Menu
Ajax is Feyenoord de baas in ArenA

Ajax is Feyenoord de baas in ArenA

Dankzij een degelijke 2-0 zege op Feyenoord is Ajax 2011 uitstekend begonnen. De inhaalwedstrijd tegen Feyenoord bleek een eenvoudige prooi voor het team van Frank de Boer. Dankzij goals van Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani won Ajax de Klassieker. Vlak voor tijd maakte Jody Lukoki zijn debuut in Ajax 1.

Is er een mooier podium denkbaar dan de Klassieker? Die vraag stelde Miralem Sulejmani zich in aanloop naar Ajax - Feyenoord. Zijn mooiste goal was tot dusver het doelpunt bij zijn debuut tegen Willem II in 2008. Maar, zo zei hij, scoren tegen Feyenoord; dat is de ultieme goal die je als Ajacied kan maken. Ruim 24 uur later voegde hij de daad bij het woord. Toen hij binnen de zestienmeter werd neergehaal,d eiste hij de strafschop op en benutte die koelbloedig: 2-0. Daarmee besliste Sulejmani de Klassieker waarin Ajax heer en meester was.

De 55e editie van Ajax - Feyenoord betekende voor Frank de Boer zijn eerste Klassieker als hoofdcoach. Als speler maakte hij in de jaren negentig vrijwel altijd een goede afloop mee als hij met Ajax tegen Feyenoord speelde. Slechts twee keer verloor De Boer in al die jaren van de aartsrivaal. Ook de cijfers van nu spraken vooraf duidelijk in voordeel van Ajax. De laatste zege van Feyenoord in Amsterdam dateerde alweer uit 2005.

De eerste Klassieker van 2011 leverde aan beide kanten verschillende nieuwe gezichten op. Aan Ajax-zijde moest De Boer het zonder de geschorste Luis Suarez en geblesseerde topscorer Mounir El Hamdaoui (ziek) stellen. Ook Urby Emanuelson (enkel) ontbrak bij Ajax, waardoor Daley Blind een basisplaats kreeg. De voorhoede bestond bij afwezigheid van Suarez en El Hamdaoui uit het driemanschap Miralem Sulejmani, Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio. Dezelfde namen als waarmee Ajax afgelopen zaterdag tegen Galatasaray speelde. Bij Feyenoord, waar technisch directeur Leo Beenhakker een dag eerder zijn vertrek aankondigde, waren de teruggekeerde Gill Swerts en debutant Krisztián Simon de meest opvallende namen op het opstellingsformulier.

Toby Alderweireld schoot na een halfuur van afstand raak: 1-0. Toby Alderweireld schoot na een halfuur van afstand raak: 1-0.

Nadat de rook van het georganiseerde vuurwerk was opgetrokken ontstond een langgerekte kansenreeks voor Ajax. In het eerste kwartier volgden de kansen elkaar in rap tempo op. Met name de combinaties tussen Demy de Zeeuw en Christian Eriksen leverden een paar keer gevaarlijke acties op, waarbij de jonge Deen telkens het eindstation was. Ook Sulejmani en De Jong, vorig seizoen nog vier keer trefzeker tegen Feyenoord in de dubbele bekerfinale, doken geregeld op voor het doel van Erwin Mulder. Op een halve kans van Feyenoord na, had Ajax in het eerste half uur niets te vrezen van de nummer dertien van de Eredivisie.

Dat de openingsgoal niet lang kon uitblijven werd na 31 minuten bevestigd door Toby Alderweireld. De Belgische verdediger waagde halverwege de helft van Feyenoord een schot op doel. En hoewel hij bij zijn schot half uitgleed, had de bal voldoende vaart om keeper Erwin Mulder kansloos te laten: 1-0. Een kolkende ArenA begroette de goal met veel enthousiasme. Een vergelijkbare opwinding galmde een kwartier later weer door de ArenA. Met een fraaie beweging draaide Ebecilio handig weg van tegenstander Swerts waardoor hij voor nieuw gevaar kon zorgen. Zijn afgemeten voorzet kwam bij Sulejmani terecht, maar de Serviër miste net het geluk om de bal binnen te schieten. Zijn schot ging over het doel van Feyenoord.

Na de opzwepende Bob Marley-klanken van Lenny (deelnemer The Voice Of Holland) en een loterij vol fraaie prijzen van de Ajax-sponsors, bleef Ajax ook in de tweede helft baas in eigen huis. Toch duurde het nog tot laatste kwartier voordat Ajax de zege helemaal definitief stelde. De opgeleefde Sulejmani ging op jacht naar de 2-0 en werd binnen de Rotterdamse zestienmeter neergehaald. De gegeven strafschop mocht hij vervolgens zelf nemen, waardoor hij zijn 96e officiële wedstrijd voor Ajax met een doelpunt kon bekronen.

In de slotfase was er opnieuw een mooi moment. Jody Lukoki (18) maakte zijn debuut in Ajax 1. De snelle buitenspeler met rugnummer 37 loste Ebecilio af en kon daardoor op een prachtig moment voor het eerst aan het ‘echte’ werk ruiken. Met de 2-0 voorsprong in de rug speelde de zoveelste vrucht van de Ajax-jeugdopleiding de Klassieker vol plezier uit. De Boer zag dat het goed was.

,,We hebben redelijk tot goed gevoetbald”, zo was de conclusie van De Boer. ,,Toch deden we onszelf lange tijd tekort door niet sneller de tweede goal te maken. Daardoor bleef het onnodig lang spannend. Al hebben we ook bijna niets weggegeven. Dat is ook een compliment waard.” Over debutant Lukoki zei de coach van Ajax: ,,Jody is een échte rechtsbuiten. Een klassieke buitenspeler, die snel is, kan scoren en bovendien ook goed meeverdedigt. Dat heb ik hem allemaal in de A1 zien doen en dat moet hij nu op dit niveau laten zien. Het is een jongen met potentie.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Daley Blind begon de Klassieker in de basis, als linksback. Daley Blind begon de Klassieker in de basis, als linksback.
Als speler én ook als coach succesvol in de Klassieker: Frank de Boer. Als speler én ook als coach succesvol in de Klassieker: Frank de Boer.
Vleugelaanvaller Lorenzo Ebecilio toonde flair en vertrouwen; kenmerken van een Ajacied. Vleugelaanvaller Lorenzo Ebecilio toonde flair en vertrouwen; kenmerken van een Ajacied.
Christian Eriksen was bij vlagen ongrijpbaar voor de Feyenoorders. Christian Eriksen was bij vlagen ongrijpbaar voor de Feyenoorders.
Ook Siem de Jong schaarde zich onder de uitblinkers in de thuisploeg. Ook Siem de Jong schaarde zich onder de uitblinkers in de thuisploeg.
Miralem Sulejmani bemachtigde (uit een strafschop) zijn eerste treffer in een Klassieker. Miralem Sulejmani bemachtigde (uit een strafschop) zijn eerste treffer in een Klassieker.
Demy de Zeeuw raakt met de wedstrijd beter in vorm. Demy de Zeeuw raakt met de wedstrijd beter in vorm.
Zanger Lenny verzorgde in de rust een optreden. Zanger Lenny verzorgde in de rust een optreden.
A1-speler Jody Lukoki maakte woensdag zijn debuut in Ajax 1. A1-speler Jody Lukoki maakte woensdag zijn debuut in Ajax 1.
De Ajacieden danken het publiek na de 2-0 zege op Feyenoord. De Ajacieden danken het publiek na de 2-0 zege op Feyenoord.