Menu

Ajax in voetbalshow langs Heerenveen

In een weergaloze voetbalshow heeft Ajax zondagmiddag in de ArenA afgerekend met een pover Heerenveen, 6-2. Opnieuw moest trainer Co Adriaanse een aanpassing doen in de verdediging. Omdat Tom Sier, de beoogde vervanger van de geblesseerde Chivu, ook geblesseerd raakte, maakte Christopher Kanu zijn opwachting. Dat ging redelijk goed, al waren er wel momenten van (letterlijk) vallen en opstaan voor de broer van Nwankwo.

Foto's Gerard van Hees Reactie Cedric van der Gun [geluidsfragment] De audio-files is te beluisteren in realplayer Audio-interviews Di-Lan Sun.

Behalve de aanpassing in de verdediging had Adriaanse ook op het middenveld wijzigingen doorgevoerd. Van der Vaart nam zijn stek weer in op links en aanvoerder Aron Winter moest op de bank plaatsnemen. Adriaanse motiveerde zijn keuze kort en krachtig: 'Ik denk dat het team zoals het er nu stond, sterker was dan een team met Winter.'

Wamberto

Was het in de vorige wedstrijden meestal de tegenpartij die de grootste kans kreeg in de openingsfase, zondag was het Ajax zelf dat voor de eerste ingehouden adem zorgde. Een voorzet van Galasek, die zich als aanvoerder tot uitblinker ontpopte, kwam terecht bij Wamberto. De kleine Braziliaan aarzelde niet en schoot al na drie minuten zijn derde competitietreffer van het seizoen binnen, 1-0. Heerenveen-trainer Foppe de Haan over dat moment: 'Ik vond dat Venema niet alert genoeg was.'

Christopher Kanu

Bijna direct daarna verdubbelde Ajax de marge, maar Shota Arveladze schoot naast. De Georgier vertolkte een opvallende rol. Samen met Machlas, waarbij Arveladze meer vanuit de tweede lijn kwam, maakte hij het Hansma, Holm maar ook Venema erg moeilijk.

Nikos Machlas

Moeilijk had ook Gerard de Nooijer het. De verdediger verstapte zich op de veelbesproken grasmat en moest tot zijn eigen woede al na ongeveer een kwartier geblesseerd het veld ruimen. Later in de wedstrijd viel ook Daniel Jensen met een lieskwetsuur uit. Foppe de Haan had daarom zijn oordeel over de mat klaar: 'Dit veld is onbespeelbaar. Als de criteria welke in de winter worden gehanteerd, aangehouden zouden worden, zou het dicht tegen afgelasten aan zitten. Het is te gevaarlijk voor de spelers.'

Nikos Machlas

Toch was het Heerenveen dat gelijk kwam. In de veertiende minuut schoot Dennis de Nooijer prachtig in. Daar ging wel een glijpartij van Kanu aan vooraf. De Nigeriaan ging op revanche uit en drong door tot diep in de achterhoede van Heerenveen. Zijn voorzet was goed, maar de verwerking van Machlas was dat niet.

Nikos Machlas

Na twintig minuten lag de derde goal al in het net. De door Foppe de Haan toonzetter genoemde Van der Vaart passte snel in op Tim de Cler, die Machlas bediende. Nu wist de Griek wel raad met de bal en schoot fraai in, 2-1.

Shota Arveladze

Heerenveen was duidelijk de mindere ploeg, maar verzaakte niet. Jeffrey Talan slalomde na een half uur door de Ajax-verdediging. Doelman Fred Grim hield Ajax echter op de been. Ook doelman Vonk stond in die fase goed te keepen. Zo was hij attent op de vrije trappen van Van der Vaart.

Tomas Galasek

De Zuid-Afrikaan was vier minuten voor rust echter kansloos. Nadat Wamberto zich met enkele fabuleuze acties vrijmaakte, belandde de bal bij Galasek. De Tsjech nam hem keurig op de slof en noteerde een wereldgoal achter zijn naam, 3-1. Dennis de Nooijer was, kort voor rust, nog bijna verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer, maar Grim redde opnieuw.

Tomas Galasek

Ajax had het machtsvertoon voor rust nog duidelijker in de score tot uitdrukking kunnen brengen, maar Van der Vaart schoot de bal na een aanval via Kanu en Arveladze naast.

Petri Pasanen

In de tweede helft traden beide ploegen ongewijzigd aan. Arveladze profileerde zich nadrukkelijk. Hij schoot van afstand net over en zette zichzelf kort daarna met een prachtige beweging vrij voor Vonk. De Heerenveen-keeper voorkwam echter Ajax' vierde treffer.

Rafael van der Vaart

In plaats van die vierde treffer kwamen de Friezen naderbij. Een schot van de dit seizoen niet in vorm verkerende Lurling stuitte net voor Grim op. De doelman verslikte zich en met een knullig rollertje verdween de bal over de doellijn, 3-2. Het publiek liet zich vervolgens van zijn mindere kant zien door de Ajax-doelman daar voor uit te fluiten. De Landsmeerder verdient op basis van zijn wedstrijden dit seizoen, veel meer krediet dan hij zondagmiddag kreeg.

Cedric van der Gun

Heerenveen had opeens kans op de gelijkmaker. Dennis de Nooijer troefde De Cler af, maar Pasanen greep vakkundig in. Een korte periode van chaos brak aan. Die verdween pas weer bij Ajax vierde goal. Galasek passte op Van der Gun, die Hansma dolde en naar binnentrok. In het strafschopgebied aangekomen, haalde hij prachtig met links uit, 4-2.

Tomas Galasek slaat een arm om Fred Grim

De Friezen braken. Arveladze en Wamberto hadden al snel na de vierde de vijfde op hun voet, maar misten het doel op een haar na. Heerenveen hielp een handje die vijfde er toch in te krijgen. Een foutieve kopbal van de blauwwitten bracht Van der Gun in stelling. De Hagenaar was wederom iedereen te snel af, maar schoot op de paal. Arveladze was echter dichtbij en schoot de terugkaatsende bal in het lege doel, 5-2.

Van der Gun kroonde zichzelf tot topscorer en Man of the Match van de middag door negen minuten voor tijd zijn tweede treffer binnen te schieten, 6-2. 'Het was een snelle wedstrijd, met veel mooie voetbalmomenten', vatte Adriaanse treffend samen op de persconferentie. Ajax - Heerenveen 6-2 (3-1)

3. Wamberto 1-0, 14. Dennis de Nooijer 1-1, 19. Machlas 2-1, 41. Galasek 3-1, 64. Lurling 3-2, 70. Van der Gun 4-2, 75. Arveladze 5-2, 81. Van der Gun 6-2. Ajax

Grim; Kanu, De Cler, Pasanen en Bergdolmo; Galasek en Van der Vaart; Van der Gun, Arveladze, Machlas en Wamberto (76. Winter). SC Heerenveen

Vonk; Venema, Klompe, Hansma en Gerard de Nooijer (10. Tuhuteru); Holm, Jensen en Nurmela; Lurling, Dennis de Nooijer (82. Denneboom) en Talan. Bijzonderheden

Arbitrage: Dick Jol, Rob Brekelmaand, Peter de Wit, Peter van Dongen. Toeschouwers: 38.250. Gele kaart: Galasek (Ajax), Klompe, Venema (Heerenveen).