Menu

Ajax houdt derde plaats in handen

Ajax heeft maandagmiddag in Limburg de derde plaats met succes verdedigd. De Amsterdammers troffen in Kerkrade de nummer 4 van de nationale ranglijst, Roda JC, en die wedstrijd eindigde onbeslist, 1-1. Na een 0-0 ruststand bracht Anastasiou Roda JC op 1-0. Een benutte strafschop van Shota Arveladze leverde de gelijkmaker op. Omdat Feyenoord verloor, kwam Ajax een puntje naderbij. RKC en Roda delen de vierde plaats.

Trainer Co Adriaanse kon gelukkig beschikken over de Finse international Petri Pasanen. Daardoor hoefde de oefenmeester van Ajax geen kunstgrepen uit te halen met eventueel De Cler of Sier in het centrum van de defensie. Pasanen had uiteraard wel de stand-in van Cristian Chivu naast zich, Yakubu. Van der Vaart en Witschge speelden op Tweede Paasdag samen in het basiselftal. Van der Vaart nam de nummer 10 positie voor zijn rekening en Witschge stond op zijn gebruikelijke linkshalf plaats. Van der Gun schoof een stukje door naar rechts, waardoor Andy van der Meyde op de bank plaats moest nemen.

De opening was voor Roda JC. De Limburgers kwamen door snel storen in balbezit op rechts. Nygaard trok voor, maar Anastasiou raakte de bal verkeerd. Nog geen seconde later kreeg de Deen zelf een uitgelezen kans op de openingstreffer, maar Fred Grim stond weer als een kanjer te keepen.

Wel kreeg de Ajax-doelman al snel in de partij een gele kaart. Hij haalde Tom Soetaers net buiten ´de 16´ neer. De vrije trap die daaruit volgde, leverde echter nog niet zo veel gevaar op. Maar in de elfde minuut deed een nieuwe spelhervatting dat wel. Soetaers draaide de bal voor, waar de lange mannen van Roda al klaar stonden. Met gevaar voor eigen leven dook Grim er echter tussen en stompte de bal het strafschopgebied uit.

Het was Roda dat het spel maakte in het eerste kwartier, daarbij stonden de Limburgers wel overvloedig buitenspel. De passing van de Ajacieden was echter dramatisch. Het eerste gevaar van de Amsterdammers kwam in de twintigste minuut toen Galasek over rechts goed door was. Helaas stuitte Arveladze op doelman Kalac.

Ajax kwam wat beter in het spel zonder echte kansen te creeren. Daarom zette Adriaanse het acht minuten voor rust om. Van der Gun en Arveladze wisselden van posities en Wamberto bleef ertussen lopen als diepste man, maar verhuisde af en toe ook naar rechts. Daar haalde hij de woede van Witschge op de hals toen de routinier de bal niet kwijt kon aan een diepspelende ploeggenoot.

Veelzeggend was het dat de eerste corner pas in de 42e minuut genomen werd. Dat was er een voor Roda, maar Grim redde eenvoudig op een zacht kopballetje van Vrede, dit keer getooid met paardenstaart.

Hoewel het over het algemeen een gezapige eerste helft was, gooide Arveladze nog een fraai staaltje balbezit uit zijn voeten in het strafschopgebied van Roda. Hij passte op Wamberto, waarna de bal via een Roda-been bij Van der Gun belandde. De Hagenees aarzelde niet en haalde uit. Helaas voor Ajax klonk het geluid van aluminium door het stadion. Net voor rust haalde Galasek maar eens uit van een meter of 20. De bal vloog na zijn fraaie trap echter net over het doel.

Ajax trapte af in de tweede helft. Maar succes had dat voordeel niet. De eerste mogelijkheid voor Ajax kwam in de 51e minuut nota bene via linksback Tim de Cler, die zijn stek achterin had verlaten en door de Roda-defensie sneed. Op de rand van het strafschopgebied koos hij, met Vrede in zijn nek, voor een laag schot. Kalac had daar echter geen problemen mee.

Roda JC was minder dwingend aanwezig dan in de eerste helft. De volgende kans was dan ook weer voor Ajax. Na een goede een-twee tussen Van der Vaart en Van der Gun kwam laatstgenoemde alleen voor Kalac. Hij schoot echter slecht in, waardoor de stand 0-0 bleef.

Na een uur spelen kreeg Roda de tweede corner van de wedstrijd. Ajax kwam in 90 minuten tot geen enkele corner. Die tweede hoekschop was al succesvol. Soetaers bracht de bal voor bovenop het hoofd van Regillio Vrede. De centrale verdediger kopte op de paal, maar Anastasiou was er als de kippen bij om de openingstreffer te scoren, 1-0.

Niet veel later kwam Ajax al langszij. Verdediger Ger Senden haakte Van der Gun in de 66e minuut. Bij afwezigheid van de eerste penaltynemer Chivu en de tweede, Machlas, ontfermde Arveladze zich, net als in de thuiswedstrijd tegen Sparta, over de bal. De Georgiër bleef koel en schoot zijn ploeg naast Roda, 1-1.

Snel na die gelijkmaker kopte Arveladze net naast na een vrije trap van Witschge.

Het gevaar bleef van Roda komen. Bij de derde corner kon Vrede opnieuw goed inkoppen, maar Grim reageerde wederom verbluffend alert. De Landsmeerder was ook in de 78e minuut bij de tijd, toen Anastasiou vanaf rechts opeens alle vrijheid kreeg. De Griek schoot, maar Grim tikte de bal opnieuw tot corner.

Met de komst voor Cruz in plaats van Van der Vaart kwam er, door de diverse omzettingen die dat teweeg bracht, in de spits wat meer dreiging. Elf minuten voor tijd snelde de Colombiaan langs Vrede, maar zijn schot belandde op de paal.

Ook in de slotfase startte Cruz snel na een snel genomen vrije trap. De bal bleef echter net buiten bereik voor hem, waardoor de eindstand 1-1 was.

Die eindstand stemde Adriaanse tot tevredenheid: ´Het is alleen maar prima als je tegen Roda gelijk weet te komen´, vond de Ajax-trainer.