Menu
Ajax huldigt jubilarissen

Ajax huldigt jubilarissen

Een bijzondere clubochtend in de bestuurskamer van de Toekomst. Zaterdagmorgen werden liefst veertien jubilarissen feestelijk bedankt voor hun decennialange clubtrouw. Hoogtepunt was het zeventigjarig lidmaatschap van Cor ter Beek.

Wie 25 of 40 jaar lid is van Ajax ontvangt een bordje. Een halve eeuw clubtrouw wordt beloond met een gouden Ajax-speld. Tien jaar later wordt dezelfde clubspeld verrijkt met een briljantje. Jubilarissen met zeventig jaren clubtrouw ontvangen een horloge. Wie zijn eerste sierbordje in ontvangst neemt, treedt automatisch toe tot de Bordjesclub van Ajax. De leden komen onder meer jaarlijks op de Toekomst bijeen voor het Bordjesclubdiner.

Op 3 december 1937 deelde Ajax-voorzitter Marius Koolhaas voor de eerste keer een bordje uit. Zaterdagmorgen had de huidige Ajax-voorzitter John Jaakke het aardig druk met het huldigen van de nieuwste lichting jubilarissen en bordjeshouders. De preses bedankte de trouwe Ajacieden in woord en gebaar voor hun jarenlange clubtrouw, inzet en betrokkenheid. ,,Dit is een van de mooiste clubdagen van het jaar'', opende Jaakke de ceremonie.

De 84-jarige Ter Beek (door Jaakke aangekondigd als 'het hoogtepunt van de ochtend') genoot zichtbaar van het huldebetoon. ,,Samen met mijn vrouw Janny bezoek ik nog steeds alle wedstrijden'', liet Ter Beek trots weten. ,,Wedstrijden blijven een belevenis, voetbal is en blijft een prachtspelletje. Als ik een jeugdwedstrijd bekijk, denk ik wel eens: daar zou ik best tussen willen staan. Ik hoop in elk geval nog jaren wedstrijden bij te wonen.'' Grappend: ,,Janny is al die tijd met mij mee geweest. Dus als de club nog een speld over heeft..'' Mevrouw Ter Beek ontving uit handen van Jaakke een roodwit boeket.

Jubilaris Cor ter Beek, 70 jaar lid van Ajax, toont het Ajax-horloge dat hij net heeft ontvangen uit handen van voorzitter John Jaakke. Jubilaris Cor ter Beek, 70 jaar lid van Ajax, toont het Ajax-horloge dat hij net heeft ontvangen uit handen van voorzitter John Jaakke.

Ter Beek werd op 10 juli 1936 aangenomen als Ajax-lid. Via de aspiranten en de junioren belandde de middenvelder in een van de lagere seniorenelftallen. Ook omdat Ter Beek de voorkeur gaf aan een maatschappelijke carrière. Een loopbaan als voetballer werd minder aantrekkelijk bevonden. ,,Ik ben nog altijd trots dat Jack Reynolds mijn trainer is geweest'', benoemde Ter Beek een hoogtepunt uit zijn zeventig jaren bij Ajax. De legendarische Engelsman trad in 1915 aan als trainer van het eerste elftal. Tot 1950 was Reynolds in verschillende periodes aan de Amsterdamse club verbonden. De oefenmeester wordt beschouwd als een van de grondleggers van het moderne, later zo succesvolle Ajax. Ter Beek leerde de trainer-coach goed kennen. ,,Hij was een amicale trainer. Maar ook iemand die veel van je verlangde. Rechtsbenige voetballers leerde hij bijvoorbeeld met links schieten. Dat vond hij toen al heel belangrijk.''

Ajacieden met 25 clubjaren achter hun naam, worden ietwat gekscherend jonkies genoemd. Voormalig keeper Remco de Jong woont in de Verenigde Staten. De mogelijkheid om een felbegeerd bordje in ontvangst te nemen liet de jubilaris niet aan zich voorbij gaan. De reis die zijn collega-jubilaris David Endt naar de Toekomst moest maken om zijn bordje te ontvangen was aanmerkelijk korter. ,,Opeens ben je 25 jaar lid. Op zichzelf vind ik dat geen verdienste'', zei Endt nuchter, maar niet zonder trots. ,,Vanaf mijn tiende ben ik bij de wedstrijden van Ajax gaan kijken. Dat is nu al 42 jaar geleden. Ik voel me dus al veel langer Ajacied. Op een dag als vandaag besef je vooral dat de tijd voortschrijdt.'' Hij kent de sfeer tijdens bijeenkomsten van de Bordjesclub, als de trouwste clubleden zich hebben verzameld. Endt was al eens gast van de Bordjesclub. Op 27 oktober, tijdens het volgende Bordjesclubdiner, geeft hij acte de presence als kersvers lid. ,,Tijdens Bordjesclubavonden is de sfeer altijd apart. Bijzonder'', zei Endt. ,,Vooral omdat het hart en de ziel van de club op die avonden samen zijn.''

Alle zaterdag 7 oktober gehuldigde jubilarissen:

25 jaar lid: Remco de Jong, Dolf van Zoest, Rob Been jr., Henk Heyt, Maurice van den Bosch, David Endt.

40 jaar lid: Jan Fleysman jr., Rob van Zoest, Rob Ombre,

50 jaar lid: Jan Bonsen, Joop de Vries, Rolf Grootenboer.

60 jaar lid: Hennie Twelker.

70 jaar lid: Cor ter Beek.

David Endt treedt toe tot de bordjesclub. De huidige teammanager van Ajax werd 25 jaar geleden lid van Ajax. David Endt treedt toe tot de bordjesclub. De huidige teammanager van Ajax werd 25 jaar geleden lid van Ajax.
Rob van Zoest, de man die onder meer het prachtige jubileumboek van Ajax 1900-2000 maakte, ontving uit handen van Jaakke het bordje behorende bij het 40-jarig lidmaatschap van Ajax. Rob van Zoest, de man die onder meer het prachtige jubileumboek van Ajax 1900-2000 maakte, ontving uit handen van Jaakke het bordje behorende bij het 40-jarig lidmaatschap van Ajax.
Remco de Jong, tegenwoordig woonachtig in Amerika, kwam voor de gelegenheid zijn bordje ophalen. Remco de Jong, tegenwoordig woonachtig in Amerika, kwam voor de gelegenheid zijn bordje ophalen.
Rolf Grootenboer liet zich 50 jaar geleden al registreren als lid van Ajax. Rolf Grootenboer liet zich 50 jaar geleden al registreren als lid van Ajax.
Hennie Twelker kreeg de een-na-hoogste onderscheiding van de ochtend. Twelker viert zijn zestigjarig jubileum. Hennie Twelker kreeg de een-na-hoogste onderscheiding van de ochtend. Twelker viert zijn zestigjarig jubileum.