Menu
Ajax hoopt op eerste zege in Euroborg

Ajax hoopt op eerste zege in Euroborg

Ajax hoopt zondag zijn eerste zege te behalen in de Groningse Euroborg. De nieuwe thuishaven van FC Groningen was de Amsterdammers afgelopen seizoen slecht gezind. De twee nederlagen ten spijt vierden de Ajacieden zowaar ook een klein feestje in de Euroborg.

De Euroborg werd begin 2006 met gepaste trots in gebruik genomen door de Groningers. De Groene Kathedraal, zoals de bijnaam van Euroborg al snel luidde, was de tweede seizoenshelft een lastig te veroveren bastion. Dat het kan spoken in het groenwitte stadion ondervonden de Ajacieden op 19 maart 2006. Vooral Thomas Vermaelen moet de nieuwe voetbaltempel hebben vervloekt. De Belg speelde een bizarre hoofdrol in de eerste FC Groningen - Ajax in de Euroborg. Vermaelen - zondag geschorst - veroorzaakte met een handsbal een penalty. Evgeniy Levchenko schoot de terecht toegekende strafschop feilloos in het Ajax-doel: 1-0. Na de gelijkmaker van Klaas Jan Huntelaar en een tweede Groningse goal van Erik Nevland, tekende Vermaelen met een kopbal voor de 2-2. Uiteindelijk kwam Ajax de genadeklap van Antoine van der Linden (3-2) niet meer te boven. Met tien man, Vermaelen was inmiddels van het veld gestuurd met een tweede gele kaart, bleek het voor Ajax helemaal onbegonnen werk zich een derde keer terug te knokken van een achterstand…

Spaarzame lichtpuntjes die middag waren de optredens van de jonkies in de Amsterdamse ploeg. De door een blessuregolf geplaagde selectie van trainer Danny Blind moest een beroep doen op de basiskrachten Vurnon Anita, Michael Timisela en Emmanuel Boakye. Anita maakte zelfs zijn debuut. Met zijn invalbeurt bracht Jeffrey Sarpong de gemiddelde leeftijd bij de gasten nog verder omlaag.
Ook in de play-offs was Ajax in de Euroborg geen overwinning gegund. Na twee klinkende play-offzeges op Feyenoord (3-0 en 2-4), stonden Ajax en FC Groningen opnieuw tegenover elkaar. In de ArenA won Ajax tamelijk eenvoudig met 2-0. Voor eigen publiek namen de Groningers een 2-0 voorsprong. Wesley Sneijder maakte de nederlaag twee minuten voor tijd toch iets draaglijker. Wat heet, zijn treffer was er een met een gouden randje. Ajax verloor weliswaar met 2-1, maar was wel winnaar van de eerste play-offreeks in de Eredivisie. Juichend verlieten de Ajacieden het veld. Over twee duels genomen, hadden de Amsterdammers FC Groningen overwonnen. Ajax had zich daarmee geplaatst voor het kwalificatietoernooi van de Champions League.
Na alle sportieve beslommeringen in de competitie en de play-offs kon de blik eindelijk worden gericht op de bekerfinale. Een handvol dagen na de ‘vrolijke’ nederlaag in Groningen, stelde Ajax zijn zestiende KNVB Beker veilig met een zege op PSV. Het was een vrolijk slot van een roerig seizoen.

FC Groningen - Ajax, de laatste vijf keer (in de reguliere competitie)

2005-2006: 3-2
2004-2005: 0-4
2003-2004: 1-3
2002-2003: 1-3
2001-2002: 1-4