Menu
Ajax huldigt jubilarissen

Ajax huldigt jubilarissen

Ajax telt dit jaar elf jubilarissen. Zaterdagochtend 6 oktober kregen zij hun eerbetoon uit handen van Ajax-bestuurslid Hennie Henrichs, daarbij geflankeerd door medebestuurslid Joop Saan en de ereleden Wim Schoevaart en André Kraan.

Henrichs in het midden van de jubilarissen Henrichs in het midden van de jubilarissen

In de bestuurskamer van de Toekomst zijn de ‘jarigen’ vanzelfsprekend allemaal aanwezig. Voor vier van hun, Gerard Dermout, Max Vischoonmaker, Dennis Boogaard en Rob Ojevaar, is het de eerste keer dat ze gehuldigd worden: de vier zijn dit jaar allen 25 jaar lid van Ajax, waarmee zij officieel lid zijn geworden van de Bordjesclub. Deze Bordjesclub is opgericht in april 1946 en is alleen toegankelijk voor Ajax-leden die tenminste 25 jaar lid zijn van de vereniging. Deze leden krijgen het officiële bordje bij aanvang van dít lidmaatschap.

Dennis Boogaard is als eerste aan de beurt. Niet zonder reden, want de elftalleider van Zaterdag 1 moet nog aan de bak met zijn team. Komisch detail tijdens Henrichs’ toespraak is het feit dat Boogaard al 26 jaar lid is, maar in het verleden kennelijk een uitstapje van een jaar naar een andere club had gemaakt.

Hennie Henrichs en Jan van Eennennaam Hennie Henrichs en Jan van Eennennaam

Gerard Dermout is één van de oudst aanwezigen. De 84-jarige is altijd donateur geweest en was lid van de controlecommissie. In 1982 werd hij werkend lid, net als zijn mede-commissielid Rob Ojevaar die na hem het bordje krijgt. Max Vischoonmaker is van deze lichting als laatste aan de beurt. Zijn huldiging is behalve voor hemzelf ook voor Henrichs bijzonder: zij hebben jarenlang samen gevoetbald. Daarnaast heeft Vischoonmaker ook nog zes jaar lang in de Ledenraad gezeten.

Na deze eerste lichting komen Ab Boerkool en Theo van Diepen. Zij krijgen een Delfsblauw bord met naamsvermelding, het ere-cadeau bij het veertigjarig lidmaatschap van de club. Net als Vischoonmaker speelde Boerkool ook samen met Henrichs. Bijzonder aan de carrière van Van Diepen is dat hij als jochie begon en alle teams doorliep tot en met de senioren.

Leo van Wijk, samen met Henk Timman en Ab Post goed voor vijftig dienstjaren bij Ajax, heeft een verrassing in petto: na Henrichs’ toespraak neemt hij zelf het woord. “Ik ben een loyaal persoon, want ik ben al mijn hele leven trouw aan mijn vrouw Hetty en mijn twee andere liefdes: Ajax en de KLM. Maar liever zeg ik niet wat mijn grootste liefde is”, grapt hij. “Want anders krijg ik vanavond ruzie.” Veel gelach onder de aanwezigen, waarna Henrichs verder gaat met zijn speeches voor oud-penningmeester (1964 tot 1977) Henk Timman en Ab Post. Deze laatste is de eerste van het rijtje jubilarissen die het als voetballer tot en met het eerste elftal schopte. In 1957 speelde hij samen met Rinus Michels, Sjaak Swart en later nog met….de volgende jubilaris Bobby Haarms.

Henrichs en Haarms Henrichs en Haarms

Wat heeft Haarms, die dit jaar zestig jaar lang lid is, niet gedaan op de club? Hij was speler, trainer, assistent-trainer, hersteltrainer en vooral om dat laatste is hij een bekendheid geworden. Zijn zogenoemde Bobby-trainingen, waarin hij geblesseerde spelers terugbracht naar hun oude niveau, zijn een fenomeen geworden.

Jan van Eennennaam ziet het lachend aan: de 85-jarige veteraan wordt als laatste gehuldigd voor liefst zeventig jaar lidmaatschap. Een immense voetballoopbaan bij Ajax bracht hem van de junioren tot en met Ajax 3. Na de toespraak van Henrichs kreeg hij het geschenk dat hoort bij iemand met zo’n staat van dienst: een horloge.
Na ruim een uur zit het er al weer op. Onvoorstelbaar dat in één uur 460 verenigingsjaren de revue zijn gepasseerd. De jubilarissen gaan naar buiten, daar waar negen jaar oude E-spelertjes fanatiek om de bal strijden. Ze blijven natuurlijk nog even kijken. Het is een mooie dag.

Leo van Wijk werd ook gehuldigd Leo van Wijk werd ook gehuldigd
Net als Henk Timman Net als Henk Timman