Menu
Ajax hervindt aansluiting op ranglijst

Ajax hervindt aansluiting op ranglijst

Ajax heeft een goede stap omhoog gemaakt op de ranglijst. NEC, dat boven de Amsterdammers stond in de stand, werd met 2-0 verslagen. Trainer Marco van Basten was gematigd tevreden. ,,Ik ben blij dat we hebben gewonnen. Dat was hard nodig.”

Oleguer werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd. Oleguer werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd.

Van Basten had met zijn elftal afgesproken dat ze vanaf de eerste minuut er vol op zouden gaan. ,,Want tot nu toe hebben we het publiek achter ons gehad. Dus zouden we er ook vanaf het begin bovenop zitten”, vertrouwde de trainer na afloop zijn gehoor toe tijdens de persconferentie. ,,Maar ik was juist over die beginfase zeer ontevreden. Er zat geen diepte in, geen omschakelingsmomenten. Dat bevreemdde mij. Het publiek was onze beste man, vond ik.”

Ajax kreeg in die door de trainer bekritiseerde beginfase bovendien met een tegenslag te maken toen Dario Cvitanich al in de tiende minuut met een blessure aan het bovenbeen moest afhaken. Hij werd vervangen door Leonardo. Ajax creëerde diverse kansen, maar scoorde lange tijd niet. Nog in de eerste helft besloot Van Basten zelf in te grijpen omdat wat hij op het veld zag, hem niet tevreden stemde. De trainer haalde Gabri naar de kant en bracht Siem de Jong binnen de lijnen. ,,Er moest iets veranderen. Ik wilde meer diepgang, er moest meer worden bijgesloten. Dat kan Siem beter dan de jongens die er stonden. Het was niet dat Gabri slecht speelde. Ik had ook Jan Vertonghen of Rasmus Lindgren kunnen wisselen.”

De omzetting leverde resultaat op. Op een uitstekend moment, een minuut voor rust, scoorde Klaas Jan Huntelaar zijn derde treffer van het seizoen. ,,We hadden eerder afstand moeten nemen”, vond de trainer, die verbaasd was dat zijn aanvallers dit duel zoveel fraaie kansen niet in doelpunten wisten om te zetten. Daarmee ging hij een beetje voorbij aan het feit dat Gabor Babos zich tot uitblinker ontpopte, want keer op keer bleek de doelman een niet te omspelen hindernis. Tot hij een inzet van Suarez, op zijn beurt prachtig aangespeeld door Leonardo, voor de voeten van Huntelaar werkte en de Ajax-aanvoerder binnentikte, 1-0.

Over de tweede helft, waarin de trainer centrale verdediger Oleguer en rechtsback Gregory van der Wiel van positie had laten wisselen om meer initiatief vanuit het centrum te krijgen, was Van Basten positiever. ,,We hadden meer controle, gaven weinig weg. Maar we scoorden te weinig. Dat mag een keer gebeuren, maar ik vind dat het te vaak gebeurt. Daar moeten we keihard aan werken. Er is een aantal dingen dat beter moet om stappen te kunnen maken.”

Een kwartier voor tijd schoot Suarez van dichtbij Ajax naar een comfortabelere 2-0-voorsprong. Die score bleef tot het laatste fluitsignaal op het bord. Dat betekende tevens dat de defensie van Ajax wederom geen tegentreffer incasseerde in eigen huis. En dat is al sinds het begin van dit seizoen in alle zes officiële duels het geval. Ajax heeft daardoor de aansluiting met de top van de ranglijst hervonden en staat nog drie verliespunten achter op de koploper, FC Groningen.