Menu
Ajax is gewaarschuwd voor strijdvaardig FC Groningen

Ajax is gewaarschuwd voor strijdvaardig FC Groningen

De Ajacieden openen het finale tweeluik in de play-offs woensdagavond om 20.15 uur met een thuisduel tegen FC Groningen. De Amsterdammers wonnen en verloren in de reguliere competitie een keer van de ploeg van trainer Ron Jans. Opvallend genoeg prijkten zowel in de ArenA als in de gloednieuwe Euroborg een identieke eindstand op het scorebord: 3-2.

De Groningse FC is dit seizoen 2005-2006 dé verrassing in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans had zijn zaakjes in de meeste duels prima op orde. Met de Noorse spits Erik Nevland beschikt Jans over een rasechte targetman. Defensief maakte onder meer Djibril Sankoh dit seizoen furore; hij heeft zich ontpopt tot een betrouwbare en klassevolle verdediger. Het zijn twee spelers die de Groningse ploeg brille verschaffen. Met Bas Roorda beschikken de noorderlingen bovendien ook over een betrouwbare en ervaren keeper.

Stefano Seedorf is een Groninger die drie seizoenen terug nog in Amsterdam speelde. De neef van AC Milan-vedette Clarence schopte het tot vijf wedstrijden in Ajax 1. Via NAC belandde Seedorf uiteindelijk in het hoge noorden.

Sinds de oplevering en ingebruikname van de Euroborg, het nieuwe en fraaie onderkomen van de groenwitten, zijn de Groningers vooral voor eigen publiek lastig te verslaan. Ajax kan daar sinds 19 maart over mee praten. De gemiddeld genomen piepjonge ploeg van trainer Danny Blind maakte die zondagmiddag hardhandig kennis met de helse reputatie van de Euroborg. Al na de eerste thuiswedstrijden die Groningen in de nieuwe voetbaltempel speelde, werd de Euroborg omgedoopt tot de ‘Groene Hel’. Of, iets milder gesteld en vooral duidend op het fraaie stadioninterieur, de ‘Groene Kathedraal’. Het zeer verdienstelijke debuut van de tiener Vurnon Anita plus de basisplaatsen van Michael Timisela en Emmanuel Boakye ten spijt, bleek de thuisploeg simpelweg krachtiger dan ‘Jong Ajax’. De Ajacieden bleven desondanks lang in de wedstrijd, maar een rode kaart van Thomas Vermaelen brak de Amsterdammers definitief op. Acht minuten daarvoor hielp de Belg zijn ploeg nog aan de 2-2, nadat eerder al Klaas Jan Huntelaar de 1-1 had gescoord. Tegentreffers van Levchenko, Nevland en Van der Linden deden de gasten uiteindelijk de das om.

Met het oog op de ontmoeting van vanavond kunnen de Ajacieden zich beter focussen op de laatste ontmoeting in de Amsterdam ArenA. Op 27 december koesterde de thuisploeg al na twintig minuten spelen een 2-0 voorsprong. Een luxe marge in het toen nog Huntelaar-loze tijdperk waarin de ploeg van Blind verkeerde. Markus Rosenberg en Angelos Charisteas namen de twee treffers voor hun rekening. In de 67ste minuut leek de Griek het duel te beslissen met de 3-0. Een kwaal die de Ajacieden eerder dit seizoen al parten speelde, zat de ploeg van Blind opnieuw dwars. Twee in de slotfase gescoorde tegengoals maakten het duel alsnog onnodig spannend. Uiteindelijk bleef het bij de tegengoals van Salmon en Levchenko. Ajax kwam die woensdagavond daardoor toch schadeloos door.

Ajax bereikte de finale van de play-offs met twee klinkende overwinningen op Feyenoord. De Groningers schakelden, toch wel verrassend, AZ uit. De Alkmaarse nummer twee uit de reguliere competitie werd uiteindelijk geklopt door een curieuze tegentreffer. Danny Buijs slaagde er zondag in AZ-keeper Henk Timmer te verslaan. De noorderlingen hadden uiteindelijk net genoeg aan een 2-1 nederlaag voor plaatsing voor de finales van de play-offs. De basis werd enkele dagen eerder al gelegd in de Eurborg. In die eerste play-offwedstrijd stegen de Domstedelingen hoog boven zichzelf uit. Het resultaat was een 3-1 overwinning op de ploeg van trainer Louis van Gaal.

Of de formatie van Jans opnieuw in staat is te stunten, zal blijken. Na de wedstrijd in Amsterdam en de return in Groningen weten alle Ajacieden en Groningen-supporters of hun club deelneemt aan het toernooi om de UEFA Cup of de Champions League.

Ajax - FC Groningen de laatste vijf keer:

2005-2006 3-2
2004-2005 2-1
2003-2004 2-1
2002-2003 4-1 (Amstel Cup)
2002-2003 4-3

De laatste thuisnederlaag die Ajax tegen FC Groningen leed, stamt uit het seizoen 1993-1994. Op 3 mei 1994 gingen de kersverse kampioenen (Ajax werd enkele dagen eerder landskampioen) in de Meer met 0-2 onderuit. De doelpuntrijkste wedstrijd tussen beide ploegen werd gespeeld op 23 januari 1983: 5-5.

Lees hier alle informatie over de kaartverkoop van Ajax – FC Groningen