proef werd gesteld in de Klassieker. Het resultaat: een prima 2-0-zege.


Ajax deed in meerdere opzichten prima zaken met de 2-0-overwinning in de uitverkochte Amsterdam ArenA. Na een teleurstellende reeks resultaten grepen de Ajacieden eindelijk weer eens de volle buit. Op drie nederlagen en een gelijkspel volgde een prima overwinning op de aartsrivaal uit Rotterdam. ,,Na die reeks was het voor ons ook extra belangrijk om juist deze wedstrijd te winnen’’, keek Ajax-trainer Marco van Basten opgelucht en tevreden terug op het resultaat van de roerige Klassieker. Het Amsterdamse vertrouwen, dat zoveel te verduren kreeg de voorbije weken, werd weer iets gesterkt. ,,De wedstrijd tegen Feyenoord leeft natuurlijk enorm in Amsterdam. Dit duel is in deze situatie extra bijzonder. Na een bewogen week ben ik blij dat we van Feyenoord hebben gewonnen. Dit geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden.’’
Roerig was het een voetbalmiddag lang in de ArenA. De Klassieker leverde zondagmiddag het strijdtoneel op dat zo goed past bij een historisch beladen voetbalgevecht tussen Ajax en Feyenoord. Het treffen bleef tot en met de blessuretijd spannend. Vooral de thuisploeg was daar ‘schuldig’ aan. Na de openingstreffer van Thomas Vermaelen, een intikker vlak na rust, kreeg Ajax kans op kans. De vinger ging telkens wel naar de trekker, maar het duurde wel heel lang voordat deze daadwerkelijk werd overgehaald. Pas in de extra minuten maakte Urby Emanuelson aan alle twijfels een einde. Op aangeven van Luis Suarez schoof de linkspoot de bal in het Rotterdamse doel. Met de 2-0 was de Klassieker eindelijk beslist.
,,Het was niet spectaculair, maar we waren vandaag ook niet zo kwetsbaar’’, verwees Van Basten naar het prima verdedigende werk dat Ajax leverde. ,,In deze fase is ook dat gegeven belangrijk.’’ De Ajax-coach slaagde er al voor de aftrap in om velen op het verkeerde been te zetten. In zijn basisploeg doken Kennedy (rechtsbuiten) en centrale verdediger Oleguer op. De laatste nam de honneurs uitstekend waar voor de geblesseerde Jan Vertonghen. Oleguer vormde een sterk koppel met Robbie Wielaert. Kennedy speelde offensief gezien een solide partij. De Zweed had een fraai aandeel in de openingstreffer van Vermaelen. Kennedy bediende de verdediger uit een vrije trap op maat, waarna de Belg de bal van heel dichtbij kon intikken.
Gesterkt door de openingstreffer van Vermaelen probeerde Ajax de wedstrijd zo snel mogelijk te beslissen. Lat en paal stonden pogingen van Luis Suarez, Urby Emanuelson en invaller Vurnon Anita in de weg. Feyenoord-keeper Henk Timmer had vooral bij de inzet van Anita over geluk geen klagen. Het goed geplaatste schot van Anita caramboleerde via de aluminium staander zo in de handschoenen en van de verbouwereerde doelman.
Het moment was exemplarisch voor de krachts- én geluksverhouding in deze editie van de Klassieker. Ajax was veel sterker dan het dolende Feyenoord, dat zichzelf vrijwel geen uitgespeelde kans creëerde. Door een gebrek aan scherpte bij de thuisploeg bleef Feyenoord lang in de wedstrijd. Te lang, vond ook Van Basten: ,,In de eerste helft liep het redelijk en controleerden we de wedstrijd. Toch slaagden we er toen niet in om voorin het verschil te maken. Later werden paal en lat geraakt. We moeten professioneler omgaan met het benutten van kansen. De wedstrijd moet eerder beslist worden.’’
Anita was nog voor rust de vervanger van Gabri. De Spanjaard was sterk gestart maar moest de wedstrijd staken na een tik op zijn hoofd te hebben gehad. Het incident leverde Gabri, naar na de wedstrijd bleek uit een medische check, een lichte hersenschudding op. Anita was zijn nuttige vervanger. Ook Leonardo bewees zijn waarde als invaller. De Braziliaan verving na rust de grieperige Micky Sulejmani. Nog in de eerste minuut na rust bediende ‘Leo’ zijn spits Suarez op maat. De Uruguayaan werd op de valreep gestuit door een Feyenoorder. Zijn geslaagde invalbeurt leverde Leonardo wel complimenten van zijn trainer op. ,,Als Leo zo blijft presteren, willen we hem er graag bijhouden. Hij is een speler die altijd 100 procent in zijn acties legt. Dat oogt spectaculair.’’ Leonardo werd na de wedstrijd overigens gehuldigd als Ajacied van de wedstrijd. Zelden valt een invaller die eer te beurt.
Met het afstoppen van Suarez kwam de ploeg van Leon Vlemmings zo vlak na de hervatting nog goed weg. Na de treffers van Vermaelen en Emanuelson kapseisde het Rotterdamse slagschip alsnog.
Met de overwinning loopt Ajax twee punten in op koploper AZ. De Alkmaarders kwamen zaterdagavond in Eindhoven niet verder dan een gelijkspel (2-2) tegen PSV.

Bekijk de reacties van Marco van Basten en de doelpuntenmakers Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen nu op Ajax TV >>