Menu
'Ajax is veel beter dan het Nederlands elftal'

'Ajax is veel beter dan het Nederlands elftal'

Deze week gaan we terug naar 19 november 1969 wanneer Ajax Europees geweldig uit zijn slof schiet tegen Ruch uit Chorzow.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


In het najaar van 1969 lopen er mannetjes over de maan: Pete Conrad en Alan Bean. De wereld volgt de 2e maanlanding en het uitstapje van de bemanningsleden van de Apollo 12 op de voet. In het voetbal baart Feyenoord opzien door AC Milan uit de Europa Cup 1 te kegelen. Het zal de opmaat voor grote Nederlandse clubsuccessen blijken.

'Een regelrechte catastrofe', stamelt trainer Jerzy Nikiel

En Ajax? Dat blijft niet achter. In het toernooi om de Jaarbeursstedenbeker (dat weldra UEFA Cup of Europa Cup III zal gaan heten) wordt Ruch Chorzow over de knie gelegd: 7-0. De Polen begrijpen er niets van. In september heeft hun nationale ploeg het Nederlands elftal nog door een 2-1 zege in Chorzow uitgeschakeld voor het WK van 1970 in Mexico. En nu dit, ‘een regelrechte catastrofe’, stamelt trainer Jerzy Nikiel.

Lachen geblazen
Een half jaar eerder is Ajax in de eindstrijd van het Europa Cup 1-toernooi aan naïviteit ten onder gegaan tegen AC Milan. De uiterst leerzame 4-1 nederlaag van toen in Madrid heeft Rinus Michels doen besluiten Bennie Muller, Ton Pronk en Klaas Nuninga de wacht aan te zeggen. Daar komt nog bij dat Henk Groot wegvalt door een kapotte knie, het gevolg van een doodschop die hij als spelverdeler van het Nederlands elftal in Chorzow heeft ontvangen.

Sjaak Swart heeft Ajax vlak voor rust op 2-0 gezet. De Noorse scheidsrechter Henry Øberg wijst naar het midden. Gerrie Mühren is op weg naar de doelpuntmaker.  Beeld: SV Ajax/Guus de Jong
Sjaak Swart heeft Ajax vlak voor rust op 2-0 gezet. De Noorse scheidsrechter Henry Øberg wijst naar het midden. Gerrie Mühren is op weg naar de doelpuntmaker. Beeld: SV Ajax/Guus de Jong

In de nieuwe middenlinie krijgt Gerrie Mühren een vaste plaats en verschijnt nieuwkomer Nico Rijnders en dat betekent dat Ajax aan loopvermogen en kracht wint. Aankoop Dick van Dijk wordt de 4e man voorin. De ingrepen van Michels komen de weerbaarheid van Ajax ten goede en als het tegen Ruch Chorzow aanvankelijk niet vlotten wil, sluipt er geen twijfel in het elftal zoals voorheen nog wel eens gebeurde.

In de 42e minuut breekt libero Velibor Vasovic de score open. De aanvoerder steekt met de borst vooruit het veld over, eist de bal op en verschalkt met een gedecideerde schuiver de goed keepende Henryk Pietrek. Vrijwel meteen daarna maakt Sjaak Swart er 2-0 van waarna het lachen geblazen wordt in het Olympisch Stadion.

Ondersteboven
Ruch gaat in de 2e helft logischerwijs aanvallen, maar verzuimt achterin mandekking toe te passen en verdedigt op lijn, wat Ajax alle kans tot counteren biedt. Elke steekpass van de uitblinkende Mühren en Rijnders brengt de Polen onmiddellijk in de problemen. Cruijff (2x), Van Dijk (2x) en Vasovic (die nog een strafschop verzilvert) voeren de Amsterdamse score vrolijk op tot zeven.

Trainer Nikiel is er danig van ondersteboven. Hoofdschuddend stelt hij vast dat Ajax veel beter is dan het Nederlands elftal. ,,Dit is de beste ploeg waar we ooit tegen hebben gespeeld.’’


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie.


Ajax EncyclopedieBeeld (boven): Gerrie Mühren neemt het doel van Ruch Chorzow onder vuur.
Beeld: SV Ajax/Guus de Jong