Menu
Ajax in zetel voor Europees vervolg

Ajax in zetel voor Europees vervolg

Met een uitmuntend resultaat in de uitwedstrijd tegen de Belgische kampioen Anderlecht heeft Ajax alvast een riante uitgangspositie ingenomen voor de return volgende week in eigen huis. Zo’n fraaie 0-3 zege is bovendien goed voor het zelfvertrouwen richting de terugwedstrijd in de Europa League en de topper in de Eredivisie volgende week: PSV - Ajax.

Ruim tien weken waren er verstreken na het spectaculaire debuut van Frank de Boer als trainer van Ajax in Milaan (0-2 zege). Weken waarin Ajax regelmatig het voetbal speelde zoals De Boer dat voor ogen heeft. Maar er zaten ook wedstrijden tussen waar de 40-jarige trainer niet echt vrolijk van werd, zoals de duels tegen FC Utrecht en Roda JC. Maar de trainer dacht dat zijn ploeg wel iets had geleerd van de wedstrijd in Kerkrade. En zijn gevoel bedroog hem niet. Want Ajax liet in het Constant Vanden Stock Stadion zien dat het uitstekend kan voetballen, al moet gezegd dat alles ook wel meezat voor de Amsterdammers, en dat de ploeg Europees in het spoor kon blijven van die fraaie prestatie in Milaan.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Roda JC koos De Boer weer voor Gregory van der Wiel als rechtsback, die na zijn schorsing tegen de Limburgers gewoon kon meespelen, ook al had hij de afgelopen week een griepje. Bovendien koos de 112-voudig international wederom voor Daley Blind als linksback. Blind heeft zich onder de nieuwe trainer tot vaste waarde ontwikkeld en stond ruim twee jaar na zijn Europees debuut tegen Slavia Praag in december 2008 voor zijn tweede Europese duel. De verrassendste wijziging was het opstellen van Siem de Jong op de plaats van de gepasseerde Demy de Zeeuw. ,,Ik wilde meer power op het middenveld”, verklaarde De Boer, die het wel moeilijk vond om De Zeeuw te vertellen dat hij niet in de basis stond, na afloop. Omdat De Jong naar het middenveld was gehaald, was Mounir El Hamdaoui dit duel de bewegende spits en moest hij van aanvoer worden voorzien door Lorenzo Ebecilio en Miralem Sulejmani. Een mooie extra uitdaging voor de Ajacieden om te scoren was het feit dat de doelman van Anderlecht, Silvio Proto, al sinds begin december niet was gepasseerd.

Christian Eriksen was bij alle goals betrokken. De Deen scoorde en was twee keer de aangever. Christian Eriksen was bij alle goals betrokken. De Deen scoorde en was twee keer de aangever.

De omroeper van dienst had bij zijn aankondiging extra aandacht voor de doelmannen, die in zijn ogen tot de besten van Europa behoren. Dat bleek in de rommelige eerste helft, die zich in een moordend tempo voltrok. Anderlecht schakelde bij balverlies op het middenveld razendsnel om en hoopte snel een van de creatieve spelers voorin te vinden. Dat leverde kansen op; voor Lukaku, die echter de bal te ver voor zich uitspeelde waardoor Stekelenburg kon ingrijpen; voor Suarez, nota bene door Alderweireld gelanceerd, maar ook hij stuitte op de doelman en voor Kanu, die de voorzet van Suarez geblokt zag worden door Van der Wiel.

Ajax liet zich niet onbetuigd. Eriksen had El Hamdaoui vrij gespeeld, maar de inzet van de Marokkaanse spits ging naast. ,,Wij leken wel zenuwachtig in het begin”, constateerde De Boer na afloop verbaasd. ,,Er was helemaal geen aanleiding voor om zo slordig te spelen. Na een minuut of 20, 25 kregen we meer grip.” Na een halfuur werden de aanvallen van Ajax scherper, al in de 31ste minuut had Sulejmani een grote mogelijkheid, maar toen greep Proto nog in. Twee minuten later kwamen de Ajacieden wel op voorsprong. Uitgerekend Alderweireld kopte de bal uit een door Eriksen uitstekend genomen corner in zijn geboorteland uitstekend binnen: 0-1. Een minuut later leek Anderlecht alweer langszij te komen toen oud-Ajacied Mbark Boussoufa de bal richting kruising joeg. Maar Stekelenburg zorgde met een prima redding voor een voordelige marge bij rust.

In de tweede helft speelden de Ajacieden, net als meestal in de ArenA, richting het eigen fanatieke publiek. Het was echter Anderlecht dat de eerste vijf minuten druk zette en de gelijkmaker leek te forceren. Maar nadat Wasilewski een simpel verkregen strafschop overschoot, was Anderlecht de weg kwijt en nam Ajax in de 59ste minuut verder afstand. Weer was het Alderweireld die de credits verdiende met zijn prachtige pass op uitblinker Eriksen, die drie dagen na zijn 19e verjaardag de fans trakteerde op de 0-2.

Anderlecht kon die tweede mokerslag na de gemiste penalty niet verwerken en ging knock-out. Nog geen tien minuten later liet El Hamdaoui na een splijtende pass van Eriksen zien dat de nul houden in de Jupiler Pro League iets anders is dan in de Europese competitie door de 0-3 aan te tekenen. Met deze stand in het achterhoofd, kan Ajax het volgende week in de ArenA helemaal afmaken. Een plek bij de laatste zestien in de Europa League is binnen handbereik. De Boer: ,,We moeten voetballen zoals in tweede helft. Goed druk zetten, goed positiespel in balbezit en voor een doelpunt gaan. Je hoeft het niet helemaal open te gooien, dat doen we nooit. Maar als we met z’n allen druk zetten, dan moeten we altijd en overal een goed resultaat kunnen halen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kom donderdag 24 februari naar Ajax - Anderlecht!

Met deze elf startte Ajax in Brussel. Met deze elf startte Ajax in Brussel.
Maarten Stekelenburg sleepte Ajax er voor rust een aantal keren doorheen. Maarten Stekelenburg sleepte Ajax er voor rust een aantal keren doorheen.
Vreugde bij de Ajacieden nadat Toby Alderweireld Ajax na een halfuur op voorsprong kopte. Vreugde bij de Ajacieden nadat Toby Alderweireld Ajax na een halfuur op voorsprong kopte.
Mounir El Hamdaoui strekt zich tot het uiterste om bij de bal te komen. Mounir El Hamdaoui strekt zich tot het uiterste om bij de bal te komen.
Bestuur en directie van Ajax op de tribune van het Constant Vanden Stock Stadion. Bestuur en directie van Ajax op de tribune van het Constant Vanden Stock Stadion.
Anderlecht-speler Wasilewski miste tien minuten na rust een strafschop. Anderlecht-speler Wasilewski miste tien minuten na rust een strafschop.
Eyong Enoh aan de bal. Rechts Mbark Boussoufa. Eyong Enoh aan de bal. Rechts Mbark Boussoufa.
Mounir El Hamdaoui nam de 0-3 voor zijn rekening. Mounir El Hamdaoui nam de 0-3 voor zijn rekening.
Lorenzo Ebecilio speelde vanaf links in Brussel. Lorenzo Ebecilio speelde vanaf links in Brussel.
Frank de Boer zag dat het goed was. Frank de Boer zag dat het goed was.
De Ajacieden bedanken de meegereisde fans. De Ajacieden bedanken de meegereisde fans.