Menu
Ajax in stijl naar Europa League

Ajax in stijl naar Europa League

Ajax heeft in het beslissende duel om een ticket voor de UEFA Europa League met duidelijke cijfers afgerekend met APOEL Nicosia. Na een 1-0-ruststand wonnen de Amsterdammers de laatste poulewedstrijd in de Champions League van dit seizoen met liefst 4-0. Een evenaring van de grootste zege in dit UEFA-toernooi ooit.

Ten opzichte van de verloren wedstrijd bij PSG kende Ajax een vrijwel compleet andere verdediging. Met Joël Veltman na zijn schorsing van één duel terug op het Europese podium, Niklas Moisander terug in de basis en Nick Viergever als vervanger van Nicolai Boilesen, moest Ajax de derde plaats in groep F van de Champions League zien vast te houden tegen APOEL Nicosia dat met een punt achterstand op Ajax vierde stond. Op Cyprus waren de Ajacieden niet verder gekomen dan 1-1. Zou die stand deze woensdag weer op het scorebord staan na 90 minuten was dat genoeg om Ajax door te laten gaan naar de Europa League. En die kans was ook volgens de trainer van de gasten, Giorgos Donis, groot. Hij had vooraf - getuige de teksten op de UEFA-site - niet al te veel vertrouwen in een goede afloop voor zijn team: ,,We hebben waarschijnlijk weinig kansen", voorspelde hij.

Vreugde bij Ajax: overwintering in Europa is een feit! Vreugde bij Ajax: overwintering in Europa is een feit!

Die prognose kwam volledig uit. Ajax had verreweg het meeste balbezit in de eerste helft. Het hoogste percentage lag op zo’n 75% voor de thuisploeg tegenover 25% voor APOEL. Maar de Amsterdammers hadden dan wel het meeste balbezit, slordigheden waren er ook. De Cyprioten konden daar echter geen uitgespeelde kansen uit creëren. Maar met de 5-3-2 opstelling van APOEL had Ajax aanvankelijk veel moeite.

Het overwicht werd pas in de laatste minuut van de eerste helft zichtbaar op het scorebord. Met een prachtige actie stuurde Lasse Schöne de defensie van APOEL het bos in, bediende Milik maar de Pool ging over de knie bij zijn Cypriotische opponent in het strafschopgebied. De Spaanse arbiter Carlos Velasco Carballo aarzelde niet en wees gedecideerd naar de stip. Schöne ontfermde zich over de penalty en schoot – nèt buiten bereik van doelman Pardo – raak. Direct daarna floot de Spanjaard voor de rust. Een beter moment om de leiding te nemen hadden de Amsterdammers niet kunnen kiezen.

In de tweede helft moesten de Cyprioten wel meer risico nemen om nog iets positiefs van de avond te maken. Dat leverde Ajax logischerwijze ruimte op. Ruimte waar de voorhoede wel raad mee wist. In de vijftigste minuut kreeg eerst Milik de kans op de 2-0, maar nadat hij op de keeper had geschoten, passte hij de rebound door op Schöne. De Deen vergrootte met een droog schot de marge. Drie minuten later was het alweer raak. Na een geweldige actie van Ricardo Kishna kopte Davy Klaassen fraai de 3-0 binnen.

Met Riedewald voor Andersen liep Ajax nog verder bij APOEL vandaan. Arek Milik scoorde in de 73e minuut de 4-0. Ajax, waarbij Richairo Zivkovic in de slotfase voor Milik in het veld kwam en daarmee zijn debuut maakte in Ajax 1, op jacht ging naar de 5-0 waarmee de grootste zege ooit in de Champions League behaald zou worden. Dat record kwam er niet, maar de ruime zege was wel een evenaring van de prestatie uit 2011 toen Dinamo Zagreb met dezelfde cijfers een Amsterdams pak slaag kreeg.

Maandag wordt bij de loting bekend tegen welk team Ajax na de winterstop in de Europa League verder zal strijden.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basiself voor het duel met APOEL. De basiself voor het duel met APOEL.
Het begon met kleine kansjes voor Ajax, hier één voor Milik die op de doelman kopt. Het begon met kleine kansjes voor Ajax, hier één voor Milik die op de doelman kopt.
De Cypriotische muur leek moeilijk te slechten. De Cypriotische muur leek moeilijk te slechten.
Maar Lasse Schöne zette Ajax vanaf elf meter vlak voor rust op voorsprong. Foto: Gerard van Hees. Maar Lasse Schöne zette Ajax vanaf elf meter vlak voor rust op voorsprong. Foto: Gerard van Hees.
Ontlading bij de 1-0. Ontlading bij de 1-0.
En vlak na rust sloeg Schöne opnieuw toe. En vlak na rust sloeg Schöne opnieuw toe.
Bij 2-0 kon het eigenlijk al niet meer fout gaan... Bij 2-0 kon het eigenlijk al niet meer fout gaan...
...Maar Klaassen kopte meteen daarna de 3-0 binnen. ...Maar Klaassen kopte meteen daarna de 3-0 binnen.
Ricardo Kishna speelde een uitstekende wedstrijd. Ricardo Kishna speelde een uitstekende wedstrijd.
Arek Milik tekende voor de 4-0. Arek Milik tekende voor de 4-0.
Richairo Zivkovic maakte als invaller zijn debuut in de Champions League én in de ArenA. Richairo Zivkovic maakte als invaller zijn debuut in de Champions League én in de ArenA.
Het fantastische publiek wordt bedankt voor alle steun! Het fantastische publiek wordt bedankt voor alle steun!