Menu
Ajax is Celtic simpel de baas

Ajax is Celtic simpel de baas

Ajax heeft zaterdagavond de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen met gemak tot een goed einde gebracht. In de Amsterdam ArenA was het team van Frank de Boer veel te sterk voor de Schotse kampioen Celtic: 4-0. Siem de Jong, Kolbeinn Sigthórsson, Thulani Serero en Daley Blind waren trefzeker. Celtic speelde het laatste kwart van de wedstrijd met tien man na een rode kaart.

De wedstrijd tegen Celtic vormde op papier de eerste serieuze krachtmeting tijdens de voorbereiding. Na de simpele zeges op SV Huizen, VV Oldenzaal , BVO Emmen, SC Veendam en VV Noordwijk paste de ontmoeting met Celtic goed in de opbouw naar het trainingskamp in Engeland waar Ajax het volgende week opneemt tegen Southampton en Norwich City. Daar in het land waar de Olympische Spelen worden gehouden, zal Ajax definitief richting de honderd procent gaan. Een week later wacht immers de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar PSV.

Viktor Fischer en Mitchell Dijks maakten onder toeziend oog van een kleine 24.000 supporters hun officieuze debuut in de Amsterdam ArenA. Met rugnummer 35 (Dijks) en 39 behoorden ze tot de jongste Ajacieden in het basisteam dat zich onder leiding van de nieuwe aanvoerder Siem de Jong aan de eigen fans presenteerde. Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Theo Janssen (kuit)ontbraken nog, maar kunnen volgende week in Engeland verder aan hun fitheid werken. Datzelfde geldt voor Nicolai Boilesen die vrijdag tijdens de training alweer een aantal oefeningen met de groep meedeed en EK-gangers Gregory van der Wiel en Christian Eriksen.

De makers van de 1-0 en 2-0 bijeen: De Jong en Sigthórsson. De makers van de 1-0 en 2-0 bijeen: De Jong en Sigthórsson.

Met een fraaie knal opende Siem de Jong in de dertiende minuut de score. Het bleek de opmaat naar meer, want onder het ritmische gezang van VAK410 was De Jong even later ook de aangever bij de tweede goal. De aanvoerder van Ajax gaf de bal in de loop mee aan Fischer, die hem vervolgens breed legde op Kolbeinn Sigthórsson: 2-0. Zeven minuten later was het opnieuw raak. Kort nadat De Jong een vrije trap rakelings langs het doel van Celtic schoot, zette Thulani Serero Ajax op een 3-0 voorsprong. De kleine Zuid-Afrikaan was zijn tegenstander Thomas Rogne simpel de baas en schoot de bal vervolgens achter keeper Fraser Forster.

Het flitsende eerste half uur kon op een goede recensie van Frank de Boer rekenen.,,Ik heb positieve dingen gezien. We waren gretig en hebben bovendien niets weggegeven. Dat gold ook voor de rest van de wedstrijd. Bovendien hebben we vanavond veel jonge jongens aan het werk gezien. Voor hen was dit een mooie gelegenheid om te laten zien of ze het niveau al aankunnen.”

Na rust kwamen Jasper Cillessen en Lasse Schöne binnen de lijnen. Ook Schöne maakte daarmee zijn officieuze debuut als Ajacied in de ArenA. Op een kansrijke actie van Fischer na, bleef het met de 3-0 tussenstand op het scorebord even rustig voor het doel van Celtic. Tot de 65ste minuut. Toen gebeurde er plots weer even van alles in de Schotse doelmond. Eerst zag Fischer een schot in de kiem gesmoord door rechtsback Adam Matthews. Maar omdat de verdediger de bal met de hand van de lijn haalde, ging de bal op de stip en moest Celtic - nog zonder EK-ganger Samaras - met tien man verder. Daley Blind had vervolgens de eer om de strafschop binnen te schieten: 4-0.

Over Ajacied van de Wedstrijd Fischer zei De Boer: ,,Dit was voor hem een mooie test voor de eerste keer in ons eigen stadion. Tegen een aansprekende tegenstander heeft hij een goede indruk achtergelaten. Toch blijven we met Viktor van week tot week kijken hoe hij zich fysiek houdt. Het is namelijk inherent aan dit soort jonge gasten dat ze nog een ‘dippie’ kunnen krijgen.”

Na vijf kwartier zat de wedstrijd erop voor Fischer. Samen met vijf andere Ajacieden maakte hij plaats voor zes verse krachten. Zo ging Ajax met een compleet nieuwe achterhoede het laatste kwartier in. Met name voor het centrale duo Veltman-Denswil was het een mooi moment. Nadat ze eerder al van Frank de Boer te horen kregen dat ze dit seizoen tot de A-selectie behoren, waren de speelminuten tegen Celtic vast een klein voorproefje van het ‘echte werk’. Dat echte werk gaat voor Celtic over anderhalve week al beginnen als de Schotten het in de derde voorronde van de UEFA Champions League tegen HJKHelsinki opnemen. Wellicht dat Ajax Celtic dit seizoen dus nog een keer tegenkomt in Europees verband.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong zette Ajax met een prachtige knal op een 1-0 voorsprong. Siem de Jong zette Ajax met een prachtige knal op een 1-0 voorsprong.
Kolbeinn Sigthórsson tikt de 2-0 binnen in de 21ste minuut. Kolbeinn Sigthórsson tikt de 2-0 binnen in de 21ste minuut.
Thulani Serero is erg blij met zijn treffer; 3-0. Thulani Serero is erg blij met zijn treffer; 3-0.
Jody Lukoki kreeg Vak410 op zijn hand. De fans zongen hem vaak toe. Jody Lukoki kreeg Vak410 op zijn hand. De fans zongen hem vaak toe.
Viktor Fischer werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Viktor Fischer werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Siem de Jong dirigeert zijn jonge medespelers naar de juiste plek. Siem de Jong dirigeert zijn jonge medespelers naar de juiste plek.
Lasse Schöne speelde de tweede helft in de met 24.000 fans gevulde ArenA. Lasse Schöne speelde de tweede helft in de met 24.000 fans gevulde ArenA.
Onder andere Mitchell Dijks feliciteert Daley Blind met zijn benutte strafschop. Onder andere Mitchell Dijks feliciteert Daley Blind met zijn benutte strafschop.
Invaller Ruben Ligeon gaat zijn man voorbij. Invaller Ruben Ligeon gaat zijn man voorbij.
Aras Özbiliz zet Filip Twardzik op het verkeerde been. Aras Özbiliz zet Filip Twardzik op het verkeerde been.
Davy Klaassen was in de tweede helft de diepste spits. Davy Klaassen was in de tweede helft de diepste spits.