Menu
'Ajax is mede bepalend voor mijn humeur'

'Ajax is mede bepalend voor mijn humeur'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. Deze keer vertelt Herman Koch wat Ajax voor hem betekent.

Herman Koch: Ajax-fan sinds de zijwieltjes van zijn kinderfiets werden gehaald. Herman Koch: Ajax-fan sinds de zijwieltjes van zijn kinderfiets werden gehaald.

Naam: Herman Koch
Leeftijd: 54 jaar
Woonplaats: Amsterdam
Seizoenkaarthouder? ,,Ja. Samen met mijn zoon Pablo zit ik nu voor het tweede seizoen in vak 421. Voorheen kochten we losse kaartjes en bezochten we ongeveer zes tot acht wedstrijden per seizoen. Toen ik een jaar of zes was, nam mijn vader mij mee naar een Ajax - Feyenoord in het Olympisch Stadion. Dat was mijn eerste Ajax-wedstrijd."

Ajax-fan sinds:
,,Sinds ik me kan herinneren. Of eigenlijk: sinds de zijwieltjes van mijn kinderfiets afgingen. In mijn vroegste herinneringen bestond er maar één club: Ajax. Ik ben trouwens geboren in Arnhem. Op mijn derde of vierde verhuisden we naar Amsterdam. Mijn vader was een echte Amsterdammer. Hij ging vanwege werk terug naar zijn geboortestad. En misschien ook wel vanwege Ajax. Vitesse-fans zijn we in elk geval nooit geworden."

Met wie kijk je naar de thuiswedstrijden van Ajax:
,,Met mijn zoon en soms ook met vrienden. Dan regelen we er voor ons vak enkele kaartjes bij. De play-offs zijn dé gelegenheid om extra kaartjes bij te kopen. Als familie over is uit Catalonië, komen zij soms ook mee. Ik heb vijf jaar in Barcelona gewoond. Als wij zelf niet kunnen, geven we onze seizoenkaarten weg."

Mooiste Ajax-moment:
,,Ik kan me de gloriedagen toen Ajax drie keer de Europa Cup won nog goed herinneren. Die gloriedagen in de jaren zeventig waren eigenlijk één mooi Ajax-moment. Die drie Europa Cups zorgen ervoor dat je nu nog steeds met trots in het buitenland kunt zeggen dat je Ajax-supporter bent. Ook 1995 was natuurlijk een mooi moment. Op een groot scherm in een gezellig Amsterdams café zag ik hoe Patrick Kluivert raak schoot."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,De omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. Al is dat misschien geen heel originele keuze. Het op een na mooiste doelpunt dan maar? Ik ben eerlijk gezegd niet goed in dit soort herinneringen. Ik kies liever voor een wedstrijd. Halverwege de jaren negentig speelde Ajax een paar prachtige wedstrijden tegen Real Madrid. Het gaat me niet om specifieke doelpunten uit die wedstrijden, maar meer om de wedstrijden als geheel. De wedstrijden tegen Real Madrid brachten prachtige momenten voort. Ik denk dat voetbal daar voor een belangrijk deel toch om gaat."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Ik heb een voorkeur voor spelers uit de eigen jeugd. Van alle spelers die zijn doorgestroomd is John Heitinga mijn favoriet. Met Jan-Arie van der Heijden als tweede favoriet. Hij mag van mij snel van Jong Ajax naar het eerste. Op Ajax TV zag ik laatst een paar mooie doelpunten van Van der Heijden. Koster mag Jan-Arie wat mij betreft 'gewoon' opstellen."

Favoriete speler uit de Ajax-historie:
,,Patrick Kluivert, maar dan vooral om Johan Cruijff maar een keer niet te noemen in deze rubriek. Beide spelers hebben natuurlijk ook een link met FC Barcelona. Echte Ajacieden leggen vaak hetzelfde traject af. Na Ajax komen de échte Ajacieden bij Barcelona, AC Milan of bij Arsenal terecht. Rafael van der Vaart zie ik bijvoorbeeld ook nog wel eens bij Barcelona belanden. Een Ajacied zal niet snel voor Real Madrid gaan spelen. Types als Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben kiezen voor Madrid. Wesley Sneijder is misschien wat dat betreft de uitzondering. Real Madrid heeft meestal wel een goed team, maar is nooit een ploeg waarvoor je echt warm loopt. Real is wat dat betreft vergelijkbaar met PSV. Het zijn clubs met geld die vooral spelers inkopen."

Favoriete club naast Ajax:
,,Dat is FC Barcelona. Ik heb vijf jaar in Barcelona gewoond. Toen ik daar woonde, was Johan Cruijff net trainer van Barcelona geworden. Ook Koeman speelde er nog maar kort. Het was het begin van een heel goede en mooie periode."

Ajax is voor mij...
,,De club die mede bepalend is voor mijn humeur."