Menu

Ajax in slotfase onderuit tegen Italiaanse kampioen

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen AS Roma met 2-1 verloren. In de eerste helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Nadat Shota Arveladze Ajax al na vier minuten aan de leiding bracht, scoorde Assuncao in de 33e minuut de gelijkmaker. Drie minuten voor tijd schoot Cassano de Italiaans kampioen naar winst. Ajax speelde met een ander, defensiever systeem als afgelopen woensdag. Rafael van der Vaart was de uitblinker bij de Amsterdammers, maar ook Maxwell gaf een goede invulling aan zijn taak als opkomende linksback.

Andre Bergdolmo en Maxwell waren de nieuwe namen in de Ajax-opstelling in vergelijking met de wedstrijd van woensdag tegen Celtic. Co Adriaanse koos voor -op papier- zes verdedigers, een middenvelder en drie aanvallers.

Hoe zag dat er precies uit in het veld? Cristian Chivu speelde achter zijn verdediging waarin Maxwell op links en Trabelsi op rechts plaats hadden genomen. Pasanen en Bergdolmo vormden het hart van de defensie en Yakubu nam met Van der Vaart het middenveld voor zijn rekening. Shota Arveladze stond achter het spitsenduo Machlas en Mido geposteerd.

Hoewel het vrij defensief oogde, was Ajax al na vier minuten aanvallend succesvol. Shota Arveladze zag doelman Pelizzoli, spelend met rugnummer 80 (!) ietwat ver voor zijn doel staan en schoot van 25 meter onhoudbaar in de kruising, 0-1.

Beide ploegen speelden behoudend, maar Roma werd langzamerhand beter en nam na ruim een kwartier het initiatief. Toch had de kampioensformatie van Capello moeite vanaf het middenveld hun spitsen te bereiken. Uiteraard was dat de verdienste van het compacte verdedigingsblok dat Adriaanse had opgeworpen.

In de 28e minuut was de Romeinse formatie dicht bij de gelijkmaker. Een corner vanaf rechts van Fuser kwam op het hoofd van Siviglia die buiten bereik van Grim, op de paal kopte.

Vijf minuten later sloot Roma wel aan. Opnieuw kwam een corner gevaarlijk voor, waar Mido de bal slecht wegkopte. Het leer belandde voor de voeten van Assuncao en die schoot vanaf rechts in de linkerhoek binnen. Grim was kansloos, 1-1.

Ajax stelde er nog een kleine kans tegenover. In de 42e minuut schoot Mido op doel, maar zijn poging was te slap om Roma te verontrusten. Daardoor bleef de 1-1 stand bij rust gehandhaafd.

In de tweede helft hield Adriaanse vast aan zijn opstelling en wisselde niet. Capello op zijn beurt bracht twee nieuwe spelers binnen de lijnen. Doelman Antonioli loste Pelizzoli af en Cassano nam de plaats over van Montella.

Ajax wisselde na een uur spelen de eerste keer. Nikos Machlas verliet het veld ten faveure van Wamberto. De Braziliaan liet al snel nadat hij was ingevallen een gevaarlijk-uitziend schot los, maar Antonioli raakte daar niet van in verlegenheid. De bal ging naast.

Waarover spraken zij die twee daar op het gras? Gabriel Batistuta en Cristian Chivu kiezen een niet gebruikelijke plaats en pose uit voor een onderonsje

Daarvoor had Gabriel Batistuta al een redelijke kans gehad, maar ook hij wist niet te scoren. De wedstrijd was een meer open strijd dan in de eerste helft. In de 69e minuut ruimde ook Mido het veld. Voor hem kwam Richard Knopper in het veld, waardoor Wamberto en Shota in de spits kwamen te spelen en Knopper zijn vertrouwde nummer 10 positie in nam.

Ajax viel wat terug in vergelijking met Roma dat het laatste kwartier duidelijk sterker werd. Hoewel het veldspel van Ajax verzorgd was, werden de spitsen amper nog bereikt. Het laatste kwartier speelde Ajax weer met twee buitenspelers, Maxwell en Wamberto, een spits, Zlatan en een nummer 10, Knopper.

Achterin hadden de verdedigers vooral moeite met Batistuta, die twee dotten van kansen kreeg. De eerste keer redde Fred Grim fraai en de tweede keer kopte de sterspeler van Roma tot verbazing van iedereen naast. Drie minuten voor tijd scoorde Roma alsnog. Na een aanval door het midden schoot invaller Cassano vanaf 20 meter onhoudbaar raak, 2-1.

Bij die stand bleef het ook. Ajax had een betere wedstrijd dan afgelopen woensdag afgewerkt. Het spel was rustiger, verzorgder en Van der Vaart en Maxwell waren de opvallendste spelers aan Amsterdamse zijde. Minpuntje was dat de spitsen te weinig werden bereikt.

Ook trainer Adriaanse was tevreden. ,,Het is alleen jammer dat we drie minuten voor tijd dat doelpunt nog tegen krijgen. Vanaf de bank gezien leek Fred Grim die bal wel te kunnen hebben. Maar je moet dit soort wedstrijd wel in het juiste perspectief zien. Roma kocht bijvoorbeeld Cassano voor een bedrag tussen de 70 en 80 miljoen gulden."

Over het defensieve systeem, zei de Amsterdamse oefenmeester: ,,Het is belangrijk dat we in verschillende systemen kunnen spelen. We hebben afgelopen seizoen veel punten verloren in de topduels tegen Vitesse, PSV en Feyenoord. Het accent moet meer op de verdediging liggen en voor een eerste keer vind ik dat dit systeem goed heeft gewerkt. Positief vind ik ook dat Roma uit normale veldsituaties nauwelijks kansen heeft gekregen. We zullen in topduels meer dit systeem gebruiken. We zijn klaar voor de competitie."

De eerstvolgende wedstrijd speelt Ajax volgende week zondag in eigen huis. Dan begint de Nederlandse competitie weer met het duel tegen Roda JC.