Menu
Ajax hoopt opwaartse lijn door te trekken

Ajax hoopt opwaartse lijn door te trekken

Ajax hervat de competitie zaterdag in eigen huis tegen Heracles Almelo. In het duel met de Tukkers hopen de Ajacieden de opwaartse lijn door te trekken die voor de interlandperiode werd ingezet met overwinningen op Celtic FC en NEC. De statistieken spreken in elk geval overduidelijk in het voordeel van de recordkampioen, want tot nu toe werd slechts in het seizoen 1964-1965 een thuisnederlaag geleden tegen de Almeloërs.

Tevens is de confrontatie van zaterdag een opmaat voor het spektakel dat drie dagen later op dezelfde locatie wordt verwacht in het Champions League-treffen met FC Barcelona. Ajax ontving Heracles in de geschiedenis van de Eredivisie in totaal dertienmaal. Daarvan werden tien duels winnend afgesloten, eindigden twee ontmoetingen onbeslist en bleef het zoals gezegd een keer achter met lege handen: 1-4. Hennie van Nee - de laatste speler van Heracles die uitkwam voor Oranje - opende op 11 oktober 1964 de score voor de bezoekers. Roel Greving en Herman Morsink – vader van televisiepresentator Eddy Zoëy – gaven Ajax die zondag de nekslag door de 0-2 en 0-3 voor hun rekening te nemen. Hoewel Peet Petersen namens de thuisploeg nog iets terugdeed, was het opnieuw Greving die de eindstand op 1-4 bepaalde.

Saillant genoeg boekte Ajax een jaargang eerder de grootste zege ooit op de Almeloërs: 7-0. Piet Keizer en Cees Groot hadden beiden met twee treffers een groot aandeel in de monsterscore van hun club. Werner Schaaphok, Petersen en Karel Vesters maakten de overige doelpunten. Overigens moeten de Ajacieden van toen deze prestatie delen met de generatie, die Heracles in het seizoen 1985-1986 ook al huiswaarts stuurde met een zevenklapper aan de broek. Marco van Basten en John Bosman waren die middag met drie treffers de absolute uitblinkers in de ploeg van trainer Johan Cruijff. Routinier Ronald Spelbos verzorgde het slotakkoord: 7-0.

De twee gelijke spelen dateren uit de laatste tien jaar. Op 15 oktober 2005 kwam Ajax in de ArenA niet verder dan een doelpuntloze remise. Onder anderen Wesley Sneijder, Nourdin Boukhari en Markus Rosenberg kregen grote kansen, maar telkens bleek doelman Martin Pieckenhagen een onneembare vesting. Ook invaller Yannis Anastasiou had na rust het vizier niet op scherp staan waardoor de Amsterdammers kostbare punten verspeelden.

Nicolai Boilesen maakte in 2011 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Heracles. Nicolai Boilesen maakte in 2011 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Heracles.

Ruim drie jaar later zorgde een scheidsrechterlijke dwaling ervoor dat Ajax slecht een punt overhield aan het thuisduel met Heracles. Nadat de thuisploeg al na een halfuur spelen door toedoen van Ricky van den Bergh en Vojtech Schulmeister aankeek tegen een 0-2 achterstand, hielpen Miralem Sulejmani en Luis Suarez hun ploeg met twee treffers in korte tijd weer in het zadel. Toen laatstgenoemde ver in de blessuretijd ook nog eens de 3-2 achter Pieckenhagen schoot, ontplofte het hele stadion. Totdat arbiter Pol van Boekel het doelpunt ten onrechte afkeurde vanwege buitenspel. ,,Ik geloof dat de scheidsrechter naar eer en geweten heeft gehandeld, maar hij had het makkelijk even bij de vierde man kunnen navragen’’, luidde na afloop het commentaar van Ajax-trainer Marco van Basten.

Vorig seizoen was Ajax volop verwikkeld in de titelstrijd toen Heracles op bezoek kwam. De ploeg van coach Frank de Boer startte de finalereeks echter met een eenvoudige zege op de Tukkers. Lasse Schöne beet het spits af in een bomvolle ArenA: 1-0. Na de pauze werd de score uitgebouwd door achtereenvolgens Kolbeinn Sigthórsson, Ryan Babel en Christian Eriksen. Het enige smetje was de rode kaart voor keeper Kenneth Vermeer, die de doorgebroken Geoffrey Castillion hardhandig vloerde.

Hoewel Ajax de stijgende lijn duidelijk te pakken heeft, eindigden de laatste thuiswedstrijden in competitieverband in een deceptie. Eerst was het RKC Waalwijk dat een punt veroverde door in Amsterdam met 0-0 gelijk te spelen. Een week later bezorgde Vitesse de Ajacieden een fikse kater door in de extra tijd toe te slaan: 0-1.

Dat neemt niet weg dat Ajax zich nog steeds in de bovenste regionen van de ranglijst bevindt. Met 22 punten uit dertien wedstrijden staat de jonge formatie van De Boer op de derde plaats achter Vitesse en AZ, die respectievelijk twee punten en één punt meer hebben vergaard. Heracles Almelo is bezig aan een uiterst grillig seizoen, waarin het onder meer een 1-2-zege op Feyenoord afwisselde met een 0-3-nederlaag tegen FC Groningen. Met veertien punten uit twaalf wedstrijden staat de voormalige club van Ajacied Lerin Duarte op de veertiende plaats.

Ajax - Heracles begint zaterdagavond om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Voor deze thuiswedstrijd geldt vrije verkoop. Iedereen kan dus kaarten kopen via Ajax.nl.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Koop hier je kaarten voor Ajax - Heracles