Menu
Ajax is kampioen!

Ajax is kampioen!

Ajax is kampioen van Nederland! In de uitverkochte Amsterdam ArenA werd zondag Willem II met 5-0 verslagen. De Amsterdammers zijn daarmee voor de 32ste keer kampioen van Nederland. Frank de Boer en zijn Ajacieden veroverden bovendien de triple, de derde landstitel op rij. Na de kampioenswedstrijd barstte in Amsterdam een uitbundig feest los.

Het is pas de derde triple in de geschiedenis van Ajax. Na Rinus Michels (1966-1967-1968) en Louis van Gaal (1994-1995-1996) lukte het ook De Boer om drie kampioenschappen op rij te behalen. De huidige Ajax-trainer staat sinds vandaag dus in een eervol rijtje. De Boer is wel de eerste Ajacied die erin slaagt de triple te behalen als speler én als trainer.

Kolbeinn Sigthórsson bracht Ajax op het goede spoor richting 32e landstitel. De Ajax-spits bezorgde zijn ploeg een pikstart door al in de twaalfde minuut toe te slaan. De IJslander werd op maat bediend door zijn rechtsbuiten Ryan Babel. Uitgerekend twee Ajacieden die het dit kampioensjaar (vooral fysiek) zwaar voor de kiezen kregen, bezorgden Ajax een snelle voorsprong: 1-0.

De hele eerste helft was het eenrichtingverkeer op het doel van David Meul. Christian Eriksen (schot naast, en poging voorlangs), Sigthórsson (zijnet) kregen voor rust riante kansen en mogelijkheden. Uiteindelijk was het Eriksen die de Amsterdammers aan een comfortabele 2-0-voorsprong hielp. Na een overtreding van verdediger Kees van Buuren op de bijna doorgebroken Siem de Jong kon Eriksen aanleggen voor een vrijetrap. De Deense middenvelder mikte de bal in een keer – terwijl het leek of Siem de Jong de inzet onderweg nog raakte – in het Tilburgse doel. Het kunstje dat De Jong de afgelopen twee seizoenen leverde, door telkens (tweemaal) te scoren in de kampioenswedstrijd, werd (nog) niet geëvenaard. Halverwege de wedstrijd - Ajax’ laatste van dit seizoen - leek de missie al geslaagd.

Ajax is voor de 32ste keer kampioen van Nederland! Ajax is voor de 32ste keer kampioen van Nederland!

De 3-0 van Viktor Fischer (opnieuw assist Babel) was naast voorspronguitbreidend vooral ook feestvreugdeverhogend. De jonge Deen had de bal voor het intikken. De treffer van Fischer was voor de F-Side ook het sein om een kolossaal spandoek uit te rollen. Na eerdere fraaie uitingen vanuit VAK 410 werd een gigantische kampioenschaal 2012 – 2013 zichtbaar. Daarmee was dé schaal nog voor het eindsignaal van Danny Makkelie en ook voor het officiële huldigingsmoment al in Ajax-handen. Ook in de tweede helft hadden de Willem II’ers, bijna het volledige seizoen al de nummer 18 van de Eredivisie, niets in te brengen in de sfeervolle en rood-witte ArenA.

Siem de Jong hield zijn goede gewoonte om te scoren in de kampioenswedstrijd ook tegen Willem II in stand. De captain hielp zijn ploeg en club in de slotfase aan een vierde treffer. Uit een corner van Eriksen caramboleerde de bal via het lichaam van De Jong in het doel. Hoe rommelig ook; de 4-0 prijkte op het scorebord. Het kampioensduel was er daarmee definitief een van feiten en cijfers. De Jong tekende voor zijn 50e treffer als Ajacied en Ajax’ stelde zijn 750e thuisoverwinning in de historie met klinkende cijfers veilig. De derde triple en de 32e titel in de clubhistorie maakten het feitenrelaas compleet.

Invaller Danny Hoesen gaf de overwinning (5-0) met zijn treffer extra cachet. Kort na de vijfde en laatste Ajax-treffer van de middag barstte het kampioensfeest definitief los in de ArenA. 'En dat is drie ... op weg naar 4 op een rij', was de hopelijk veelbelovende tekst dat werd uitgerold door VAK 410. Wie weet welk moois de Ajacieden volgend seizoen wellicht wacht.

Vreugde en verdriet lagen zondagmiddag desondanks dicht bij elkaar in de uitverkochte Amsterdam ArenA. Waar de Ajacieden hun kampioenschap vierden, treurden de Tilburgers om het verloren Eredivisieschap. Willem II is gedegradeerd en komt volgend seizoen uit in de Jupiler League. Het is voor het eerst in de historie van de Eredivisie dat de kampioenswedstrijd beslist over kampioenschap én degradatie. De kampioensselectie van Frank de Boer kon begrijpelijkerwijs niet lang stiltstaan bij de treurnis van de opponent. De flessen en blikjes Jupiler-bier vonden na de huldiging op het veld en in de kleedkamer gretig aftrek, in elk geval bij de Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees en Pro Shots

Dré Hazes zong vooraf 'Bloed, Zweet en Tranen'. Dré Hazes zong vooraf 'Bloed, Zweet en Tranen'.
De opkomst voorafgaand aan de kampioenswedstrijd. De opkomst voorafgaand aan de kampioenswedstrijd.
Met een rake kopbal bracht Sigthórsson Ajax vroeg op voorsprong. Met een rake kopbal bracht Sigthórsson Ajax vroeg op voorsprong.
De man van de 1-0: Kolbeinn Sigthórsson. De man van de 1-0: Kolbeinn Sigthórsson.
Siem de Jong juicht na de 2-0 die uiteindelijk op naam van Christian Eriksen kwam. Siem de Jong juicht na de 2-0 die uiteindelijk op naam van Christian Eriksen kwam.
Christian Eriksen maakte het tweede Ajax-doelpunt. Christian Eriksen maakte het tweede Ajax-doelpunt.
Feest op de tribunes! Feest op de tribunes!
De kampioensbanier! De kampioensbanier!
Siem de Jong met de schaal. Siem de Jong met de schaal.
Een fraai dundoek van de kampioensschaal op de F-side. Een fraai dundoek van de kampioensschaal op de F-side.
Nummer 32! Nummer 32!
De Deense Ajacieden vieren de landstitel. De Deense Ajacieden vieren de landstitel.
Kampioenen. Kampioenen.
Siem de Jong viert een feestje met de fans. Siem de Jong viert een feestje met de fans.
Feest in de sponsorlounge (1). Feest in de sponsorlounge (1).
Feest in de sponsorlounge (2). Feest in de sponsorlounge (2).
Directeur marketing Edwin van der Sar en aanvoerder Siem de Jong met de schaal. Directeur marketing Edwin van der Sar en aanvoerder Siem de Jong met de schaal.
Kolbeinn Sigthórsson en Toby Alderweireld vieren de titel. Kolbeinn Sigthórsson en Toby Alderweireld vieren de titel.
Feest in de ArenA! Feest in de ArenA!
Schöne junior en Schöne senior. Schöne junior en Schöne senior.
De technische staf viert de 32ste landstitel. De technische staf viert de 32ste landstitel.
De families Poulsen en Vermeer. De families Poulsen en Vermeer.
Keepers onder elkaar. Keepers onder elkaar.
Een ieder viert zijn feestje. Hier Fischer, Sana en Cuenca. Een ieder viert zijn feestje. Hier Fischer, Sana en Cuenca.
De trotse aanvoerder van Ajax: Siem de Jong. De trotse aanvoerder van Ajax: Siem de Jong.