Menu
‘Ajax is terug’

‘Ajax is terug’

Door de 1-0 overwinning op FC Twente schoof Ajax eigenhandig de top van de voetbalranglijst weer in elkaar. Drie punten bedraagt de achterstand van de Amsterdammers (en PSV) op de Tukkers en Vitesse staat met een punt afstand zelfs nog dichter op FC Twente. Reden genoeg voor de ochtendbladen om positief over Ajax te schrijven.

‘Ajax breekt eredivisie volledig open’ staat er boven het wedstrijdverslag in het AD. De krant opende het sportkatern Sportwereld al met de krachtige alleszeggende tekst ‘Ajax is terug’. Een uitgelaten Christian Eriksen prijkt met een verslagen Douglas op de foto. De Deense matchwinnaar is ook hoofdpersoon in de panorama-foto op de pagina’s 2 en 3. Zijn uithaal is te zien met een handvol Twente-spelers, aangever Ryan Babel en aanvoerder Siem de Jong, die anticipeert op de eventuele rebound, eveneens op de foto. ,,Viel de topper tegen? Het is maar hoe je er naar kijkt”, schrijft de krant. ,,Qua amusementswaarde was dit inderdaad de minste Ajax versus Twente van de laatste jaren. De ruimtes waren klein en daarbinnen leek het op schaken wat het publiek te zien kreeg. Maar Ajax speelde voor Nederlandse maatstaven toch ook volwassen en is echt wel een ploeg in ontwikkeling. Niemand werd onrustig van het uitblijven van een goal en het positiespel bleef verzorgd. Alleen: wat je Ajax – en eigenlijk de hele Eredivisie – toewenst in zo’n topper is een speler als Luis Suarez. Iemand die elk moment iets onverwachts kan doen en zo de orde doorbreekt.”

NRC Next spotte José Mourinho op de tribune en kiest dan ook de trainer van de aanstaande opponent Real Madrid als rode draad in het wedstrijdverslag. ‘Gewoon zelf even checken hoe ze spelen’ staat er boven het wedstrijdverslag. ,,Mourinho zal zaterdagavond met een gerust hart de ArenA weer hebben verlaten in de wetenschap dat al zijn spelers een klasse beter zijn dan die van Ajax.” ,,…" ,,Mourinho kan onmogelijk onder de indruk zijn geweest van het duel tussen de nummer één en drie van Nederland. Ajax kreeg van FC Twente alle ruimte om te combineren. Maar het positiespel van Ajax voltrok zich in zo’n laag tempo dat er vrijwel geen kansen werden gecreëerd. En omdat het Twente van coach Steve McClaren het wel prima vond, volgende een wedstrijd waarbij de voetballiefhebber zich stierlijk moet hebben verveeld. Van de befaamde ‘Hollandse School’ als kweekvijver van talent was weinig te zien.”

Ook het Noordhollands Dagblad, dat net als het Parool tot het GPD-concern behoort, opent het sportkatern met een juichfoto van Christian Eriksen. ‘Beslissend’ staat er onder. In het wedstrijdverslag, dat maandagmiddag ook in het Parool zal verschijnen, draait het ook om de Deense spelbepaler. ‘Geen ‘talent’ meer, kopt de krant. ,,Beslissender zijn in grote wedstrijden. Dat heeft Christian Eriksen zich tijdens een zomervakantie op de Seychellen voorgenomen. De 20-jarige Deen besliste de topper tegen FC Twente met een geplaatst afstandsschot: 1-0. ‘Ik heb het gevoel dat ik de criticaster de mond heb gesnoerd’, zei Eriksen over zijn optreden zaterdagavond. De Deense middenvelder reageerde daarmee niet alleen op de woorden van de commentatoren, maar indirect ook op die van zijn trainer. Frank de Boer zei na de magere vertoningen van Eriksen tegen Dortmund (1-0 nederlaag) en ADO Den Haag (1-1) dat hij meer verwachtte van de speler die hij niet meer wenst te beoordelen als groot talent, maar als één van de dragende krachten.

‘Moment van betekenis’ staat de lezen op de omslag van het sportkatern van de Volkskrant . Boven het wedstrijdverslag prijkt de tekst ‘Verdiende loon voor laf Twente’. Ook daarin natuurlijk volop aandacht voor Eriksen, maar de krant belicht ook de spelopvatting van Twente. ,,Verder was Ajax – FC Twente, vooral vanwege het conservatieve spel van de bezoekende koploper, bepaald geen feest voor het oog. McClaren had zijn ploeg opgelegd compact en teruggetrokken te spelen, bij uitbraken hopend op de individuele klasse van de flankspeler Tadic (rechts) en Chadli (links). Die tactiek wekte bevreemding. Twente was met achttien punten uit de eerste zes competitiewedstrijden naar Amsterdam gereisd. Thuis was gewonnen van FC Groningen, Heerenveen en VVV. Uit van NAC, NEC en Willem II. Allen weliswaar ploegen uit het zogeheten rechterrijtje, maar waarom zou je dan in de eerste echte krachtmeting afwijken van de tactiek die je tot dat moment succes heeft gebracht?”

‘Eriksen staat op’, schrijft De Telegraaf op de voorkant van Telesport . ‘Strijdplan voor Madrid’ staat boven het wedstrijdverslag. ,,De volwassen winst op de Tukkers – tot stand gebracht met geconcentreerd, verzorgd spel in balbezit en bovenal veel geduld – was voor de Ajacieden een nieuwe bevestiging dat de club onder Frank de Boer sportief de juiste weg is ingeslagen. ‘Deze wedstrijd hebben we qua positiespel bijna tachtig minuten gecontroleerd. Eerder dit seizoen hebben we al vaker laten zien dat we goed positiespel spelen. We moeten dat uitbouwen naar negentig minuten. Als we zo spelen, kunnen we elke tegenstander de baas zijn’, zei aanvoerder Siem de Jong. ”

Tekst en foto: Ajax.nl