Menu

Ajax is record kwijt

Het record hield meer dan dertig jaar stand, maar dit weekeinde kwam er een einde aan. Heinz Stuy en Ajax werden in het seizoen 1970-1971 1082 minuten niet gepasseerd, PSV verbrak zaterdagavond in de 63ste minuut dat aantal. De Eindhovenaren hadden daar evenwel twee keepers voor nodig.

Op bezoek bij De Graafschap schreef PSV zaterdag voor de tweede keer binnen anderhalve week geschiedenis. Na de historische plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League is de defensie van de koploper na de zege in Doetinchem (0-4) op nationaal niveau een recordaantal minuten niet gepasseerd.

De keepers Gomes en Zoetebier hebben na de overwinning zonder tegendoelpunten bij De Graafschap in de competitie maar liefst 1110 minuten het doel schoon gehouden. Ze verbeterden daarmee een record van doelman Stuy, die namens Ajax in het voorjaar van 1971 gedurende 1082 minuten niet werd gepasseerd.
PSV incasseerde in de competitie op 28 augustus voor het laatst een tegendoelpunt. Zonneveld scoorde destijds namens NAC. Zoetebier hield vervolgens 239 minuten ,,de nul''. Gomes is alweer 871 minuten zonder tegentreffer.

Stuy had de doelpuntenmaker van De Graafschap die zijn record in stand zou houden bloemen beloofd, maar niemand in de ploeg van trainer Gert Kruys slaagde daarin.

Om Stuy ook in het "persoonlijk" klassement te verslaan, heeft Gomes meer dan 200 minuten nodig. Hij is oud-Ajacied Edwin van der Sar wel voorbij. De inmiddels voor Fullham gekeepende "Sar" bleef 846 minuten zonder tegentreffer.

Bron: ANP