Menu
Ajax huldigt jubilarissen

Ajax huldigt jubilarissen

Het is een mooie traditie binnen de vereniging Ajax: de huldiging van jubilerende Ajacieden. Zaterdagochtend stroomde de bestuurskamer van de Toekomst halfvol voor de nieuwste lichting jubilarissen. Een 'jonkie' als Danny Blind (25 jaar lid) moet zijn meerdere in clubjaren ruimschoots erkennen in Cor ter Beek. De stokoude Ajacied is al 75 jaar aan Ajax verbonden.

Wie 25 jaar lid is van Ajax treedt toe tot de Bordjesclub. Net als Ajax-archivaris en erelid Wim Schoevaart (met zijn 81 jaar het oudste Ajax-lid) weet ook Ter Beek daar inmiddels alles van. In huize Schoevaart en Ter Beek prijken bordjes aan de wand die getuigen van 25- en 40-jaar lidmaatschap van Ajax. Een clubman met 50 dienstjaren op zijn naam ontvangt een gouden Ajax-speld. Wie tien jaar verder komt moet zijn speldje inleveren, waarna hij deze terugkrijgt met daarop bijgezet een diamantje. De échte volhouders, Ajacieden met nóg meer clubtrouw en 'dienstjaren', ontvangen als jubilaris een passend Ajax-geschenk. Ter Beek nam zaterdag een zilveren schaal met inscriptie in ontvangst.

,,Voor jou Cor, heb ik geen speld met een diamant die groot genoeg is'', sprak Coronel tot Ter Beek. ,,Daarom geef ik je deze zilveren schaal.'' Naast het erelid Schoevaart waren ook de ereleden André Kraan, Rob Been sr. en Hennie Henrichs present bij de huldiging van de jubilarissen van 2011. Ajax-voorzitter Uri Coronel (ook erelid van de club) had warme woorden voor alle jubilerende Ajacieden en overhandigde de schalen en spelden.

De bestuurskamer van de Toekomst stroomde halfvol met (jubilerende) Ajacieden en hun familie. De bestuurskamer van de Toekomst stroomde halfvol met (jubilerende) Ajacieden en hun familie.

Coronel vertelde bij elke jubilaris iets over zijn verdiensten voor de club. Vaak trokken jeugdelftallen en medespelers voorbij, net als de honkbaltak en het cricketteam waarmee de club ooit werd verrijkt. De informatie over de jubilarissen komt elk jaar van de clubarchivaris. Er is geen Ajacied met een grotere staat van dienst bij de club dan Schoevaart. Coronel kon voor zijn informatie over de jubilarissen rijkelijk putten uit het archief van'Schoef', die alle Ajacieden de voorbije decennia voorbij zag komen.

,,Dit is een vereniginszaak'', sprak Coronel alle jubilarissen en hun meegekomen familie toe. ,,Op momenten als deze bewijst Ajax dat het een echte club is. Goed dat onze club nog een vereniginsgevoel in zich heeft.'' Na een roerig jaar is de voorzitter, samen met zijn collega-bestuursleden, in afwachting van een nieuw Ajax-bestuur. Coronel huldigde dit weekend zijn laatste lichting jubilarissen. ,,Het afgelopen jaar is niet in mijn koude kleren gaan zitten. Maar mijn liefde voor de club is er niet minder om geworden.''

In de groep jubilarissen reikten drie Ajacieden tot Ajax 1. De oud-spelers bleken bepaald geen eendagsvlieg te zijn. Danny Blind, Ton Pronk en Bennie Muller (allebei 60 jaar Ajacied) speelden tien jaar (Pronk) of langer (Blind, Muller) in het eerste elftal. De Ajacieden vertegenwoordigen vele honderden duels in Ajax 1. ,,Ik ben er trots op dat ik deze Ajax-iconen mag huldigen'', sprak Coronel het trio oud-internationals toe. Zich richtend tot Bennie Muller: ,,Ik ben trots dat jij als groot Ajacied deze speld van mij wil aannemen.'' Ook Pronk kreeg een speld met diamant opgespeld.

Met zijn 25 jaren als Ajacied ontving Blind zijn eerste jubileumbordje. De captain van het gouden Ajax van 1995 treedt daarmee officieel toe tot de Bordjesclub. Als de bordjesclubleden eind oktober samenkomen, is de huidige manager technische zaken er voor het eerst bij als kersvers lid. Blind heeft de achtervolging op Schoevaart en Ter Beek ingezet.

Ajax huldigde zaterdag de volgende jubilarissen:

Danny Blind, Marcel Grootenboer (25 jaar lid), Edwin Fischer (40 jaar lid), Peter Hendriks, Kees Timman (40 jaar lid), Dick v.d. Berg, Frans Grootenboer, Karel Moos, Bennie Muller, Ton Pronk (60 jaar lid), Cor ter Beek (75 jaar lid)

Houd de website zondag en Ajax TV de komende week in de gaten voor (veel) meer over de Ajax-jubilarissen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Cor ter Beek was met zijn 75 jaren lidmaaatschap de langstdienende jubilaris. Cor ter Beek was met zijn 75 jaren lidmaaatschap de langstdienende jubilaris.
Danny Blind ontving zijn eerste bordje, voor 25 jaar clubtrouw. Danny Blind ontving zijn eerste bordje, voor 25 jaar clubtrouw.
Frans Grootenboer is 60 jaar lid en nog altijd actief op de Toekomst. Frans Grootenboer is 60 jaar lid en nog altijd actief op de Toekomst.
Zoon Marcel Grootenboer kreeg een bordje voor 25 jaar clublidmaatschap. Zoon Marcel Grootenboer kreeg een bordje voor 25 jaar clublidmaatschap.
Net als zijn oude ploegmaat Ton Pronk ontving ook Bennie Muller een gouden speld met diamant. Net als zijn oude ploegmaat Ton Pronk ontving ook Bennie Muller een gouden speld met diamant.
Uri Coronel (hier tussen zijn collega-ereleden André Kraan, links, en Wim Schoevaart) verzorgde zijn laatste jubilarissen als voorzitter van Ajax. Uri Coronel (hier tussen zijn collega-ereleden André Kraan, links, en Wim Schoevaart) verzorgde zijn laatste jubilarissen als voorzitter van Ajax.