Menu
Ajax in een minuut langs Heerenveen

Ajax in een minuut langs Heerenveen

Klaas Jan Huntelaar en Ryan Babel legden met hun treffers - binnen een minuut gemaakt - een solide fundament voor een vlekkeloze zege (4-0) op sc Heerenveen. Ajax rekt het seizoen met twee extra duels tegen AZ.

De wedstrijd die gespannen begon, eindigde met een feestelijke ronde langs de supporters. Ajax vierde de vlekkeloze zege op sc Heerenveen met de niet eens massaal aanwezige aanhang. De treffers van Klaas Jan Huntelaar (2), Ryan Babel en Kenneth Perez bleken ruimschoots voldoende om de midweeks geleden nederlaag (1-0, in het Abe Lenstra Stadion) weg te poetsen. Uit de feestronde op de ArenA-sprieten sprak opluchting. Een zware week, met daarin een bekerfinale en twee play-offduels, was tot een prima einde gebracht.

,,We hebben ons niveau van afgelopen woensdag niet gehaald’’, concludeerde Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek op de persconferentie. ,,Dat niveau was vandaag wel nodig om de tweede ronde te halen. Uiteindelijk gaat Ajax terecht door; het is een prima vertegenwoordiger van Nederland in de Champions League.’’ Het was een conclusie waar Ajax-trainer Henk ten Cate zich direct en gretig bij aansloot.

,,De 1-0 kwam uit de lucht vallen, maar gaf ons wel vertrouwen’’, keek Ten Cate terug. ,,Makkelijk ging het niet. Heerenveen was de eerste twintig minuten veel gevaarlijker. Babel tekende met een fantastische actie voor de 2-0. Heerenveen kreeg op dat moment een verschrikkelijke optater.’’

De openingsgoal van Huntelaar was de inleiding van een doldwaze minuut. Ryan Babel besloot de kleine minuut met de 2-0. Raar maar waar: een door de Friezen gedomineerde openingsfase leverde de Amsterdammers in kort tijdbestek een solide voorsprong op. De minuut waarin Huntelaar en Babel scoorden was het kantelmoment in de wedstrijd.

Wesley Sneijder behoorde tot de uitblinkers in het beslissende play-offduel in de Amsterdam ArenA. De middenvelder grossierde in prima passjes, voorzetten en acties. Sneijder verdeelde het Ajax-spel zoals dat hoort; met overzicht, dominantie, flair en klasse. Zo deden meer Ajacieden deze middag in positieve zin van zich spreken. Klaas Jan Huntelaar bewees zijn doelpunteninstinct door twee keer toe te slaan. Voor de rust profiteerde de Ajacied van een foutje van Brian Vandenbussche, die een schot van Sneijder niet onder controle kreeg. Na de pauze werd Huntelaar gevloerd door dezelfde Vandenbussche. De Belgische keeper ontving rood, waarna de spits de bal vanaf elf meter feilloos voorbij invaller-doelman Rob van Dijk schoot. Tien Heerenveners wisten het de thuisploeg in het vervolg nauwelijks meer moeilijk te maken. Sterker: de Amsterdammers kregen meerdere grote kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Ajax sprong echter vaak slordig om met de kansen.

Kenneth Perez bekroonde zijn invalbeurt vier minuten voor tijd met een treffer. De Deen werd op maat bediend door Sneijder. Perez kreeg vervolgens alle tijd om de bal aan te nemen en hard voorbij Van Dijk te schieten: 4-0.

De Amsterdammers wacht een beslissend tweeluik tegen AZ. Na een thuis- en een uitwedstrijd in de Eredivisie en een loodzware bekerfinale, treffen beide ploegen elkaar dus ook in de strijd om een voorrondeticket voor de Champions League. De Alkmaarders dwongen een vierde en een vijfde onderlinge ontmoeting met Ajax af door FC Twente te verslaan: 2-0.

Ajax treedt volgend weekend eerst aan in het DSB Stadion. Over twee weken volgt een nieuwe finale in de ArenA. Ten Cate: ,,AZ en Ajax hebben dit seizoen bewezen aan elkaar gewaagd te zijn. We hebben drie keer gelijkgespeeld, waarbij wij twee wedstrijden grotendeels met een man minder speelden. Uiteindelijk hebben beide ploegen dit seizoen kleur gegeven. Het onderlinge verschil is niet groot.’’

Ajax moet het tegen de Alkmaarders stellen zonder Edgar Davids. De middenvelder wordt bestraft voor de gele kaart tegen Heerenveen. Een extra smetje op de middag was het uitvallen van Jaap Stam. De aanvoerder moest de strijd in de tweede helft staken met een hamstringblessure.

Juich Ajax langs AZ. Lees hier alles over de kaartverkoop.