Menu

Ajax in zetel richting Europees treffen

Zoals Ajax zaterdagavond speelde tegen RBC - en vooral ook hoe RBC zich opstelde tegen Ajax - was precies zoals Ronald Koeman het zich wenste. Geen strobreed legden de Brabanders de Ajacieden in de weg. Daardoor stond het bij rust al 3-0 en kon Koeman met een gerust hart Galasek, Pienaar en Van der Vaart wisselen. Met de 4-1 uitslag was de oefenmeester dan ook tevreden.

Waar ligt de grens tussen niet-sparen en onnodig risico nemen? Trainer Ronald Koeman wilde tijdens de wedstrijd tegen RBC, voorafgaande aan het eerste duel tegen AC Milan, geen spelers sparen. Champions League veiligstellen heeft namelijk prioriteit en de adem van Feyenoord blies wel erg heet in de nek van de Ajacieden. Maar aan de andere kant wilde Koeman ook geen domme risico's nemen met zijn spelers. Voor een serieus dilemma kwam de trainer niet te staan. Chivu en Trabelsi waren immers geschorst en Ibrahimovic bleek toch niet fit genoeg. Koeman: ,,Het risico om Zlatan te laten spelen was te groot. Niet alleen met het oog op dinsdag, maar ook voor de wedstrijden erna. Ik ben wel hoopvol gestemd dat Zlatan dinsdag haalt."

Vanwege de schorsingen en blessure van Ibrahimovic twee nieuwe gezichten op de reservebank van Ajax: Davide Mendes da Silva en Jamal Akachar. Voor Mendes was het te hopen dat hij enkele speelminuten zou krijgen, want de van Sparta gehuurde jong-international wil zich uiteraard op het hoogste niveau bewijzen voordat de technische staf een beslissing neemt omtrent zijn aanblijven. Maar zover kwam het niet. De verdedigers hadden tegen RBC namelijk geen overdreven drukke avond. Pasanen en Yakubu konden eenzame spits Henk Vos simpel aan, waardoor Yakubu regelmatig verder naar voren mocht en moest spelen. Dat noopte de Ghanees in de beginfase tot enkele schoten van afstand, die echter zonder succes bleven. Desalniettemin maakte Yakubu een goede indruk.

Ajax had uiteraard het meeste balbezit, maar verzuimde dat overwicht snel in doelpunten te vertalen. Koeman: ,,Toch begonnen we prima. We hadden in de eerste minuut natuurlijk al op 1-0 moeten staan. Rafael had de bal naar Pienaar moeten spelen, dan had hij hem er zo in geschoven. Nu bleef het lang 0-0, maar had je wel steeds het gevoel dat het doelpunt elk moment kon vallen."

Die viel in de 35ste minuut en werd gemaakt door Rafael van der Vaart. De kersverse aanvoerder - bij de schorsing van Chivu en de reserverol van Bergdølmo - kopte raak na een prachtige voorzet van Maxwell. De Braziliaan ontpopte zich in de eerste helft tot uitblinker. Weergaloze acties, intelligente steekpasjes en tenslotte een doelpunt. Op dat doelpunt had Maxwell lang moeten wachten. Kansen kreeg hij de laatste weken in overvloed, maar tot deze wedstrijd bleef hij op één steken. In de 39ste minuut vierde hij eindelijk zijn feestje. De bal moest er overigens nog wel even over nadenken. Via de binnenkant van de paal leek het speeltuig ook voor de andere paal te kiezen, maar net achter het aluminium vond de inzet van Maxwell toch het net, 2-0.

Het werd zelfs nog 3-0 voor de rust. Andy van der Meyde kreeg na een opzet met Galasek de bal terug en maakte de actie schitterend af. Tot ergernis van RBC-trainer Robert Maaskant: ,,We hadden afgesproken om te kijken hoe ver we tegen Ajax konden komen. We hadden voor het eerst dit seizoen een fitte selectie. Maar ik was zeer teleurgesteld over de eerste helft. We waren niet agressief genoeg. We moesten, in de wetenschap dat Ajax dinsdag tegen AC Milan speelt, op de rand of net over de rand spelen. Dat gebeurde niet. In tien minuten was de wedstrijd gespeeld."

Maaskant hoopte dat zijn elftal zou proberen toch een goed gevoel aan de wedstrijd over te houden, door het in de tweede helft beter te doen. ,,We gingen zelfs nog met vier aanvallers spelen. En pikten nog wel ons goaltje mee."

Dat gebeurde door een invaller. Daelemans schoot volkomen vrij voor Lobont de bal knalhard binnen, 3-1. Koeman had ondertussen al diverse spelers uit het veld gehaald. Steven Pienaar en Tomas Galasek mochten met het oog op de wedstrijd van dinsdag al in de 56ste minuut naar de kant. De invallers werden door het publiek met gejuich begroet. Ten eerste was daar Jamal Akachar, een 19-jarige voormalige taxichauffeur uit Amsterdam. Het was zijn officiële debuut. Maar ook voor de andere wissel gingen de handen op elkaar. Richard Witschge kwam in het veld.

Koeman had zijn spelers de opdracht gegeven in de tweede helft door te gaan met scoren. Het publiek moest worden vermaakt. ,,Dat vermaken gebeurde ook wel. Met een stuk of zeven hakballetjes...", smaalde Koeman quasi geïrriteerd. ,,Het bleef bij leuke acties, maar het rendement was te laag. De uitslag is goed, maar als het 3-0 bij rust staat mag je wel iets meer verwachten."

Het werd uiteindelijk nog 4-1. Boukhari, ingevallen voor Van der Vaart die de aanvoerdersband naar Witschge zag gaan, schoot in blessuretijd na een pass van Witschge de vierde treffer binnen. Voor Boukhari tevens zijn vierde competitiedoelpunt. Ajax had precies het scenario gekregen, zoals Koeman - vandaag overigens geassisteerd door John van 't Schip omdat Krol bij Parma-AC Milan was - het ongetwijfeld in de kast had liggen. ,,We hebben tegen onze wil Ajax precies gegeven wat ze wilden hebben", gaf Maaskant de gevoelens van zowel zichzelf als Koeman in een zin weer.