Menu
Ajax in wachtkamer na teleurstellende remise

Ajax in wachtkamer na teleurstellende remise

Ajax wacht nog altijd op zijn eerste zege in de groepsfase van de UEFA Europa League. Voor de derde keer in vier duels werd een remise overeengekomen. In de Amsterdam ArenA vielen tegen Fenerbahçe geen goals. De Turken behielden daardoor de voorsprong van twee punten. Ajax zit voor een Europees vervolg in de wachtkamer.

,,We waren heel slordig aan de bal'', reageerde aanvoerder Davy Klaassen na afloop. ,,Uiteindelijk is een gelijkspel wel verdiend, een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Er waren weinig uitgespeelde kansen. Zij kregen er in de slotfase een paar door fouten van ons.''

Magere oogst
Halverwege de groepsfase van de Europa League was de oogst voor Ajax mager met twee punten. Met name de last-minute nederlaag op bezoek bij Fenerbahçe had de uitgangspositie geen goed gedaan. Ajax wist dus voorafgaand aan de terugwedstrijd tegen de Turken wat het te doen stond: winnen. In dat geval was de achterstand van twee punten ongedaan gemaakt. Een nederlaag had vrijwel zeker fatale gevolgen.

Riechedly Bazoer keerde terug in de basis
Riechedly Bazoer keerde terug in de basis

Ajax imponeerde zaterdag in een 3-4-3-syteem tegen Roda JC. Tegen Fenerbahçe koos De Boer weer voor het vertrouwde 4-3-3. Dat ging ten koste van middenvelders Thulani Serero en Daley Sinkgraven. Goed nieuws was de terugkeer van de jeugdige sterkhouder Riechedly Bazoer op het middenveld. Centraal achterin kreeg Nick Viergever een kans. Jairo Riedewald speelde bij absentie van Mitchell Dijks opnieuw linksachter.

Eerherstel
Bij Fenerbahçe waren veel ogen gericht op Robin van Persie. De aanvalsleider kreeg maandag slecht nieuws van Danny Blind, die hem niet meer nodig acht bij Oranje. De teksten van de bondscoach logen er niet om. Van Persie was niet fit en niet goed genoeg. De spits zinde terug in zijn vaderland op eerherstel, maar kreeg in de ArenA nauwelijks een poot aan de grond. Van Persie’s enige wapenfeit was een goede kans in de tweede helft, maar Joël Veltman greep in met een fantastische tackle.

De belangen waren groot en dat was beide ploegen af te zien. In het spel van Ajax en Fenerbahçe waren de eerste helft ontzettend veel slordigheden verweven. Zo kreeg Klaassen al in de eerste minuut een schotkans na matig uitverdedigen van doelman Volkan Demirel. De aanvoerder van Ajax slaagde er niet in een poging op doel af te leveren.

Even later mocht Ajax en met name Veltman opgelucht adem halen. De verdediger raakte een voorzet volledig verkeerd, maar bleef een Feyenoord-scenario bespaard. Ajax grossierde in balverlies, maar kwam toch een aantal keer dreigend door over rechts, met name via Anwar El Ghazi. De rechtsbuiten weigerde in de twintigste minuut een knappe actie te bekronen en zag zijn schot geblokt worden. Het bleek zijn laatste aandeel in de wedstrijd. El Ghazi ging even later geblesseerd naar de kant. Lasse Schöne was zijn vervanger.

Evenwicht
Kort voor rust kregen beide ploegen een redelijke kans, waarvan de grootste voor Fischer. De Deen drong vanaf de zijlijn door tot in het vijfmetergebied van de Turken, maar stuitte vervolgens op doelman Volkan. Aan de overzijde had Fenerbahçe zich uit een corner dreigend getoond.

Ook in de tweede helft was de amusementswaarde en het spelniveau laag. Fenerbahçe leek een gelijkspel prima te vinden en vond het daarom niet erg dat Ajax een licht veldoverwicht had. De Ajacieden toonden zich echter nog steeds onnauwkeurig.  

Een tweede tegenvaller diende zich al vlot aan. Na El Ghazi moest ook Fischer zich laten vervangen. De hoop was dat vervanger Amin Younes de wedstrijd kon openbreken, maar die bleek ijdel. De Duitser kende een anonieme invalbeurt. In zekere zin gold dat ook voor Schöne, al was de Deen nog wel betrokken bij Ajax’ grootste kans. Op aangeven van hem schoot Klaassen van randje zestien over.

Sterker Fenerbahçe
Ajax slaagde er maar niet in door de verdedigende stellingen van Fenerbahçe te geraken. De bezoekers gooiden in het laatste kwartier zelfs de schroom van zich af. De kans van Van Persie bleek de opmaat tot meer Turks gevaar.  

Tussen minuut 80 en 82 meldde Fenerbahçe zich driemaal voor de goal van Ajax, waarvan de kans voor invaller Fernandao het grootst was. De Braziliaan, matchwinner in de heenwedstrijd, kreeg het voor elkaar om van een paar meter afstand naast te schieten. Ajax liet zich nog eenmaal gelden, maar een inzet van Younes werd door Volkan gekeerd.

Klaassen was teleurgesteld over het resultaat, maar hield hoop op de volgende ronde. ,,Wij moeten gewoon twee keer winnen en hopen op een nederlaag van Fenerbahçe. Hoeveel kans ik ons geef? Minder dan vijftig procent. Zij staan er beter voor. Dat is duidelijk.''

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst
Ajax startte de wedstrijd tegen de Turken met goede hoop.
Ajax startte de wedstrijd tegen de Turken met goede hoop.
El Ghazi raakte na een half uur geblesseerd aan zijn enkel.
El Ghazi raakte na een half uur geblesseerd aan zijn enkel.
Bij Fenerbahçe waren veel ogen gericht op Robin van Persie.
Bij Fenerbahçe waren veel ogen gericht op Robin van Persie.
Kort voor rust kregen beide ploegen een redelijke kans, waarvan de grootste voor Fischer.
Kort voor rust kregen beide ploegen een redelijke kans, waarvan de grootste voor Fischer.
Ook Fischer moest worden gewisseld vanwege een ijsbeentje.
Ook Fischer moest worden gewisseld vanwege een ijsbeentje.
Schöne waagt een poging, maar mist.
Schöne waagt een poging, maar mist.
Teleurstelling onder Ajacieden na afloop van de wedstrijd.
Teleurstelling onder Ajacieden na afloop van de wedstrijd.