Menu
Ajax is koploper Twente de baas

Ajax is koploper Twente de baas

Ajax heeft koploper FC Twente het eerste puntenverlies toegebracht. In de uitverkochte Amsterdam ArenA was het team van Frank de Boer zaterdagavond met 1-0 te sterk voor de club uit Enschede. Christian Eriksen maakte halverwege de tweede helft het winnende doelpunt. Dankzij de zege is Ajax de koppositie tot op drie punten genaderd.

De topper tegen FC Twente vormde het startsein van een even mooie als zware week waarin Ajax drie thuisduels binnen acht dagen afwerkt. Woensdag wacht de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League tegen Real Madrid. Vier dagen later komt FC Utrecht naar de ArenA. Ajax - FC Twente was ook de strijd tussen de regerend landskampioen en de huidige koploper van de Eredivisie. Een duel waarbij met name voor Ajax veel op het spel stond. Met achttien punten uit de eerste zes duels kwam Twente nog zonder puntenverlies naar de ArenA. De druk lag dus duidelijk bij Ajax, dat dankzij de overwinning voor de 21ste keer op rij zonder nederlaag bleef in een thuiswedstrijd in de Eredivisie.

Frank de Boer koos tegen FC Twente voor dezelfde opstelling als afgelopen woensdag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. Dat betekende dat Ryan Babel opnieuw in de spits stond en Derk Boerrigter en Tobias Sana de vleugels bezetten. De enige wijziging was de terugkeer van eerste doelman Kenneth Vermeer.

Christian Eriksen, de gevierde man in de Amsterdam ArenA. Christian Eriksen, de gevierde man in de Amsterdam ArenA.

De hoge verwachtingen konden in het eerste uur zelden worden ingelost. Na een vroege kans van Babel, duurde het een klein halfuur voordat er weer iets gevaarlijks voor een van beide doelen gebeurde. Met een stevige kopbal van Nacer Chadli stichtte Twente het eerste echte gevaar voor het doel van Vermeer. Kort voor rust kreeg de jarige Niklas Moisander namens Ajax een prima kans op de 1-0 maar zijn schot van dichtbij verdween net langs de verkeerde kant van de paal. Frank de Boer: ,,Vooraf verwacht je misschien een meer open wedstrijd, maar het kwam ook een beetje door ons eigen spel. Doordat we de tegenstander steeds verder naar achter drukten, kwamen we steeds dichter bij hun strafschopgebied. Dat moet de bal net goed vallen. Het was daarom vooral belangrijk om geduldig te blijven wachten op onze kans.”

Dat geduld werd halverwege de tweede helft beloond. Na een uur ontbrandde het duel eindelijk in de sfeervolle ArenA. Eerst was er een dot van een kans voor Chadli die uit een hoekschop opnieuw gevaarlijk was met het hoofd. Vermeer redde echter knap. In de tegenaanval viel de bevrijdende treffer van Eriksen. Uitgerekend de Deen schoot Ajax naar een 1-0 voorsprong. Op aangeven van Babel leverde de Ajacied van de Wedstrijd een vlammend schot af dat keeper Mihaylov te machtig was.

De afgelopen periode kreeg Eriksen de kritiek dat hij beslissender moest worden. Ook De Boer spoorde hem aan dwingender te spelen en zijn ondergrens te verhogen. ,,Eriksen is een topspeler in wording. En als topspeler moet je je juist in dit soort wedstrijden laten gelden. Hij heeft vanavond op onze kritiek geantwoord. Natuurlijk is hij nog altijd pas 20 jaar, dus zijn ontwikkeling zal met horten en stoten blijven gaan. Maar het niveauverschil tussen de verschillende wedstrijden moet wel kleiner worden. Als team moet je altijd op een topspeler kunnen bouwen.”

In het laatste kwart van de wedstrijd gaf Ajax, onder toeziend oog van Real Madrid-coach José Mourinho, de voorsprong niet meer uit handen. Er was in de slotfase zelfs nog even tijd voor het thuisdebuut van Fabian Sporkslede. Drie dagen na zijn debuut in de Galgenwaard maakte de middenvelder uit de eigen jeugdopleiding voor het eerst zijn opwachting in de ArenA. Hij deelde in de feestvreugde die na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vink losbarstte. Ajax kan met een goed gevoel richting de volgende topper tegen Real Madrid.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Derk Boerrigter houdt zicht op de bal in duel met Dusan Tadic. Derk Boerrigter houdt zicht op de bal in duel met Dusan Tadic.
Ryan Babel tracht Nikolay Mihaylov te verschalken. Ryan Babel tracht Nikolay Mihaylov te verschalken.
Niklas Moisander was dicht bij de openingstreffer. Niklas Moisander was dicht bij de openingstreffer.
En dat wist de jarige Fin zelf ook. En dat wist de jarige Fin zelf ook.
De Boer in 'gesprek' met Daley Blind. De Boer in 'gesprek' met Daley Blind.
Ryan Babel en Douglas; een mooi koppel op het veld. Ryan Babel en Douglas; een mooi koppel op het veld.
Deze inzet van Tobias Sana ging hoog over. Deze inzet van Tobias Sana ging hoog over.
In de tweede helft kon De Boer zijn andere back instrueren. In de tweede helft kon De Boer zijn andere back instrueren.
Siem de Jong speelde voor het eerst in jaren niet tegen zijn broer. Siem de Jong speelde voor het eerst in jaren niet tegen zijn broer.
Boerrigter en Aldweireld stichtten gevaar in de zestien. Boerrigter en Aldweireld stichtten gevaar in de zestien.
Christian Eriksen was uitermate belangrijk met z'n winnende goal. Christian Eriksen was uitermate belangrijk met z'n winnende goal.
Het hele team feliciteerde Eriksen met zijn tweede competitietreffer van het seizoen. Het hele team feliciteerde Eriksen met zijn tweede competitietreffer van het seizoen.
Tobias Sana gefocust op de bal. Tobias Sana gefocust op de bal.
Ajax stichtte na de 1-0 meer gevaar voor het Twente-doel. Ajax stichtte na de 1-0 meer gevaar voor het Twente-doel.
Uiteraard werd Eriksen uitgeroepen tot de Ajacied van de Wedstrijd. Uiteraard werd Eriksen uitgeroepen tot de Ajacied van de Wedstrijd.