Menu
Ajax – Heracles Almelo: 2 zevenklappers

Ajax – Heracles Almelo: 2 zevenklappers

Ajax speelt zondag voor de achttiende keer in eigen huis tegen Heracles Almelo. Van de voorgaande edities wonnen de Amsterdammers er twaalf, werd viermaal gelijkgespeeld en verloren ze eenmaal. Bovendien liet de thuisploeg twee keer een zevenklapper noteren, want zowel in 1963 (foto boven) als in 1986 eindigde het duel in een 7-0-zege.

6 oktober 1963
Saillant genoeg opent de onlangs overleden Piet Keizer op 6 oktober 1963 uit een strafschop de score tegen de Tukkers. Daarnaast neemt de geniale linksbuiten van weleer ook de derde treffer voor zijn rekening. Cees Groot (2x, rechts op foto boven), Werner Schaaphok, Peet Petersen en Karel Vesters completeren de zevenklapper. Behalve de doelpuntenmakers maken onder anderen Sjaak Swart en Ton Pronk eveneens hun opwachting in stadion De Meer. Vaste basisklant Bennie Muller ontbreekt vanwege een galblaasoperatie.

Bosman en Van Basten op dreef
Ajax maakt in het seizoen 1985-1986 opnieuw korte metten met Heracles. Nadat de ploeg van trainer Johan Cruijff in de eerste competitiehelft de Heraclieden op eigen bodem vernedert met een 1-8-zege, volgt na de winterstop in Amsterdam opnieuw een fikse afstraffing: 7-0.

John Bosman trakteert het thuispubliek op een loepzuivere hattrick, terwijl Marco van Basten ook driemaal scoort. Ronald Spelbos verzorgt in de laatste minuut het slotakkoord. De gemiddelde leeftijd van Ajax die middag is ruim 24 jaar. Met name de routiniers Spelbos (31 jaar) en Arnold Mühren (34 jaar) tillen de gemiddelde leeftijd omhoog.

Wat zijn ploeggenoot John Bosman lukt tegen Heracles, daarin slaagt ook spits Marco van Basten: drie keer scoren in de thuiswedstrijd tegen Heracles op 9 maart 1986. Ajax wint die dag met 7-0 van de Almeloërs.
Wat zijn ploeggenoot John Bosman lukt tegen Heracles, daarin slaagt ook spits Marco van Basten: drie keer scoren in de thuiswedstrijd tegen Heracles op 9 maart 1986. Ajax wint die dag met 7-0 van de Almeloërs.

In het elftal van de bezoekers staan eveneens enkele opvallende namen. Henk ten Cate bijvoorbeeld komt de hele wedstrijd in actie. De geboren Amsterdammer hangt echter al op jonge leeftijd zijn schoenen aan de wilgen en stort zich vervolgens op een trainersloopbaan. Die leidt hem in 2006 naar het hoofdtrainerschap van Ajax, waarmee hij in zijn eerste en enige volledige seizoen een doelpunt te kort komt voor de landstitel. Daarnaast is de nog jonge Hendrie Krüzen een in het oog springende naam bij de Almeloërs. De middenvelder, die later een verdienstelijk profloopbaan opbouwt, is tegenwoordig de rechterhand van Ajax-coach Peter Bosz.

Ajax – Heracles
In tegenstelling tot de jaren tachtig is Heracles tegenwoordig een vaste waarde op het hoogste niveau. De club uit Almelo staat deze jaargang na 23 speelronden nog net in het linkerrijtje met 28 punten. Ajax bezet nog steeds de tweede plek in de Eredivisie. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt vijf punten. Vorig seizoen eindigde Ajax – Heracles Almelo in een 0-0-gelijkspel, dus de Amsterdammers zijn gewaarschuwd.

Ajax – Heracles Almelo begint zondag om 16:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Erfgoed Ajax