Menu

Ajax in mineur naar eeuwfeest Sittard, woensdag 15 maart 2000

Ajax is er niet in geslaagd de tweede plaats op de ranglijst te heroveren. In Sittard werd met 2-0 verloren van het laaggeklasseerde Fortuna. Voor het inhaalduel was Ajax met zes verliespunten meer nog enigszins in de buurt van PSV gebleven, maar de Eindhovenaren hebben na deze doordeweekse wedstrijd weinig meer te vrezen van de Amsterdammers. Op de 2-0 zege van Fortuna viel niets af te dingen. Deze was simpelweg terecht.

Brian Laudrup, terugkerend in de basis na een rugblessure, kwam in de vijfde minuut goed van de grond. Zijn kopbal zou echter op de paal belanden, waardoor de eerste van slechts zeer weinige kansen niet tot doelpunt werd gepromoveerd.

Aron Winter, Fred Grim en Dani keken ontluisterend toe wanneer Vitesse-huurling Amoah in de 23e minuut de openingstreffer aantekende. Amoah liep op snelheid Frank Verlaat eruit. Verlaat, samen met Winter en Jan van Halst het hart van de verdediging vormend, zou na rust niet meer terugkeren. Hij werd vervangen door Mokoena.

Tim de Cler kon de schuld voor het tweede tegendoelpunt op zich nemen. De linksback zag bij een terugspeelbal Dennis Gerritsen (toch weer in de basis voor Ronald Hamming) over het hoofd. Voor Gerritsen was het vervolgens een koud kunstje Amoah te bedienen en na 41 minuten was het 2-0.

Foto's: Gerard van Hees

Dani in duel met Rolf Landerl. De Portugees kwam alleen in de eerste helft in actie. Dani was redelijk gefrustreerd over het verloop van de eerste helft en trainer Wouters dacht er goed aan te doen hem te wisselen. Hij werd in de rust vervangen door Wamberto, waardoor Ajax met vier spitsen ging spelen.

Op sommige momenten in de wedstrijd had scheidsrechter Temmink kunnen fluiten voor een strafschop.Overtredingen waar voor gefloten had mogen worden, waren er ook. Op een gegeven ogenblik ging Gerritsen in de zestien meter bij Ajax tegen het gras en aan de andere kant werd Nikos Machlas onreglementair tegen de grond gewerkt.

Jan Wouters knoopt zijn jas dicht en haast zich, zonder te letten op de vreugde-uitbarsting bij zijn collega Bert van Marwijk, naar binnen. Van Marwijk is een vrolijk deelgenoot in een high-five.

Reacties ‘Zoals we vandaag speelden, verdienden we niet om te winnen. En dat is heel vervelend,’ aldus Aron Winter die de groep gebrek aan instelling verwijt. ‘Vandaag speelden we heel slap. Dat eerste doelpunt mocht nooit zo vallen. Frank stond twee meter voor de speler en laat zich heel makkelijk er uit lopen. Daardoor kwamen we toen tegen de verhoudingen op achterstand. Het tweede doelpunt viel uit een identieke situatie.’

Winter houdt er nog vertrouwen in dat Ajax de tweede plaats, dus plaatsing voor de Champions League, kan bereiken. ‘We moeten voorkomen dat we zondag tegen Twente niet dezelfde voorstelling weggeven. We spelen nu te gemakkelijk. Het moet scherper en met meer strijdlust. De mentaliteit moet verbeteren: Het is de bal of jij.’ Fortuna Sittard - Ajax 2-0 (2-0) 1-0 Amoah 23’ 2-0 Amoah 42’ Arbitrage Temmink Toeschouwers 13.000 (uitverkocht) Kaarten Volmer,Hamming (geel) Fortuna Sittard Zwam, Kiekens, Roest Hofland, Hermans, Volmer, Van der Schaaf, Kool, Gerritsen (65’ Hamming), Landerl, (90’ Evers),Amoah (76’ Gesthuizen) . Ajax Grim, O'Brien, Van Halst, Verlaat (46’ Mokoena), De Cler, Winter,Knopper, Dani (46’ Wamberto), Machlas, Gronkjaer, Laudrup.