Menu
Ajax is weer begonnen!

Ajax is weer begonnen!

Ajax heeft zijn eerste training van het nieuwe seizoen achter de rug. De selectie van Henk ten Cate verscheen rond 11.30 uur op het hoofdveld van de Toekomst en kon rekenen op een warm onthaal van de Ajax-aanhang.

Een kleine tweeduizend toeschouwers woonden de eerste training van de Ajacieden bij. Een kleine tweeduizend toeschouwers woonden de eerste training van de Ajacieden bij.

Toeval of niet: de hele ochtend regende het, maar toen de eerste training van Ajax begon, kwam ook de zon tevoorschijn. De bijna tweeduizend supporters die naar de Toekomst waren afgereisd konden zonder paraplu genieten van de eerste verrichtingen van het seizoen.

Vanwege de afwezigheid van de (jeugd)internationals was de selectie van trainer Henk ten Cate nog niet helemaal compleet tijdens de eerste training. Het leek de supporters weinig uit te maken. Bij de opkomst werden de achttien voetballers en de technische staf (inclusief de nieuwe keeperstrainer Carlo L’Ami en Jong Ajax-trainer Adrie Koster) als helden onthaald.

Vijf nieuwe gezichten waren er te herkennen tussen de achttien voetballers: stagiairs Jürgen Colin, Sameegh Doutie en Thembinkosi Fanteni én natuurlijk de nieuwe aanwinsten Laurent Delorge en Erik Heijblok.

Voor Erik Heijblok was deze donderdag een van de meest gestresste ochtenden van zijn voetballeven. Vier jaar is hij prof en om te zorgen dat zijn eerste dag bij Ajax goed verliep, verliet hij om kwart voor zeven zijn huis in de kop van Noord-Holland. Maar drie uur later zat hij nog in de auto. ,,Er stond uitgerekend vanmorgen 26.000 kilometer file. Wat een drama. Ik was er doodziek van, want ik kwam twintig minuten te laat. ‘Gebak, gebak’, riep iedereen in de kleedkamer. Ik denk dat ikzelf ook zo gereageerd zou hebben.’’

Leuk was het niet, zo op een eerste dag. Twee uur later veranderde dat gevoel. Waar bij Haarlem, de club waar hij voor Ajax speelde, weinig fans zich langs het trainingsveld waagden, daar stonden bij de eerste training een kleine tweeduizend supporters om het hoofdveld van de Toekomst. ,,Dat was ook even wennen. Zoveel mensen kwamen er bij een thuiswedstrijd van Haarlem niet eens en daarom raakte ik bij het doelschieten op het einde van de training ook geen bal.”

Delorge en Heijblok in actie. Voor de middenvelder en doelman was het de eerste training in Ajax-tenue. Delorge en Heijblok in actie. Voor de middenvelder en doelman was het de eerste training in Ajax-tenue.

Sinds zijn transfer naar Amsterdam is hij ‘hot’ in zijn dorp. ,,Ik word er dagelijks mee geconfronteerd op straat. Ik ben erg trots dat ik nu bij Ajax speel, maar daar eindigt het niet. Ik hoop dat het lichaam het toelaat dat ik hier een mooie tijd meemaak. In principe ben ik de opvolger van Kenneth Vermeer als derde keeper, achter Dennis Gentenaar en eerste doelman Maarten Stekelenburg. Ik ga keihard werken om mee te gaan in hun niveau. Daarom koos ik Ajax. Ik had opties om bij andere clubs tweede keeper te worden, maar een jaar trainen op dit niveau wil ik meepakken!”

Heijblok rondt snel af. Hij popelt om zich bij de groep te vervoegen. Bang om voor de tweede keer die dag te laat te komen…

Laurent Delorge beleefde een iets meer ontspannen eerste ochtend bij Ajax. De van ADO Den Haag overgekomen middenvelder genoot van de publieke belangstelling. ,,Zo heb ik het nog niet vaak meegemaakt”, zei hij. ,,Vooral met al dat vuurwerk langs de zijlijn.” Een beetje zenuwachtig was de bijna 28-jarige Belg wel van tevoren. ,,Maar dat verdween toen ik op het veld stond. Volgens mij ging het ook wel goed vandaag. Anders had ik het al wel gehoord, denk ik.”

Het was een stevige eerste training: veel loopwerk en veel krachtoefeningen (met name buikspieren) afgewisseld met baloefeningen. Delorge was goed voorbereid op zijn eerste werkdag. ,,Ik heb inmiddels ervaring genoeg om te weten dat je in de zomer niet anderhalve maand op de sofa moet gaan liggen. Ik de bal niet veel aangeraakt, maar ik ben natuurlijk wel aan mijn conditie blijven werken. Anders was het vandaag een heel lastige dag geworden.”

De officiële presentatie  van Laurent Delorge en Erik Heijblok. De officiële presentatie van Laurent Delorge en Erik Heijblok.

Heijblok en Delorge werden na de eerste training officieel gepresenteerd aan de pers. Aan het eind van de middag wacht het duo nog een tweede training. De voorbereiding is vandaag echt begonnen.