Menu
Ajax hervat seizoen tegen AZ

Ajax hervat seizoen tegen AZ

Ajax en AZ beginnen het nieuwe kalenderjaar met een competitiewedstrijd in de Amsterdam ArenA. De Amsterdammers en Alkmaarders treffen elkaar vandaag (14.30 uur) voor de 31ste keer in competitieverband in de hoofdstad.

Edgar Davids was met zijn routine en zijn inzet weer van grote waarde voor zijn ploeg.

De eerste ontmoeting vond plaats op 15 december 1968 en leverde de thuisploeg een 4-0-overwinning op. Het was de eerste van, naar later bleek, heel wat meer zeges in de Noord-Hollandse derby. De Ajacieden stapten tot nu toe 25 keer als winnaars van de mat. Vier keer eindigde Ajax - AZ in een gelijkspel. Alleen in het seizoen 1980-1981 waren de Alkmaarders - toen nog AZ’67 geheten - hun tegenstanders de baas. In het Olympisch Stadion trakteerde de latere landskampioen de Ajacieden op een 1-2-nederlaag.

Op 18 oktober 1980 bezorgde Edo Ophof de Amsterdammers na dik vijftig minuten spelen nog wel een voorsprong. Zestien minuten later waren de rollen alweer omgedraaid. Kurt Welzl en Pier Tol brachten de Alkmaarders aan de leiding. Met de overwinning in Amsterdam liet AZ’67 al zien wat het in zijn mars had. Uiteindelijk bleven de mannen van trainer George Kessler de nummer twee Ajax twaalf punten voor op de ranglijst. Maanden later lieten de Alkmaarders zich in de Rotterdamse Kuip terecht kronen tot landskampioen.

De laatste ‘competitie-editie’ van Ajax - AZ (op 10 december 2006 gespeeld) eindigde in een gelijkspel: 2-2. De laatste ontmoeting tussen Ajax en AZ was er een in play-offverband. Op 27 mei bedwongen de mannen van trainer Henk ten Cate de spelers van Louis van Gaal. In de laatste wedstrijd van de play-offs kwalificeerde Ajax zich daarmee voor de voorronde van de Champions League. John Heitinga en Gabri sloegen toe namens Ajax. Ook Ryan Donk bracht een doelpunt op zijn naam in zijn geboortestad. Helaas voor de jonge verdediger passeerde hij daarvoor zijn eigen AZ-doelman Boy Waterman. Omdat de Ajacieden eerder in die meimaand AZ ook al de baas waren in de bekerfinale, besloten de Alkmaarders het seizoen zonder prijs.

AZ beleefde een teleurstellende eerste helft van het seizoen 2007-2008. De Alkmaarders hebben na het vertrek van Danny Koevermans en Shota Arveladze vooral dringende behoefte aan scorend vermogen. Afonso Alves wordt alom gezien als de scorende redder. AZ hoopt de trefzekere Braziliaan nog deze maand over te kunnen nemen van sc Heerenveen.

Dit weekend wordt Voorafgaand aan alle duels in de Eredivisie en de Jupiler League een minuut stilte in acht genomen voor de woensdag jl. overleden Karel Jansen sr.. De Hagenaar was onder meer oprichter van de VVCS, de Vereniging van Contract Spelers.

Ajax - AZ, de laatste vijf keer (in de competitie):

2006-2007: 2-2
2005-2006: 1-0
2004-2005: 4-2
2003-2004: 3-2
2002-2003: 6-2

Bekijk ook de voorbeschouwing op Ajax - AZ op Ajax TV.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

Ajax - AZ op je pc bekijken?
Klik hierom naar de website van Planet Voetbal te gaan >>

Ajax - AZ uitverkocht? Kom naar de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Voor dit duel zijn nog volop kaarten beschikbaar.
Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop >>