Menu

Ajax in Memorial Match langs Volendam

Met bijna 1200 Ajax-supporters op de tribune kreeg de Memorial Match Volendam-Ajax de aandacht vanuit Amsterdam die het bijzondere duel zeker verdiende. Daarom was het mooiste moment niet het doelpunt van Van der Gun of de beauty van Knopper, maar het dankbare applaus van de Volendam-supporters in de 88e minuut. ' Ajax bedankt' klonk er door het stadion en de Ajax-fans antwoordden. Ajax won overigens met 1-5, maar 'de uitslag is niet belangrijk', vond ook trainer Ronald Koeman.

Voor Koeman was dit de eerste in een serie van drie oefenwedstrijden, waarin de oefenmeester van Ajax zijn elftal neer wil zetten. Tijdens deze wedstrijd zou iedere fitte speler een helft in actie komen. Om te voorkomen dat Chivu of Bergdolmo een hele wedstrijd moest spelen, had Koeman twee jongens van Jong Ajax meegenomen: Pienaar en Walker. ,,Dit soort wedstrijden zijn ook uitermate geschikt om die spelers eens in actie te zien. En ik moet zeggen dat Pienaar een van de opvallendste spelers was in de eerste helft. Maar het is niet zo dat ik ze op basis van dit duel meeneem naar Portugal. Van der Vaart, Cruz en Grim gaan wel mee en als Ruud Kras maandag op de training fit is, gaat hij ook met de groep mee." Kras ontbrak in zijn woonplaats vanwege een knieblessure. Ook in de bekerwedstrijd van Ajax 2 in augustus moest de Volendammer wegens een kwetsuur vanaf de tribune toekijken.

De Zuid-Afrikaan bracht inderdaad leven op het middenveld. Pienaar was bewegelijk, zette veelvuldig een aanval op en liep zelf het meest vrij van iedereen. Helaas bleef zijn mooie actie in de vierde minuut, waarin hij diverse Volendammers passeerde, niet beloond. Het schot was te slap.

Maar in de zesde minuut was het zo'n andere kleine bewegelijke Ajacied die voor opwinding zorgde. Wamberto bracht vanaf links de bal prachtig voor. Van der Meyde kopte de assist keurig achter doelman Need, 0-1. Volendam probeerde uiteraard wat terug te doen en kreeg het eigen publiek al in extase bij de eerste corner in de 15e minuut. Die leverde overigens, net als de tweede in de 21e minuut, niets op.

De spelers van Ajax schonken ieder een shirt met handtekeningen, waarmee de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam geld kan ophalen. Dit Volendamse meisje heeft de eer de shirts van het veld te dragen.

Achterin was het met het solide verdedigen nog niet echt geweldig gesteld. Ook de communicatie tussen keeper Didulica en zijn medespelers liet te wensen over. Al in de 34e minuut liet Koeman zijn tien wisselspelers warm lopen. De Ajacieden in het veld wilden echter niet met de kleinst mogelijke voorsprong gaan rusten. Zo kreeg Tim de Cler nog een dot van een kans, maar hij kreeg de bal niet binnen. In de 42e minuut zette hij een goede aanval op en via Van der Meyde lag de bal in razendsnel tempo voor de voeten van Wamberto. Die had geen problemen om de 0-2 binnen te tikken.

In de tweede helft bleef alleen Andy van der Meyde staan. Alle anderen mochten douchen. Vierklau en Pasanen maakten hun rentree na lange blessureperioden, terwijl Jan van Halst zijn eerste wedstrijdminuten weer speelde na zijn terugkeer in de selectie. De 32-jarige middenvelder moet voor meer pit zorgen in het elftal en van die dadendrang merkte Volendammer Esajas het eerste iets. Hij kreeg in de 59e minuut een knie in zijn lijf geplant door Van Halst.

In de 62e minuut verliet ook Van der Meyde het veld. Voor hem kwam Van der Gun in het veld. De Hagenaar was de dag voor Celtic-Ajax geblesseerd geraakt aan de knie en durfde het deze zaterdagavond weer aan. Een paar seconden had hij slechts nodig om helemaal terug te zijn. Toen spurtte hij op doelman Robert van Westerop af en scoorde zeer fraai de 0-3. ,,Dit is natuurlijk een prachtige manier om terug te keren in het veld. De trainer had aan mij overgelaten of ik wilde spelen. Ik had op de training afgelopen week nog wat angst gehad, maar ik durfde het wel aan. En ik heb er geen spijt van gehad", lachte hij na de wedstrijd.

Net voor de 80e minuut kwam Ajax op 0-4. Nikos Machlas had een fraai doorsteekballetje van Mitchell Piqué ontvangen en liet de bal met een fraai boogje tegen het net komen. In dezelfde minuut bracht Volendam middels hun uitblinker Dion Esajas de stand op 1-4.

Daarbij bleef het niet, want Richard Knopper - de Ajax-aanvoerder van de tweede helft - had nog het mooiste doelpunt voor de supporters in petto. Met een fantastische knal liet hij Van Westerop kansloos en zette de eindstand van 1-5 op het bord.

,,Maar de uitslag is niet belangrijk", reageerde Ronald Koeman na afloop. ,,Het is de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar, de kop is eraf en beide ploegen hebben geprobeerd te voetballen. Belangrijker dan de uitslag is dat de jongens 45 minuten hebben gespeeld. Dat is op zich een stap vooruit en daarom ben ik tevreden over de wedstrijd van vanavond. Ik heb getest hoe het is om met Galasek voor de verdediging te spelen en hoe de combinatie Knopper/Machlas werkt."

,,Dit is het einde van een week intensief en pittig trainen. Volgende week in Portugal zal het steeds meer het elftal worden waar ik de tweede helft van de competitie mee ga starten."