Menu
Ajax houdt volgende ronde in zicht

Ajax houdt volgende ronde in zicht

Ajax heeft ook na dinsdag nog altijd een prima uitzicht op de achtste finales van de UEFA Champions League. Net als in Amsterdam eindigde de ontmoeting met Olympique Lyon ook in Frankrijk in 0-0. Daardoor houdt Ajax de kansen voor de volgende ronde in eigen hand. In de thuiswedstrijd tegen het al geplaatste Real Madrid kan overwintering definitief worden veiliggesteld. Davy Klaassen (18) maakte vlak voor tijd zijn debuut.

Met een fraaie lofzang werd Vermeer kort na het laatste fluitsignaal bedankt vanuit het bezoekersvak. Na twee ongelukkige optredens in de competitie revancheerde de nummer 1 van Ajax zich grandioos in Lyon. Met een aantal weergaloze reddingen hield hij de nul waardoor Ajax het achtste punt in groep D kon bijschrijven. Met drie punten voorsprong en een veel beter doelsaldo dan Lyon (+7) kan Ajax op 7 december de eerste Nederlandse club in vijf jaar worden die in de Champions League overwintert. Op een avond waarop Lyon bij Dinamo Zagreb op bezoek gaat, ontvangt Ajax Real Madrid in de Amsterdam ArenA. Dat het al geplaatste Madrid een paar dagen later ‘El Clásico’ tegen FC Barcelona speelt, kan daarbij wellicht een voordeel zijn.

In de roerige tijden waarin Ajax verkeert was een sportieve opsteker meer dan welkom. Ook al omdat het in de competitie de laatste tijd maar moeilijk wil vlotten. De duels in de Champions League vormen daar dit seizoen echter een positieve uitzondering op, zo bleek ook dinsdagavond weer. Voor de vierde keer in vijf groepswedstrijden hield Ajax de nul. Het bracht Ajax in Lyon vooraf zelfs in de positie waarin een gelijkspel (minimaal 1-1) volstond voor een langer verblijf in de Champions League. Met de 0-0 kwam Ajax dus een heel eind in de richting, al moet definitieve bevestiging over twee weken nog volgen. Ajax heeft zich in elk geval minimaal al verzekerd van een plek in de Europa League, na de winterstop. ,,Maar over deze wedstrijd ben ik heel tevreden. We hebben alles in eigen hand”, sprak een blije De Boer na afloop. ,,Je kan op allerlei manieren gelijkspelen, maar dit was een gelijkspel met ook nog eens goed voetbal. Dat wilden we uiteraard het liefste. Complimenten voor de manier waarop we gestreden hebben. Ik ben trots op deze ploeg.”

De startende elf Ajacieden in het Stade de Gerland voor het treffen met Olympique Lyon. De startende elf Ajacieden in het Stade de Gerland voor het treffen met Olympique Lyon.

Ajax moest de klus in Lyon met een ultrajonge ploeg klaren. Theo Janssen was als enige dertiger een uitzondering in het team vol twintigers en een bank vol tieners. Vanwege de vele blessures koos De Boer in Frankrijk opnieuw voor Nicolás Lodeiro als diepe spits. Afgelopen zaterdag tegen NAC vervulde hij die rol ook nadat Dmitry Bulykin in de eerste helft geblesseerd uitviel. Met twee assists had de Uruguayaan toen een aardig aandeel in de 2-2. Op Franse bodem kon hij zijn stempel echter niet zo drukken als drie dagen eerder.

De gevaarlijkste momenten voor rust kwamen van Janssen (afstandsschot) en Sulejmani. Verder grossierde Ajax in een aantal halve kansen die de Fransen niet echt aan schrikken brachten. Aan de andere kant trad Vermeer een aantal keer goed op bij kansen van onder meer Lisandro. Bovendien kwam Ajax goed weg toen Briand de bal met een verdekt schot rakelings langs de paal schoot.

In het eerste kwartier na rust perste Ajax er tot twee keer toe een offensief uit. Eerst was Vertonghen dicht bij een doelpunt toen hij vrij voor de keeper mocht uithalen. Even later kreeg Sulejmani een goede schietkans, maar het aangeraakte schot ging uiteindelijk over het doel. Het gaf opnieuw aan dat er in Lyon meer inzat dan een gelijkspel. Aan de andere kant nam met uitblijven van doelpunten ook het geloof bij de thuisploeg toe. Het resulteerde onder meer in een gevaarlijk schot Bastos waar Vermeer een passend antwoord op had.

Ook in het laatste kwartier verrichte Vermeer een aantal fabelachtige reddingen. Hij weerhield daarmee andermaal Bastos en invaller Lacazette van scoren. Bij Gourcuff had hij even later het geluk aan zijn zijde toen de Franse kansenreeks met een ferm schot via de paal naast het doel eindigde. De 0-0 was zeker ook op het conto van Vermeer toe te schrijven.

Vijf minuten voor tijd maakte Davy Klaassen met rugnummer 39 zijn debuut. De 18-jarige aanvoerder van Ajax A1 proefde daarmee al even aan het grote werk én de volgende ronde. Want die is na het gelijkspel tegen Lyon nog altijd binnen handbereik. In een uitverkochte ArenA moet Ajax de drie punten voorsprong en een veel beter doelsaldo dan Lyon verdedigen. Tegen Real Madrid, dat wel.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Olympique Lyon - Ajax en de reacties van de Ajacieden!

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lorenzo Ebecilio was de startende linksbuiten van Ajax. Lorenzo Ebecilio was de startende linksbuiten van Ajax.
Christian Eriksen was vooral voor rust een aanjager in de ploeg van trainer Frank de Boer. Christian Eriksen was vooral voor rust een aanjager in de ploeg van trainer Frank de Boer.
Miralem Sulejmani probeerde zich meermaals een weg door de Franse defensie te dribbelen. Miralem Sulejmani probeerde zich meermaals een weg door de Franse defensie te dribbelen.
Aaanvoerder Jan Vertonghen presenteerde zich weer als de veldheer die in de Belg schuilt. Aaanvoerder Jan Vertonghen presenteerde zich weer als de veldheer die in de Belg schuilt.
Ook Kenneth Vermeer toonde zijn klasse met belangrijke reddingen op beslissende momenten. Ook Kenneth Vermeer toonde zijn klasse met belangrijke reddingen op beslissende momenten.
Daley Blind was na een dik uur spelen de vervanger van Gregory van der Wiel. Daley Blind was na een dik uur spelen de vervanger van Gregory van der Wiel.
Ebecilio onderneemt een doelpoging richting Lyon-doelman Hugo LLoris. Ebecilio onderneemt een doelpoging richting Lyon-doelman Hugo LLoris.
Trainer De Boer liet A-junior Davy Klaassen zijn debuut maken in Ajax 1 in Stade de Gerland. Trainer De Boer liet A-junior Davy Klaassen zijn debuut maken in Ajax 1 in Stade de Gerland.
Hoogstandje van Nicolás Lodeiro; de omhaal miste helaas het doel. Hoogstandje van Nicolás Lodeiro; de omhaal miste helaas het doel.
Jody Lukoki was in de slotminuut van de officiële speeltijd de vervanger van Nicolás Lodeiro. Jody Lukoki was in de slotminuut van de officiële speeltijd de vervanger van Nicolás Lodeiro.