Menu
Ajax houdt het lang spannend

Ajax houdt het lang spannend

Ajax maakte het zondag vooral zichzelf lastig in het Koning Willem II Stadion. Na een droomstart en een 0-2 voorsprong mocht Willem II toch lang hopen op een stunt. Ondanks de doelpuntrijke openingsfase rangeerde verdediger Niklas Moisander zijn ploeg pas laat richting het juiste spoor. Ajax behoudt daarmee de kans het kalenderjaar met goed gemoed af te sluiten. De titelrace blijft onverminderd spannend.

Frank de Boer koos ook in Tilburg voor Danny Hoesen als zijn startende spits. Lasse Schöne fungeerde zondag als controleur op het middenveld. Christian Poulsen – ook middenvelder met controlerende kwaliteiten – had toch verrassend wel een plek in de wedstrijdselectie. Vrijdag leek de ervaren Deen weliswaar weer fit, maar nog niet in aanmerking te komen voor een plek in de selectie voor het treffen met hekkensluiter Willem II.

Vooral in de eerste zestien minuten voltrok zich een merkwaardig schouwspel, met soms zelfs licht absurdistische trekjes. Het schot vanuit de tweede lijn waarmee Siem de Jong in de korte hoek raak schoot, bezorgde Ajax al na elf minuten en op zakelijke wijze een verdiende voorsprong: 0-1. De Ajax-aanvoerder tekende daarmee en passant voor het honderdste Ajax-doelpunt in een uitwedstrijd tegen Willem II. Het treffen leek al vroegtijdig beslist toen Danny Hoesen de bal drie minuten later in het door doelman David Meul verlaten doel schoof: 0-2.

In plaats van de wedstrijd rustig te controleren, lieten de Ajacieden de Tricolores terugkomen. Twee minuten na de treffer van Hoesen gleed Aurélien Joachim de bal voorbij Kenneth Vermeer. Het gemak waarmee de Willem II-spits kon toeslaan, verraadde onoplettendheid in de Ajax-defensie. Tilburgse hoop flakkerde plots weer op, onder het inmiddels donkere hemeldak. Siem de Jong kon het foutje goedmaken, maar hij zag zijn inzet vlak voor de doellijn gekeerd worden.
De verrassing was kort daarop helemaal compleet toen Genaro Snijders Ajax’ laatste linie eenvoudig ontweek, na een splijtende steekpass van Danny Guijt. Snijders was eerder bij de bal dan de uitstormende Vermeer: 2-2. In het Koning Willem II Stadion leek zich, in de voorlaatste speelronde voor de winterstop, een heus mirakel af te spelen.

Siem de Jong zette Ajax snel op voorsprong. Toch werd het uiteindelijk nog een lastige middag voor Ajax. Siem de Jong zette Ajax snel op voorsprong. Toch werd het uiteindelijk nog een lastige middag voor Ajax.

,,We moeten beseffen dat je een 0-2 voorsprong natuurlijk nooit uit handen mag geven’’, sprak De Boer na afloop bestraffend. ,,Zo gingen we met de 2-2 teleurgesteld de rust in. Al realiseerden we onszelf wel dat we ook de tweede helft weer kansen zouden krijgen.’’

Ajax had gewaarschuwd kunnen zijn door de redelijke reeks van de Tilburgers. De Brabanders van trainer Jurgen Streppel bleven de voorbije drie weken ongeslagen, met als hoogtepunt een gelijkspel (0-0) bij AZ. De regerende landskampioen hield de promovendus lang in de wedstrijd. De uitwedstrijd tegen Willem II kostte de Amsterdammers daarmee ongetwijfeld kostbare krachten. Zo vlak voor een week met daarin uitduels met FC Groningen (donderdag, beker) en FC Utrecht – de laatste competitiewedstrijd van dit jaar – was een vroege beslissing extra welkom geweest. ,,Goede resultaten tegen Willem II en Utrecht kunnen ons een boost geven voor de tweede seizoenshelft’’, waarschuwde De Boer twee dagen eerder nog maar eens extra om puntenverlies toch vooral te voorkomen.

Willem II leek op weg naar een onvervalste stunt. Vlak na rust waren de Tilburgers zelfs dicht bij een derde treffer, maar werd een passje van Joachim op de vogelvrije Snijder last-minute onderschept. Een derde treffer van de Tricolores had de wedstrijd, in avondlijke omstandigheden gespeeld, helemaal op zijn kop gezet. Linksbuiten Viktor Fischer leek zijn slalom aan de overzijde van het veld te bekronen met een doelpunt, maar ook deze kans smoorde vlak voor de doellijn. Het lage tempo en de slordigheid die Ajax’ spel (vooral) na rust kenmerkten, maakten de jacht op de vurig gewenste 2-3 er niet simpeler op.

Niklas Moisander tekende twintig minuten voor tijd uiteindelijk voor de beslissende en bevrijdende derde Ajax-treffer. De Fin sloeg koelbloedig toe uit een, doorgeschoten, corner van Christian Eriksen. Waarna Poulsen zijn status als bankzitter het laatste kwartier opgewaardeerd zag worden tot veldspeler; de routinier verving Hoesen als extra slot op de deur. De keuze van De Boer om Poulsen tóch mee te nemen naar Brabant bleek een juiste.

De overwinning kwam ook niet meer in gevaar. Al helemaal niet toen invaller Jody Lukoki in de slotfase toesloeg: 2-4. De treffer caramboleerde via beide doelpalen in het doel. Zo kreeg de voorlaatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar, waarin de Ajacieden het vooral zichzelf lastig maakten, alsnog een happy end.

,,We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt’’, besloot De Boer in Tilburg met een tevreden ondertoon. Door het puntenverlies van Vitesse (2-2 tegen RKC) en PSV (1-1 tegen NEC) bemachtigde Ajax de derde plek. Koploper PSV en Twente staan nog maar één punt voor. ,,Hoe het mogelijk is dat we het onszelf moeilijk maakten? Scherpte en bezieling. Je moet de wedstrijd simpel eerder op slot gooien. Gelukkig hebben we drie punten.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Willem II – Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Siem de Jong en Niklas Moisander.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lasse Schöne startte net als vorige week in de basis. Lasse Schöne startte net als vorige week in de basis.
Derk Boerrigter op weg naar het doel van Willem II. Derk Boerrigter op weg naar het doel van Willem II.
Daley Blind kwam met name tijdens de eerste helft veelvuldig op naar voren via de linkerflank. Daley Blind kwam met name tijdens de eerste helft veelvuldig op naar voren via de linkerflank.
Kans voor Ricardo van Rhijn. De rechtsback van Ajax miste de bal op een haar. Kans voor Ricardo van Rhijn. De rechtsback van Ajax miste de bal op een haar.
Vreugde na de snelle openingstreffer van Siem de Jong. Vreugde na de snelle openingstreffer van Siem de Jong.
Danny Hoesen maakte de 0-2 voor Ajax. Danny Hoesen maakte de 0-2 voor Ajax.
Daley Blind verwikkeld in een kopduel. Daley Blind verwikkeld in een kopduel.
Christian Poulsen maakte vlak voor tijd zijn rentree. Christian Poulsen maakte vlak voor tijd zijn rentree.
Christian Eriksen aan de bal. Christian Eriksen aan de bal.
Invaller Jody Lukoki op weg naar de 2-4. Invaller Jody Lukoki op weg naar de 2-4.
Jody Lukoki viert zijn doelpunt. Jody Lukoki viert zijn doelpunt.
De spelers bedanken de meegereisde fans. Opnieuw een zege! De spelers bedanken de meegereisde fans. Opnieuw een zege!