Menu

Ajax in 1969 te onervaren tegen AC Milan

Ajax speelt dinsdag 8 en woensdag 23 april in de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan. Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse en Italiaanse ploeg elkaar treffen. Ajax.nl blikt terug op de historische en legendarische voorgaande ontmoetingen. Vandaag het allereerste treffen: AC Milan - Ajax, 28 mei 1969 in Madrid.

De eerste keer dat Ajax tegenover AC Milan stond, was direct in de finale van de Europa Cup voor landskampioenen in het voorjaar van 1969. Het was geen succes. Ajax verloor in het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid met 1-4.

Het was voor het eerst dat een Nederlandse club de finale haalde van een Europa-Cuptoernooi. De Italiaanse club was meer ervaren. AC Milan had in 1958 de finale al eens gehaald, maar verloor van Real Madrid en won het toernooi in 1963 door Benfica te verslaan. De Milanezen waren ook 'om' naar het catenaccio: voetballen vanuit een gesloten verdediging met een ausputzer die bij balbezit kon inschuiven. Saul Malatrasi vervulde in het Milan van 1969 die rol.

De heldenrol in die jaren was echter voor Gianni Rivera - hier boven op de foto met Ajax-aanvoerder Gert Bals. Maar AC Milan had ook de Italiaans topscorer Pierino Prati in de gelederen, die zijn naam en faam waarmaakte door drie keer te scoren tegen Ajax. Op doel stond 'De Zwarte Spin', de fameuze Fabio Cudicini. Ajax-teammanager David Endt haalde eens mooie herinneringen op met Prati. ,,Prati vertelde me dat AC Milan gespannen was voor de wedstrijd. De rit van het hotel naar het stadion duurde een halfuur en het was stil in de bus. Tot trainer Nereo Rocco sprak. Hij zei tegen de selectie dat het er in deze wedstrijd om ging. Als iemand angst had voor het duel of geen vertrouwen, dan moest diegene in de bus blijven zitten. De spelers schuifelden naar de kleedkamer en keken daar om zich heen om te zien of er iemand was die in de bus was achtergebleven. En ja hoor. AC Milan was niet compleet. Nereo Rocco was zelf in de bus achtergebleven."

Ajax-aanvoerder Gert Bals herinnert zich na bijna 34 jaar de wedstrijd in grote lijnen nog wel. ,,We verloren met 1-4, maar ik vond ons qua voetbal niet minder dan AC Milan", diept de doelman uit zijn geheugen op. ,,We zouden AC Milan best hebben kunnen verslaan, als we maar meer ervaren waren geweest. Want dat waren we niet. We kenden Milan van televisie, veel spelers speelden ook in het Italiaanse elftal dus daar kenden we ze ook wel van. We hadden veel respect voor AC Milan. Zelf waren in de finale gekomen door te winnen van Benfica en Spartak Trnava, goede ploegen maar kwalitatief minder dan wij."

,,Milan speelde het echte catenaccio. Hoewel wij onervaren waren, speelden ze nog steeds met een man achter de laatste linie. Dat was op zich een goed systeem, maar heel vervelend om tegen te spelen", aldus Bals. ,,Ze probeerden ons uit de tent te lokken. Dat lukte uiteraard. Want wij wilden voetballen. Ik heb die wedstrijd de longen uit mijn lijf geschreeuwd, maar zonder resultaat. In veel wedstrijden kon ik het elftal de leiding geven die je verwacht van een aanvoerder. Maar nu niet. Ik kon de spelers niet bereiken, die waren te druk met zichzelf en met de wedstrijd bezig. Ze waren doof voor het geschreeuw. Niet alleen voor dat van mij, maar ook het geschreeuw vanaf de kant drong niet door."

,,Na het doelpunt van ons werd AC Milan wel teruggedrongen. Maar toen scoorden zij toch weer. Namen van dat elftal van Milan weet ik niet meer. Ik weet nog dat de linksbuiten erg goed en snel was en dat ze een lange spits hadden. Maar namen? Nee, geen idee."

Medespeler van Bals in die wedstrijd was linksbuiten Piet Keizer. Als hij aan de wedstrijd wordt herinnerd is hij duidelijk in zijn mening: ,,We werden afgeslacht. Weggespeeld. Die wedstrijd was een goede les voor ons en die verloren finale heeft een aantal spelers ook de kop gekost. Wij waren een groentje, terwijl Milan in de glansrijke periode zat. Op een aantal plaatsen in het veld werden wij overlopen."

Een moment uit die finale staat Piet Keizer nog glashelder voor ogen. ,,Volgens mij stonden we met 1-0 achter. Ik wil de bal inkoppen en net op het moment dat ik dat wil doen, krijg ik een duw van Schnellinger. Maar hij hield zijn handen naast het lichaam en deed het met de borst. De scheidsrechter had een penalty moeten geven, maar deed dat niet."

Het AC Milan van 1969 is niet te vergelijken met het elftal van nu, vindt Bals. ,,Dat kan je niet vergelijken. Als ik in mijn tijd naar voetbalwedstrijden van eerdere periodes keek, dacht ik ' wat gaat dat langzaam'. Wij speelden snel, konden goed opbouwen en ook ons baltempo lag hoog. Maar als je dat vergelijkt met hoe nu wordt gevoetbald, schrik je je wezenloos. Ik denk ook dat Milan toen een stuk verdedigender speelde dan nu. Alhoewel ik vind dat Italiaanse ploegen nog steeds met erg veel man achter de bal spelen. Daar ben ik niet zo gek op."

Bals schat de kansen voor het huidige Ajax hoog in. Ook tegen AC Milan. ,,De capaciteiten van de spelers zijn zo hoog dat Ajax kans heeft. Ondertussen hebben ze in de Champions League veel routine opgedaan. Zelfs als ze achter komen, weten ze de wedstrijd toch nog te winnen. Ja, ik geef ze een goede kans door te gaan."

Ook Keizer is vol goede moed. ,,Al moet ik wel zeggen dat ik dit de zwaarst mogelijke loting vind. Ik vind Barcelona en Manchester zwakker dan Milan. De spelers van Milan zijn echt de top van de top. Maar Ajax heeft het geluk dat ze al zo ver zijn gekomen. Dat geluk zal ze toch nu niet in de steek laten?", hoopt de linksbuiten. ,,Ik geef Ajax net zoveel kans als Milan om door te gaan naar de halve finale. Wij zijn een eenheid en ondertussen hebben ze veel ervaring opgedaan."