Menu
'Ajax is een club om van te houden'

'Ajax is een club om van te houden'

Midden in de nieuwe Gallery of Fame huldigde Ajax zaterdagavond, voorafgaand aan Ajax - Excelsior, zijn jubilarissen. Mannen, die al meer dan 25 jaar lid zijn van Ajax. Met Ferry Dukker als uitschieter. Hij is al 70 jaar lid.

Bestuursvoorzitter Hennie Henrichs riep Hein Blocks als eerste van de jubilarissen naar voren. Blocks voetbalde nimmer bij de club, maar maakte zich zeer verdienstelijk op bestuurlijke vlakken. Hij is 25 jaar lid en ontving zijn eerste bordje. Net als Blocks zijn ook Frank de Boer (niet aanwezig), Patrick Bosschieter en Jan de Ronde 25 jaar lid van Ajax.

Joop de Vries, 60 jaar Ajax-lid.
Joop de Vries, 60 jaar Ajax-lid.
Rob van Zoest krijgt de fraaie speld  van Henrichs.
Rob van Zoest krijgt de fraaie speld van Henrichs.
Hennie Henrichs presenteerde de ceremonie.
Hennie Henrichs presenteerde de ceremonie.
Hein Blocks ontvangt zijn eerste bordje.
Hein Blocks ontvangt zijn eerste bordje.
Patrick Bosschieter, trots op zijn bord.
Patrick Bosschieter, trots op zijn bord.
Ook Jan de Ronde werd feestelijk onthaald.
Ook Jan de Ronde werd feestelijk onthaald.
'Ajax is een club om van te houden', aldus Rolf Leeser.
'Ajax is een club om van te houden', aldus Rolf Leeser.
Een prachtige speld voor Jan Fleijsman.
Een prachtige speld voor Jan Fleijsman.
Jan Bonsen krijgt zijn speld.
Jan Bonsen krijgt zijn speld.
De familie Dukker beleefde een onvergetelijke dag.
De familie Dukker beleefde een onvergetelijke dag.

'Ik houd van Ajax'
Rolf Leeser staat al vijftien jaar langer in de boeken als lid van Ajax. De man die het 'nieuwe' logo ontwierp kreeg zijn herinnering aan 40 jaar lidmaatschap en deelde zijn liefde voor de club met alle aanwezigen in de Gallery of fame: ,,Alles wat ik heb bereikt, dank ik aan deze club. Het is een eer om lid te zijn en Ajax is een club om van te houden."

Halve eeuw lid
Hennie Henrichs vervolgde de ceremonie met mannen die al een halve eeuw (!) lid zijn van de Amsterdamse voetbalclub. Jan Fleijsman, Rob Ombre en Rob van Zoest delen hun passie voor Ajax al vijftig jaar. Van de laatste wist Henrichs nog een mooie anekdote op te rakelen: ,,Rob was meedogenloos", zei de bestuursvoorzitter. ,,Als je een medespeler van hem iets aandeed, wist je dat je horizontaal van het veld ging."

Als vijftig jaar al een verdienste is, is 60 jaar lidmaatschap dat natuurlijk helemaal. Joop de Vries, Rolf Grootenboer(niet aanwezig) en Jan Bonsen viel de eer te beurt een diamant in hun gouden speld te krijgen. ,,Joop is al zestig jaar lid en nog altijd actief. Hij traint nog elke week." Dat Bonsen in de ArenA was, was helemaal bijzonder. Deze Ajacied woont op Terschelling.

Liefde
Ferry Dukker was met 70 jaar de Ajacied met de meeste lidjaren. Helaas was hij vanwege twee herseninfarcten niet in staat zelf het woord te nemen, maar had in zijn zoon een uitstekend spreker. ,,De  liefde voor de club werd generatie op generatie met de paplepel ingegoten. Mijn vader vindt het fantastisch hier vandaag aanwezig te zijn en deze mijlpaal te vieren. Helaas is hij de laatste twee seizoenen niet meer in staat de wedstrijden te bezoeken. Een tweetal herseninfarcten hebben zijn spraakvermogen en mobiliteit aangetast. Het tweede infarct vond plaats tijdens een wedstrijd in de ArenA. Dankzij adequaat ingrijpen van de stewards en medische staf is hij razendsnel naar het AMC gebracht en dat is mede de reden dat hij hier vandaag nog aanwezig is."

Fantastische club
Dukker bedankte Ajax voor de mooie avond: ,,De club Ajax heeft oog voor de toekomst en zal zeker met deze talentvolle groep weer nieuwe successen oogsten, maar gelukkig vergeet Ajax ook de mensen niet die mede vorm hebben gegeven aan de rijke historie van deze fantastische club. Dat wordt bijzonder gewaardeerd. Samen zijn we sterk, wij zijn Ajax,"besloot Hans Peter Dukker namens zijn vader.

Cornelis ter Beek overtroefde Dukker nog. Hij is al tachtig jaar lid, maar kon niet aanwezig zijn. Hij krijgt binnenkort thuis de versierselen die horen bij het 80-jarig jubileum uitgereikt.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees