Menu
Ajax hofleverancier in AFS-ranking

Ajax hofleverancier in AFS-ranking

Ajax is hofleverancier in een ranglijst met de 100 beste spelers ter wereld aller tijden. Dat blijkt uit de nieuwste ranking van de Association of Football Statisticians (AFS) die deze week is verschenen. Uit de lijst blijkt dat, gerekend naar de eerste vijf profjaren van een voetballer, liefst 10 van de 100 een verleden bij Ajax hebben. Daarmee laat Ajax onder meer Bayern München (7) en Manchester United (6) ruimschoots achter zich.

Om tot de lijst met 100 beste voetballers ooit te komen heeft de AFS heeft een aantal objectieve criteria gehanteerd. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar het aantal gespeelde interlands, deelname aan eindtoernooien, optredens in de UEFA Champions League en gewonnen prijzen. Ook werden alle gewonnen prijzen gewogen aan de hand van de sterkte van de competitie. Een kampioenschap in de Eredivisie telt derhalve minder zwaar mee dan een titel in de Europese topcompetities.

In de World Player Ranking 2014 gaat de Braziliaan Ronaldo aan kop. De voormalig aanvaller van onder anderen PSV, FC Barcelona, Real Madrid en Internazionale staat met 16.163 punten ruim boven zijn landgenoten Pele (13.175) en Cafu (12.335) die de plaatsen twee en drie bezetten. De WK-successen met het Braziliaans elftal tellen bij dit drietal behoorlijk mee in hun topnotering. Van de op dit moment actieve voetballers staat Barcelona-aanvaller Lionel Messi het hoogst. De Argentijn staat op de vijfde plaats. Ook Xavi (8), Iker Casillas (15) en Cristiano Ronaldo (19) staan hoog in de lijst met beste voetballers.

De hoogst genoteerde speler met een Ajax-verleden vinden we terug op de twintigste plaats. Marco van Basten houdt daarmee onder anderen Johan Cruijff (22ste plaats) voor zich. Edwin van der Sar (38), Frank Rijkaard (48), Dennis Bergkamp (50), Clarence Seedorf (61), Wesley Sneijder (67), Zlatan Ibrahimovic (72), Frank de Boer (87) en Nwankwo Kanu (95) zijn de overige acht Ajacieden in de top-100. Al deze spelers hebben tenminste twee van hun eerste vijf jaren als profvoetballer bij Ajax doorgebracht. Het levert een mooi objectief bewijs dat een gedegen carrièrestart van jonge voetballers bij Ajax uiteindelijk veel kan opleveren in het internationale topvoetbal.

Tekst en foto: Ajax.nl

Bekijk de volledige lijst met de 100 beste voetballers ter wereld