Menu
'Ajax houdt het hoofd koel'

'Ajax houdt het hoofd koel'

Ajax plaatste zich woensdagavond voor de halve finale van de KNVB Beker door een mooie 3-1-overwinning op Feyenoord. Uiteraard was de pers goed vertegenwoordigd bij deze Klassieker en sprong de zege van menig krantenbladzijde af.

‘Ajax op schema’, kopt De Telegraaf deze donderdag boven het verslag van de bekerkwartfinale tegen Feyenoord. ,,De oproep van de vaak overgeslagen Ajacied Davy Klaassen aan zijn ploeggenoten ‘Kom op nou, tempo tempo!’, was na een half uur veelzeggend. Vier minuten later was het gelijk. Dankzij Fischer, maar ook door het uitstekend toepassen van de voordeelregel door scheidsrechter Kevin Blom, nadat Duarte onderuit was gekegeld door Joris Mathijsen. Daley Blinds pass op Fischer viel perfect tussen Feyenoord-verdediger Sven van Beek en keeper Erwin Mulder in, waarna de Deen alleen nog moest zien af te rekenen met Daryl Janmaat. Nadat dit met moeite was gebeurd (1-1), bekeurde Blom Mathijsen alsnog.”

In het Noordhollands Dagblad een verhaal over hoe rustig Ajax in de ArenA bleef. 'Ajax houdt het hoofd koel', was dan ook de logische kop boven het artikel: ,,Op de tribunes hadden duizenden zich in het zwart gekleed, zoals de fanatieke aanhang van Ajax vooraf had gevraagd. Het gold als een protest tegen het opnieuw ontbreken van uitsupporters, waardoor de Klassieker volgens de fans al jaren kleurloos is. Dat was deze zeker niet omdat Feyenoord voor het eerst sinds tijden voldoende kansen creëerde tegen Ajax. Het rendement was echter te laag, tegen een ploeg die het hoofd na de vroege achterstand koel hield. Ajax liet de bal het werk doen, rustig zoekend naar een opening.”

Volgens de Volkskrant mag vooral één speler verantwoordelijk worden gehouden voor de recente successen: ‘Blind maakt voor Ajax het verschil op het middenveld’, vindt dit ochtendblad. ,,Gelegenheidsaanvoerder Blind heerste, in mentaal en technisch opzicht. Hij was veel opvallender aanwezig dan zijn Rotterdamse tegenhanger Clasie, die ontstellend veel balverlies leed. Feyenoord viel sowieso ver terug en maakte de door de zege in Utrecht opgepookte verwachtingen niet waar, op het eerste half uur na.”

‘Ajax deelt tik uit’, prijkt op de voorkant van het dagelijkse sportkatern Sportwereld van het AD. Op de coverfoto rent een blije Bojan weg van het doel waarin hij zojuist de 2-1 heeft gescoord. ‘Ajax heeft de beker al bijna binnen’, citeert de krant vervolgens. Een vreemde uitspraak met nog een mooie én waarschijnlijk zware halve finale tegen AZ voor de boeg, maar die blijkt de krant niet zelf te hebben bedacht. Dat schijnt Feyenoord-trainer Ronald Koeman gezegd te hebben voorafgaande aan de kraker. ,,Halverwege de tweede helft had Ajax de taaie Rotterdammers dan eindelijk op de knieën. Een boeiend voetbalgevecht, dat lange tijd twee kanten op kon, viel toch weer de kant van de Amsterdammers op. Tot diepe teleurstelling van Feyenoord, dat lange tijd droomde van een zege in het hol van de leeuw.”

Foto: Ajax.nl