Menu
Ajax in stijl naar bekerfinale

Ajax in stijl naar bekerfinale

Ajax heeft zich donderdagavond overtuigend geplaatst voor de bekerfinale. In de halve finale werd eerste divisionist Go Ahead Eagles met klinkende cijfers geklopt. In de sfeervolle, Engels aandoende en afgeladen Adelaarshorst voetbalden de Ajacieden zich naar een prima 6-0 overwinning.

Go Ahead Eagles slaagde er eerder in het toernooi in om NAC Breda en Heracles Almelo uit te schakelen. De ploeg van Andries Ulderink hoopte ook tegen Ajax op een onvervalste bekerstunt. Uitgerekend de bekerduels met de Jupiler League-clubs AGOVV en FC Dordrecht behoorden tot de matigste duels die Ajax dit seizoen speelde. De droom die de thuisploeg koesterde over een eerste bekerfinaleplaats in 45 jaar was dus ook ergens op gebaseerd. Bijna een halve eeuw terug was Feyenoord met 1-0 te sterk voor de Deventenaren in de Nederlandse cupfinal Anno 2010 verzekerden de Feyenoorders zich woensdag al van een plek in de bekerfinale. De Rotterdammers waren verrassend met 2-1 te sterk voor competitiekoploper FC Twente.

Het liep in De Adelaarshorst heel anders dan de thuisploeg zich vooraf had gewenst. De ‘Eagles’ ontketenden in de openingsfase wel een imposante voetbalstorm, die vooral trok richting het doel van Maarten Stekelenburg. Rechtsbuiten Joey Suk was namens de thuisploeg het dichtst bij een openingsdoelpunt. De local hero, publiekslieveling en drager van een heuse Go Ahead-tattoo (op zijn rug) mikte de bal echter hoog over. De ‘Deventer Suk’, bij Ajax bleef de Koreaan Hyun Jun Suk het hele duel op de bank, had het bekerduel op zijn kop kunnen zetten.

Demy de Zeeuw maakte in de tiende minuut al een (voorlopig) einde aan de Overijsselse droom over de bekerfinale. Luis Suarez kwam door op links, waarna De Zeeuw de bal simpel kon intikken: 0-1. De oud-speler van de Deventenaren bewees Ajax een prima dienst. De middenvelder volgde zijn voetbalopleiding aan de Vetkampstraat en stapte in 2005 over naar AZ. Dit seizoen verruilde De Zeeuw de Alkmaarse club voor Ajax. In de hoofdstad is de geboren Apeldoorner vliegensvlug uitgegroeid tot een factor van belang, een belangrijke peiler in de Ajax-ploeg.

De Jong nam een van de zes treffers voor zijn rekening. De Jong nam een van de zes treffers voor zijn rekening.

Stekelenburg hoefde voor rust niet veel te doen. Wat de Amsterdamse goalie deed, deed hij goed. Zo bracht Stekelenburg prima redding op een inzet van spits Nigel Hasselbaink. Maikel Kieftenbeld en Jules Reimerink mikten hun pogingen respectievelijk naast en over. Het publiek in de stijf uitverkochte Adelaarshorst genoot - hoor- en zichtbaar - met volle teugen van de speciale bekeravond.

De 2-0 van Marko Pantelic, vijf minuten voor rust ingeschoten (na een combinatie met Siem de Jong), bracht het geloof in een bekerstunt helemaal terug tot nul procent. Eerder had ook de mee opgekomen Urby Emanuelson al kunnen scoren. Maar zijn inzet belandde op de vuisten van doelman Remko Pasveer. De doelman was na rust net eerder bij de bal dan de doorgebroken Suarez. De Uruguayaan werd weggestuurd door Pantelic. Met een flinke pegel ontzenuwde Pasveer het Amsterdamse gevaar. De goalie bleef noodgedwongen in de hoogste staat van paraatheid. Christian Eriksen verscheen ook oog in oog met de doelman, maar loste een slap schot. Afleggen op de meegesprinte Emanuelson was een betere (lees: waarschijnlijk trefzekere) optie geweest.

Ajax liet zich, op het handjevol kansjes dat de rood-gele thuisploeg zich creëerde na, nooit écht verrassen. De Amsterdammers konden ditmaal wél terugkijken op een solide bekeroptreden. In het laatste kwartier was het zelfs prijsschieten voor de Ajacieden. Siem de Jong sloeg hard en koelbloedig toe (0-3) en leek twee minuten later ook een tweede treffer op zijn naam te brengen. Dave Bus keerde de inzet op de doellijn, maar was in de rebound kansloos op de poeier van Eriksen, die zijn eerste treffer in dienst van Ajax scoorde. De bij de aftrap nog zo trotse Eagles waren toen al lang groggy en vleugellam. Invaller Dennis Rommedahl hielp Ajax met een hard, droog en secuur schoot ook nog aan een vijfde treffer. Een andere invaller, Nicolás Lodeiro, bepaalde de eindstand op 0-6. De Uruguayaan sloeg onberispelijk toe uit een vrije trap. Net als Eriksen maakte ook hij zijn eerste doelpunt als Ajacied.

Met de 6-0 overwinning verzekerden de Ajacieden zich overtuigend van de laatst overgebleven plek in de bekerfinale. De Ajacieden liggen daarmee op koers voor hun achttiende bekertriomf. Dat belooft veel moois voor de bekerstrijd op 25 april tussen Ajax en Feyenoord.

,,Mooi dat je het zo kunt afsluiten’’, blikte Martin Jol na afloop tijdens de persconferentie terug op de gewonnen wedstrijd in Deventer. ,,Als je hierheen gaat, weet je dat het best lastig kan worden. Ook omdat we het eerder in de beker lastig hebben gehad. Go Ahead Eagles is ook een gekke ploeg, die we uiteindelijk wel goed onder controle hadden. Het enige dat vanavond jammer was, was dat we de derde niet snel genoeg maakten. Maar uiteindelijk hebben we het goed uitgespeeld. 6-0 is een gekke uitslag voor een halve finale van de beker.’’

,,Het is een mooi affiche’’, besloot Jol zijn persconferentie met een vooruitblik op de bekerstrijd. ,,Als alles gaat zoals we dat hopen, wordt het een droomfinale.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Go Ahead Eagles – Ajax en interviews met de hoofdrolspelers.

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges

Enoh probeert aan de bal te blijven. Enoh probeert aan de bal te blijven.
Alderweireld probeert zijn tegenstander van de bal te houden. Alderweireld probeert zijn tegenstander van de bal te houden.
De Zeeuw viert zijn doelpunt beheerst tegen de club waar hij zijn loopbaan begon. De Zeeuw viert zijn doelpunt beheerst tegen de club waar hij zijn loopbaan begon.
De Jong scoorde Ajax' derde doelpunt De Jong scoorde Ajax' derde doelpunt
Van der Wiel probeert aan zijn tegenstander te ontsnappen. Van der Wiel probeert aan zijn tegenstander te ontsnappen.
Enoh hoog in de lucht. Enoh hoog in de lucht.
Eriksen scoorde zijn eerste doelpunt voor Ajax 1. Eriksen scoorde zijn eerste doelpunt voor Ajax 1.
Direct na zijn treffer werd Eriksen gewisseld. Direct na zijn treffer werd Eriksen gewisseld.
Invaller Lodeiro wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt. Invaller Lodeiro wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt.