Menu

Ajax hervat de training

De Ajacieden zijn woensdag begonnen met de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. 25 uitgeruste spelers kwamen het vertrouwde bruggetje naar het trainingsveld weer op, waar ze de mutsen van het hoofd moesten doen. ,,Geen mutsen op het veld", riep Koeman al op het dek tegen zijn wereldberoemde stagiair Marco van Basten die zijn wollen hoofddeksel tot over de oren had getrokken. De trainer zei het met een lach, maar het bleek de koude waarheid.

Alleen figuurlijk goed gemutst en de kou trotserend liepen de 25 pupillen van Koeman het veld op. Rafael van der Vaart, John Heitinga, Victor Sikora en John O’Brien ontbraken nog in de groep. Laatstgenoemde was wel op het veld aanwezig en liep, net zoals hij vorig jaar eindigde, zijn rondjes alleen. ,,Dat Van der Vaart nog last heeft van vocht in zijn bovenbeen en daardoor niet meetraint, is een streep door de rekening”, gaf Koeman toe. ,,Hij traint nu echt nog op een lager niveau dan de anderen.”

Ook Mido en Aron Winter waren niet op het veld maar dat had andere redenen. De Egyptenaar had thuis nog enkele formaliteiten te regelen en voegt zich naar verwachting donderdag bij de groep. Aron Winter is echter geen speler meer van de A-selectie. Koeman: ,,Dat hebben we met hemzelf besproken. Aron staat er ook achter. Hij had in zijn hoofd al afscheid genomen van het voetbal. Dat merkte je in de trainingen.”

Van Halst is er, in tegenstelling tot enkele krantenberichten, nog wél bij. ,,Hij is ook altijd welkom”, reageerde Koeman. ,,Van Halst is ook een totaal ander geval dan Winter. Hij heeft nog steeds een fantastische instelling. Ik heb hem gezegd dat de kans op spelen voor hem minimaal is en als hij daar niet mee kan leven, dat hij naar een andere club mag. Hetzelfde geldt voor Nikos Machlas.”

Behalve opvallende afwezigen waren er op het besneeuwde maar zachte trainingsveld ook nieuwe gezichten waar te nemen. Wesley Sneijder en Stefano Seedorf zijn definitief van Jong Ajax naar Ajax 1 overgeheveld en David Mendes da Silva beleefde zijn eerste training onder leiding van Koeman. Daarbij zag hij zijn jeugdheld Marco van Basten ook rondlopen.

,,Ik was negen jaar toen Oranje het EK’88 won. Daarom is het mooi dat ik nu met hem op het veld sta”, aldus de kersverse, van Sparta gehuurde, Ajacied. ,,Het was wel een beetje wennen en ik had vanmorgen toen ik hier naar toe kwam wel kriebels in mijn buik, maar die waren verdwenen toen ik binnenkwam. Ik heb mijzelf voorgesteld en iedereen de beste wensen gegeven. Op de training merk je wel dat het allemaal een tempo hoger gaat dat bij Sparta. Maar het ging lekker, op zich was het een rustige training.”

Ajax ging inderdaad niet al te wild van start. Het grootste gedeelte van de training liepen de landskampioenen in wisselend tempo over het veld. Het laatste stuk van de training ging het er fanatieker aan toe in de rondo’s, die plaatshadden op de zonnige stukken van het trainingsveld. Daar haakte Henk Timmer af. Hij ging met keeperstrainer Wil Coort verder op het andere veld. Bogdan Lobont en de gebronsde Joey Didulica en Maarten Stekelenburg gingen er wel fel tegenaan in de cirkels. De vliegende tackles waren weer te zien, lachende kreten klonken over het veld en de stem van Ruud Krol klonk tot in de verre omtrek. Ajax is weer begonnen.