Menu
Ajax houdt stand in Manchester

Ajax houdt stand in Manchester

In een bloedstollend spektakelstuk bij Manchester City heeft Ajax dinsdag een punt meegenomen uit het Etihad Stadion. Al na zeventien minuten leidde de formatie van Frank de Boer verrassend met 0-2 door twee goals van Siem de Jong. Maar na de aansluitingstreffer van Yaya Touré en zeker na de gelijkmaker van Sergio Kun Aguero hadden de Amsterdammers het zwaar. Met een portie wilskracht slaagde Ajax erin de 2-2 over de streep te trekken. De Ajacieden behouden daarmee de derde plaats in poule D van de UEFA Champions League.

Niklas Moisander keerde na zijn schorsing in de nationale competitie uiteraard terug in het hart van de defensie. Stefano Denswil zat daardoor weer op de bank. De Boer had voorin een verrassing in petto voor Manchester City. Derk Boerrigter moest vanaf rechts voor de aanvoer zorgen. Christian Eriksen stond wederom als ‘valse spits’ geposteerd.

Ten opzichte van twee weken geleden, toen City met 3-1 onderuit ging in de ArenA, had trainer Roberto Mancini (deels ook vanwege blessures) enkele wijzigingen doorgevoerd. Geen Lescott en Richards, maar wel Zabaleta en Nastasic in de verdediging. Javi Garcia mocht op het middenveld acteren en voorin kreeg Carlos Tévez dit keer de voorkeur boven Edin Dzeko die in Amsterdam nog mocht beginnen.

Het had er alle schijn van dat Ajax opnieuw zou stunten in de UEFA Champions League toen er na zeventien minuten al een 0-2 voorsprong op het scorebord stond. Twee corners van Christian Eriksen leverden het maximale rendement op. In de tiende minuut kwam de bal vanaf rechts voor de voeten van Niklas Moisander die nog kon verlengen tot bij Siem de Jong. De aanvoerder gleed de bal vervolgens knap voorbij Hart. Acht minuten later belandde de corner van Eriksen wel direct bij De Jong. De captain mocht simpel weglopen bij Touré om vervolgens hard raak te koppen: 0-2.

Het was een droomstart voor de jonge Amsterdamse ploeg, in een wervelende openingsfase waarin ook City vol op de aanval speelde. Die offensieve strijdwijze leverde ook de Engelse formatie een goal op. In de 22ste minuut scoorde Touré - na een heerlijke voorzet met buitenkantje rechts van Nasri - met een halve volley de aansluitingstreffer. Die voorsprong hield Ajax, mede dankzij knap keeperswerk van Kenneth Vermeer op een kopbal van de volledig vrijstaande Nasri, tot de rust vast.

Na rust wilde City-trainer Roberto Mancini Ajax helemaal met de rug tegen de muur zetten door Mario Balotelli in te brengen voor middenvelder Garcia. Ajax kwam zwaar onder druk te staan en had alle geluk van de wereld toen balkunstenaar Aguero in de 47ste minuut in kansrijke positie uitgleed. City bleef veelvuldig in balbezit en Ajax kwam er nauwelijks nog uit. Alleen met overtredingen rond de eigen zestien hielden de Amsterdammers de thuisploeg van het lijf. De gelijkmaker leek slechts een kwestie van tijd. Nasri leek die in de 54ste minuut gemaakt te hebben, maar deed dat in buitenspelpositie waardoor Ajax nog steeds de leiding had. Even voetbalde Ajax zich onder de druk uit, waarna De Jong in de 57ste minuut hard inschoot. Met moeite hield Hart de inzet tegen. Vermeer kwam in de zestigste minuut gevaarlijk zijn doel uit waardoor Aguero opnieuw een scoringskans kreeg. Maar ook nu gleed de Argentijnse ster uit.

Christian Eriksen behoorde tot de uitblinkers in de ploeg van trainer Frank de Boer. Christian Eriksen behoorde tot de uitblinkers in de ploeg van trainer Frank de Boer.

Een kwartier hield City het jagen vol, toen leek Ajax zich definitief op te richten. Mancini bracht toen echter de volgende wereldspits in het veld: Dzeko voor Tevéz. De Jong mikte zijn vrije trap in de 71ste minuut knap tussen de palen maar opnieuw vergalde de keeper van het Engelse nationale team nipt een Amsterdams feestje door goed te redden. Toen de rol van City uitgespeeld leek, scoorde de thuisploeg alsnog. Aguero profiteerde van slap ingrijpen van de Ajax-defensie, bleef dit keer wél op de been en tekende in de 74ste minuut voor de gelijkmaker: 2-2.

Het geloof bij City was direct weer terug. Het werd een mannengevecht en juist over dat aspect beklaagde De Boer zich recentelijke regelmatig. Met Eyong Enoh in de ploeg voor Lasse Schöne hoopte de trainer de fysieke strijd op het middenveld te kunnen winnen. Er volgden nog twaalf bloedstollende minuten waarin Vermeer een kopbal van Balotelli prachtig uit zijn doel werkte. In het vervolg kopte Kompany rakelings langs zijn eigen doel en mikte De Jong zijn kopbal over. Het leek alsnog mis te gaan toen Aguero scoorde maar ook die goal werd wegens vermeend buitenspel afgekeurd.

Na afloop baalden de Ajacieden in de kleedkamer over de prijsgegeven 0-2 voorsprong. De Boer: ,,Het is een goed teken dat de spelers teleurgesteld zijn met dit resultaat. We hadden een grote stap kunnen zetten. We gaven de goals makkelijk weg. Uit het niets scoorde City de tweede goal. Dat was erg teleurstellend voor ons. Maar je weet dat áls je hier speelt, het moeilijk wordt. Ik had vooraf getekend voor 2-2. In de tweede helft hadden we het de eerste tien minuten moeilijk, daarna ging het weer goed. Als we voorzichtiger met onze kansen waren omgegaan, zoals bijvoorbeeld Eriksen op het eind, hadden we kunnen winnen. Al had de goal ook aan de andere kant kunnen vallen.''

,,Als we thuis van Dortmund winnen, dan zijn we zeker van de derde plaats. We gaan voor overleven in de Champions League, maar Dortmund is erg sterk. Maar wij hebben in Dortmund laten zien dat we goed kunnen voetballen. En thuis tegen Dortmund hebben we het eigen publiek, dat vanavond ook fantastisch was, achter ons."

Zo hield Ajax uiteindelijk uitstekend stand in Manchester en blijft het City voor op de ranglijst in groep D. Woensdag 21 november volgt de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund, dat op dezelfde avond ook met 2-2 gelijkspeelde tegen Real Madrid.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Manchester City - Ajax en de reacties van Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De elf Ajacieden waarmee Frank de Boer begon in het Etihad Stadion. De elf Ajacieden waarmee Frank de Boer begon in het Etihad Stadion.
Siem de Jong bezorgde Ajax al in de beginfase een comfortabele voorsprong... Siem de Jong bezorgde Ajax al in de beginfase een comfortabele voorsprong...
... Net als De Jong hadden alle Ajacieden in Manchester bij de 0-2 voorsprong alle reden tot juichen. ... Net als De Jong hadden alle Ajacieden in Manchester bij de 0-2 voorsprong alle reden tot juichen.
Niklas Moisander keerde tegen City terug van een schorsing. Niklas Moisander keerde tegen City terug van een schorsing.
Ryan Babel heerst in het luchtruim van Manchester. Ryan Babel heerst in het luchtruim van Manchester.
Ajax stond bij vlagen onder zware druk... Ajax stond bij vlagen onder zware druk...
... Maar had ook dinsdag in Kenneth Vermeer een betrouwbare sluitpost. ... Maar had ook dinsdag in Kenneth Vermeer een betrouwbare sluitpost.
Frank de Boer constateerde na afloop terecht dat er wellicht iets meer in had gezeten (maar ook dat hij vooraf had getekend voor een gelijkspel). Frank de Boer constateerde na afloop terecht dat er wellicht iets meer in had gezeten (maar ook dat hij vooraf had getekend voor een gelijkspel).
Ook Toby Alderweireld toonde zich een heerser in het luchtruim. Ook Toby Alderweireld toonde zich een heerser in het luchtruim.
De Ajacieden vierden na afloop een klein feestje met de meegereisde en hartstochtelijk meelevende Ajax-fans. De Ajacieden vierden na afloop een klein feestje met de meegereisde en hartstochtelijk meelevende Ajax-fans.
Waarna de wedstrijdshirts in het bezoekersvak belandden.. Waarna de wedstrijdshirts in het bezoekersvak belandden..