Menu

Ajax in herkansing voor eigen publiek

Ajax gaat zondag in de herkansing voor eigen publiek. De seizoensopening tegen FC Utrecht om de Johan Cruijff Schaal ging immers verloren, maar zondag presenteert Ajax zich thuis voor de competitie. Na de winst in Enschede moet het team van coach Ronald Koeman dit weekeinde NAC Breda op een nederlaag zien te trakteren.

NAC was vorig seizoen een ware kwelgeest voor Ajax. Werd er in de eerste helft van de competitie al met 4-2 verloren in Breda, ook in de beker was NAC te sterk. Dat was nota bene in de eigen ArenA het geval. Daarom was iedereen zelfs huiverig voor de laatste wedstrijd waarin Ajax het kampioensschap moest veiligstellen. Tegenstander was wederom de ploeg van trainer Ton Lokhoff, maar met de titel in zicht en de schaal binnen handbereik lieten de Amsterdammers zich geen derde keer verrassen.

NAC is ten opzichte van die wedstrijd wel enigszins veranderd. Keeper Gábor Babos, Csaba Féher, middenvelder Orlando Engelaar, Henk Vos, Johan Elmander, Nourdin Boukhari en Stefano Seedorf zijn vertrokken. Voor hen in de plaats gekomen zijn keeper Davy Schollen (Racing Genk, gehuurd), de middenvelders Mike Zonneveld (NEC), David Mendes da Silva (Sparta) en de aanvaller Yuri Cornelisse (RKC Waalwijk). Spits Bart Van Den Eede is bij NAC Breda teruggekeerd na een jaar verhuurd te zijn geweest aan Willem II. Vleugelspeler Julian Jenner tenslotte is overgeheveld van de jeugdopleiding.

Nourdin Boukhari keerde dus terug naar Amsterdam, waar de linksbuiten bij Jong Ajax wachtte tot een club zich zou melden. Door de blessure van Nicolae Mitea en de schorsing van Tom Soetaers was er echter zomaar een plaats vrij aan de linkerflank. Ronald Koeman hevelde de oud-speler van NAC over naar de A-selectie, schonk hem een basisplaats tegen FC Twente en zag dat de Rotterdammer het vertrouwen meer dan waarmaakte. Boukhari speelde goed en zou ook tegen NAC weleens kunnen beginnen. Als Boukhari dan net zo vlammend optreedt als vorig seizoen met de Bredase formatie tegen Ajax, kan de rechtsback van NAC zich opmaken voor een heet middagje.

NAC heeft de eerste drie punten van het seizoen al binnen. In de eerste wedstrijd kwamen de Brabanders tot tweemaal toe op achterstand, maar vochten zich goed terug door met 2-3 de partij te winnen. De winnende treffer werd vorige week gemaakt door Orlando Engelaar die inmiddels is getransfereerd naar Racing Genk.

Uitslagen laatste tien ontmoetingen tussen Ajax en NAC

23-05-99 U Eredivisie 2 - 2
19-11-00 U Eredivisie 3 - 0
27-04-01 T Eredivisie 1 - 0
18-11-01 T Eredivisie 1 - 3
24-02-02 U Eredivisie 1 - 0
29-09-02 T Eredivisie 2 - 2
13-04-03 U Eredivisie 3 - 0
21-09-03 U Eredivisie 2 - 4
17-12-03 T Amstel Cup, 1/8 F 0 - 1
09-05-04 T Eredivisie 2 - 0

In uitslagen staat Ajax als eerste vermeld.