Menu

Ajax in sprankelend half uur naar winst

Het publiek heeft er een paar wedstrijden op moeten wachten, maar de eerste helft van Ajax-Sparta was heerlijk. In de elfde minuut opende Rafael van der Vaart de score. Mido zorgde er voor dat het na 25 minuten al 3-0 stond. De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk, maar met Ajax hield voor de vierde opeenvolgende keer de nul.

Levendig. Zo speelde Ajax, bij wie Petri Pasanen, Tomas Galasek, Cedric van der Gun, Daniel Cruz, Pius Ikeda en Ferdi Vierklau wegens blessure nog altijd ontbraken, tegen Sparta. Dat kon ook omdat Sparta niet alle mensen achter de bal hield. Bij balbezit kwamen de Rotterdammers ook uit hun schulp, waardoor er weer ruimte ontstond als Ajax de bal heroverde.

Op papier leken de vleugels dus weer terug. Met Van der Meyde en Mido als buitenspelers, Wamberto als tien en Zlatan als diepste spits. Maar op het veld stond het toch enigszins anders. Van der Vaart was de centrale man op het middenveld. Wamberto liep op links aan de zijkant. Trabelsi en Bergdolmo bewaakten de vleugels in defensief opzicht.

De eerste kans leek zich al in de vierde minuut aan te kondigen toen doelman Kooiman zich verslikte. Mido was er als de kippen bij, maar kon weinig meer dan de bal voorzetten. Die aanval liep nergens op uit.

Na ruim tien minuten kwam het frivole, maar wel scherpe Ajax op voorsprong. Aron Winter, Ajax-huurling in Rotterdamse dienst, verslikte zich op zijn beurt in de bal en met de immer jagende Rafael van der Vaart in de buurt is dat niet het meest verstandige. De Ajacied kreeg de bal en schoot deze feilloos in de hoek, 1-0.

Met een fantastische voorzet van Andy van der Meyde werd in de zeventiende minuut het tweede doelpunt van Ajax ingeleid. Zlatan kopte nog op de paal, maar Mido was voor het doel aanwezig om de tweede binnen te schieten, 2-0.

Sparta bleef ondanks de achterstand voetballen, maar met een onzekere doelman Kooiman was dat link. Cristian Chivu, die zich vogelvrij voelde als hij mee opkwam, loste een schot op doel. Kooiman kon de bal weer niet onder controle krijgen en Mido schoot van links onder de bibberende doelman door, 3-0. Er waren pas 25 minuten gespeeld.

Trainer Frank Rijkaard wilde een slachting voorkomen. Hij wisselde na een half uur spelen Bouchiba in voor de iets meer controlerende Nielsen. De eerste grote kans voor Sparta kwam volledig op conto van Aron Winter. De huurling stak het veld over en liep het strafschopgebied binnen. Daar aangekomen schoot hij in de handen van Fred Grim. De ruststand was daardoor 3-0.

Ajax was ook in de eerste fase na rust de aanvallende ploeg. De spelers gingen echter de combinaties niet meer aan in het strafschopgebied en vuurde al op 20 meter de schoten richting Kooiman af. Dat ging tenkoste van de precissie.

Sparta ging harder spelen. Dat kostte Goossen ´slechts´ geel na een zware charge op Trabelsi. Daarvoor was ook Zlatan al geraakt. De Zweed bleef hinken en werd in de 57e minuut gewisseld. Richard Knopper kwam binnen de lijnen.

Zo aantrekkelijk de eerste helft was, zo rustig speelde Ajax in het begin van de tweede. Door de wissel van Knopper voor Zlatan, was de diepte uit het spel en trok ook Van der Meyde meer naar het midden. Trabelsi verzuimde de ruimte op rechts in te duiken. Sparta kwam op zijn beurt amper in de buurt van Grim.

Mido kreeg in de 70e minuut, net nadat De Cler voor Maxwell in het veld was gekomen, de kans op zijn derde en Ajax' vierde. Hij leek al langs Kooiman, maar de doelman herstelde zich en plukte de bal alsnog van de voeten van de Egyptenaar.

Mido kreeg de mogelijkheden wel. Trabelsi zette mooi voor, maar de nummer 11 zorgde opnieuw niet voor een succesvol vervolg.

Een mislukte voorzet van Van der Meyde dwarrelde in de 76e minuut nog bijna in de bovenhoek. Helaas voor hem landde de bal op het dak van het doel.

Een al trekkenbenende Mido kreeg een flinke aanslag op zijn gestel te verduren van Elzinga, maar de Spartaan kwam er zonder kaart vanaf.

Richard Knopper wilde zich duidelijk profileren in de speeltijd die hem als invaller werd gegund. In de 87e minuut was hij met een vlammend schot dichtbij zijn eerste treffer van het seizoen, maar de vuisten van Kooiman voorkwamen dat persoonlijke succes voor de Rijswijker.

Door deze zege, de 1000e sinds de invoering van de Eredivisie, heeft Ajax zich tevens op de eerste plaats van de Eredivisie genesteld.