Menu
Ajax-historie in vogelvlucht: 1990 - 1999

Ajax-historie in vogelvlucht: 1990 - 1999

De historie van Ajax is rijk en interessant. Wat gebeurde er in de periode 1990-1999? In vogelvlucht door de clubhistorie.

1990-1991: Ondanks het kampioenschap van 1990 komt Ajax voor het eerst in 34 jaar niet Europees in actie. Vanwege het ‘staafincident’ tegen Austria Wien in 1989 wordt de club tijdens het seizoen 1990-1991 uitgesloten van deelname aan Europees voetbal.

28 september 1991: Louis van Gaal volgt Leo Beenhakker bij Ajax op. De 40-jarige trainer, tot dan toe de rechterhand van Beenhakker, wordt de technisch verantwoordelijke man bij Ajax. Het is het begin van de gouden jaren 90 die Ajax onder Van Gaal zal beleven.

13 mei 1992: De terugkeer in Europa eindigt voor Ajax met een hoofdprijs. Het team van Louis van Gaal verovert de UEFA Cup. In een tweestrijd met Torino is Ajax via twee gelijke spelen (2-2 en 0-0) nipt de sterkste. Beide uitdoelpunten van Jonk en Pettersson blijken tijdens de return in Amsterdam goud waard. Als tweede club in Europa slaagt Ajax er in alle drie de Europacups te winnen. Alleen Juventus deed dat eerder. De huldiging op Leidsplein wordt iets uitgesteld omdat eerst nog Stefan Petterson uit het VU-ziekenhuis opgehaald moet worden. De Zweed hield een gebroken arm aan de tweede finalewedstrijd over. Ook gaat de spelersbus nog langs het huis van Dennis Bergkamp, die met griep op bed ligt. Als het ziekenbezoek voorbij is, koerst de bus richting het centrum van Amsterdam voor een grootse huldiging.

Van Gaal, geflankeerd door zijn assistenten Van der Lem en Haarms, aan het begin van een glansrijke periode als trainer/coach van Ajax. Van Gaal, geflankeerd door zijn assistenten Van der Lem en Haarms, aan het begin van een glansrijke periode als trainer/coach van Ajax.

3 maart 1993: De ontmoeting in de UEFA Cup met AJ Auxerre leidt een wisseling van de wacht in. In Frankrijk verliest Ajax tijdens de heenwedstrijd in de kwartfinale met 4-2. Bij de derde treffer gaat Ajax-goalie Stanley Menzo niet vrijuit. Hij slaat de bal uit een corner in eigen doel. Kort daarvoor ging Menzo ook in de fout met het Nederlands elftal tegen Polen. Voor Louis van Gaal rest niets anders dan de sluitpost te vervangen. Tijdens de return tegen Auxerre verschijnt de jonge Edwin van der Sar onder lat. ‘Sar’ houdt de nul, maar de 1-0 zege kan de Europese uitschakeling niet meer afwenden. Het tijdperk Menzo is voorbij, Van der Sar staat zijn plek onder de lat niet meer af.

20 mei 1993: Ajax wint de KNVB beker. In De Kuip verslaan de Ajacieden sc Heerenveen met 6-2. Een ronde eerder, in de halve finale van de beker, was Ajax ook succesvol in het Rotterdamse stadion. En hoe: Feyenoord werd in de halve eindstrijd met liefst 0-5 verslagen.

27 juli 1993: Frank Rijkaard keert terug bij Ajax. Na vijf glansrijke seizoenen bij AC Milan, waarin hij twee Europacups en twee Wereldbekers veroverde, sluit hij zijn voetballoopbaan af waar hij eerder tussen 1980 en 1987 speelde. De routinier zal, naar later blijkt, twee geweldige jaren bij Ajax hebben en opnieuw de Champions League winnen.

1 mei 1994: In een met 41.000 toeschouwers gevuld Olympisch Stadion behaalt Ajax het kampioenschap. Tegenstander sc Heerenveen wordt met 2-1 verslagen. Frank Rijkaard en Stefan Pettersson (zijn honderdste doelpunt in dienst van Ajax) zorgen voor de kampioenstreffers. Gertjan Verbeek scoort tegen.

Ajax-iconen van de jaren '90: Pettersson, Rijkaard, Litmanen en Frank de Boer. Ajax-iconen van de jaren '90: Pettersson, Rijkaard, Litmanen en Frank de Boer.

14 september 1994: Na negen jaar keert Ajax terug in de Europacup voor landskampioenen. Het toernooi heet inmiddels de Champions League en ook de groepsfase in plaats van een afvalsysteem is nieuwe voor Ajax. Het team van Louis van Gaal begint voortvarend. Het eerste pouleduel eindigt in een klinkende zege op AC Milan (2-0). Ronald de Boer en Jari Litmanen verzorgen de Amsterdamse treffers. Enkele maanden later scoort Litmanen opnieuw tegen de Italianen. In Triëst eindigt het voorlaatste pouleduel in 0-2. Litmanen scoort al na twee minuten. Na rust kopt de ervaren Baresi de bal achter zijn eigen keeper.

19 april 1995: Nadat Ajax in de kwartfinale van de Champions League Hajduk Split succesvol achter zich heeft gelaten, treffen de Ajacieden van Van Gaal de Duitse grootmacht Bayern München in de halve eindstrijd. De heenwedstrijd eindigt in 0-0, waarna Ajax tijdens de return in Amsterdam een ‘droomwedstrijd’ speelt. In het Olympisch Stadion wordt Bayern (Ajax mist de geschorste Frank de Boer) met 5-2 verslagen. Litmanen (2x), Finidi, Ronald de Boer en Overmars schieten Ajax naar de finale in Wenen.

24 mei 1995: Ajax wint de Champions League. Voor de vierde keer in de clubgeschiedenis is Ajax de kampioen van Europa. Na de Europacups in 1971,1972 en 1973 is ook ‘1995’ vanaf nu onlosmakelijk aan de meest glorieuze jaartallen in de clubgeschiedenis gebonden. In het Ernst Happel Stadion in Wenen tikt invaller Patrick Kluivert de bal zes minuten voor tijd achter keeper Rossi. Voor de derde keer wordt AC Milan deze voetbaljaargang door Ajax verslagen. Een unicum.

28 november 1995: Voor de tweede keer in de clubhistorie wint Ajax de Wereldbeker. In Tokyo verslaat Ajax het Braziliaanse Gremio. Zowel in de reguliere speeltijd als de verlenging slagen beide ploegen er niet om te scoren. In de penaltyserie neemt aanvoerder Danny Blind de verantwoording voor de laatste strafschop. De verdediger schiet Ajax naar de Wereldbeker en springt direct in de armen van Edwin van der Sar, die de eerste penalty in de reeks stopte en de tweede strafschop boven zich op de lat zag eindigen.

1994: het eerste landskampioenschap onder Van Gaal. 1994: het eerste landskampioenschap onder Van Gaal.

28 februari 1996: De laatste Europese hoofdprijs pakt Ajax in het seizoen 1995-1996. De Amsterdammers winnen de Europese Supercup ten koste van Real Zaragoza. Met het 1-1 gelijkspel meegenomen uit Spanje als uitgangspunt, begint Ajax in het Olympisch Stadion aan de klus om de Grand Slam - landstitel, Europa Cup 1, Wereldbeker én de Europese Super Cup - te voltooien. Een overduidelijke 4-0 overwinning brengt Ajax de cup. Trainer Louis van Gaal laat, geheel in de traditie van Ajax, drie jonge spelers invallen om van het internationale voetbal te proeven: Andrei Demchenko, Dave van den Bergh en Robert Gehring mogen minuten maken.

22 mei 1996: Opnieuw staat Ajax in de finale van de Champions League. Net als 363 dagen eerder in Wenen, strijdt Ajax deze avond in Rome om de hoofdprijs. Het duel eindigt in 1-1 (Ravanelli en Litmanen), waarna strafschoppen de beslissing moeten brengen. Edgar Davids en Sonny Silooy missen, terwijl Juve alle penalty’s raak schiet. Een prolongatie van de Europese titel zit er voor Ajax helaas niet in. Een unieke prestatie blijft het wel, om twee jaar achtereen de finale van de Champions League te spelen.

14 augustus 1996: Koningin Beatrix opent de Amsterdam ArenA. Het gloednieuwe Ajax-stadion wordt met een openingswedstrijd tussen Ajax en AC Milan in gebruik genomen. Het duel eindigt in een 0-3 nederlaag. Dejan Savicevic krijgt de eer van het eerste doelpunt in de Amsterdamse voetbaltempel toebedeeld.

1995: het jaar van de schaal, de Champions League, de Wereldbeker en de Nederlandse Supercup. 1995: het jaar van de schaal, de Champions League, de Wereldbeker en de Nederlandse Supercup.

19 maart 1997: Voor het derde seizoen op rij plaats Ajax zich voor de halve finale van de Champions League. Via een onvervalste thriller in een tweeluik met Atletico Madrid belandt Ajax in de halve eindstrijd. Na de 1-1 in Amsterdam eindigt de return, die ook in 1-1 zou eindigen, na verlenging in 2-3. Tijjani Babangida reageert in de slotminuut van de verlenging attent op een afgeslagen bal van Nordin Wooter, waarmee hij Ajax (dat ook bij 2-2 al door zou zijn geweest) nog eens extra in veilige haven brengt. Met een ferme sprint rent hij richting Louis van Gaal die zijn pupil met open armen ontvangt. In de halve finale moet Ajax een maand later opnieuw buigen voor ‘de Oude Dame’. Zowel in Amsterdam (1-2) als Turijn (4-1) gaat Ajax twee keer onderuit.

1 juni 1997: Na zes bijzonder vette jaren, waarin hij met Ajax alles won wat er te winnen vielen, verlaat Louis van Gaal de club. Hij gaat als trainer bij FC Barcelona aan de slag. Morten Olsen wordt de nieuwe trainer van Ajax.

16 februari 1998: Ajax gaat naar als eerste club in Nederland naar de beurs. Ajax gaat aandelen uitgeven die verhandeld zullen worden op de Amsterdamse effectenbeurs. Ajax zal niet de meerderheid van alle aandelen verkopen. Het grootste gedeelte blijft in eigen bezit.

12 april 1998: Morten Olsen begint goed bij Ajax. In zijn eerste seizoen als trainer pakt hij direct de landstitel met een indrukwekkend doelsaldo (112-22) en puntenaantal (89). Op Eerste Paasdag 1998 wordt Ajax kampioen van Nederland. De avond ervoor wonnen de Ajacieden zelf met 7-2 van sc Heerenveen. En doordat PSV een dag later kansloos van Sparta verliest, kunnen de Eindhovenaren Ajax vijf speelrondes voor einde niet meer inhalen. De titel is een feit. Een week later krijgt Ajax de schaal in Groningen uitgereikt, voorafgaand aan het duel met de Groningers (0-3).

1995: Ajax wint dankzij een late goal van Kluivert de Champions League in Wenen. 1995: Ajax wint dankzij een late goal van Kluivert de Champions League in Wenen.

17 mei 1998: Ajax pakt de dubbel. Ruim een maand na de landstitel is ook de beker een prooi voor Ajax. In de bekerfinale wordt PSV met liefst 5-0 verslagen. Litmanen scoort een hattrick in De Kuip. In de UEFA Cup wordt Ajax dit seizoen in de kwartfinale uitgeschakeld door Spartak Moskou.

16 mei 1999: Na afloop van Ajax – RKC nemen Jari Litmanen en Danny Blind afscheid van Ajax. Beide Oer-Ajacieden verlaten Ajax na vele jaren. Litmanen gaat naar FC Barcelona en Blind hangt zijn schoenen aan de wilgen. Ook Mario Melchiot, sinds zijn 10e bij Ajax, verlaat de club. Een week later (NAC-uit) speelt ook Edwin van der Sar zijn laatste wedstrijd in Ajax-tenue. De keeper sluit zijn glorietijd bij Ajax af en gaat naar Juventus.

Zomer 1999 Met Jan Wouters als opvolger van de ontslagen Morten Olsen probeert Ajax het dramatische voetbalseizoen 1998-1999 te vergeten. Met spelers als Nikos Machlas, Shota Arveladze (meestal als invaller), Jan van Halst, Aron Winter en Brian Laudrup is Ajax in de zomer van 1999 vol verwachting over wat komen gaat.

Foto's: Beeldarchief Ajax
Tekst: Ajax.nl

In 1998 pakt Ajax de dubbel. Hierboven de vreugde na de 5-0 zege op PSV in de bekerfinale. In 1998 pakt Ajax de dubbel. Hierboven de vreugde na de 5-0 zege op PSV in de bekerfinale.